U okviru projekta edukacije naših najboljih sportista stručnjaci Udruženja za medicinu sporta Srbije (UMSS) i Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS) gostovali su u omladinskoj školi fudbala Crvena Zvezda.

Osnovna ideja da se sa problemima dopinga i pravilne sportske ishrane i suplementacije upoznaju pre svega najmlađi sportisti potvrđena je na svim dosadašnjim ispitivanjima koje je sprovelo UMSS i ADAS kod mladih sportista koji još nisu usvojili pogrešne navike. Omladinske fudbalske škole su idealne za edukaciju, jer fudbaleri provode dosta vremena zajedno, zajedno treniraju, a ponekad imaju i zajedničke obroke u zavisnosti od stepena organizacije.

Novi interaktivni pristup omogućio je predavačima da tokom predavanja procene znanje slušalaca. Tako je npr. samo 8% prisutnih znalo koliko je bilo doping pozitivnih slučajeva u Srbiji, dok je samo 18% fudbalera potvrdno odgovorilo da razume štetnost delovanja anaboličih steroida. Ako je za utehu 44% ih je znalo da marihuna ostaje u organizmu i do 3 nedelje i da jednom nesmotreno uzimanje može da ih učini doping pozitivnim mnogo dana nakon toga.

Posebno je iznenađujuća činjenica koju su doktori UMSS dokazali na Evropskom šampionatu u košarci U20 u Sarajevu 2011 je da sportisti piju vodu tek kada su žedni, potvrdili su i fudbaleri Crvene Zvezde. Upravo ta činjenica dovodi do toga da su sportisti hronično dehidrirani. Nepoznavanje osnova sportske suplementacije možda se najbolje ogleda u hidraciji jer su sportska pića neophodna za postizanje adekvatne sportske sposobnosti. Akcija UMSS sa društvom za proizvodnju dijetetskih suplementa Esensa ovim je još jednom dobila potvrdu, a proizvedeno sportsko piće Hydrostar su mladi fudbaleri imali mogućnost da degustiraju na kraju kursa.

Kako su predavači ocenili kurs kao je bio neophodan u edukaciji jer su fudbaleri kroz ovaj program čuli kako da se pravilnije i zdravije hrane i time pomognu sebi u očuvanju energije i dobrog zdravlja, ali i ne dozvole da budu dopingovani.