Drugi kurs Sportske ishrane i suplementacije, ovog puta za naše najbolje mlade odbojkaše, je održan 20 aprila. Zahvaljujući interaktivnom sistemu svi učesnici su učestvovali i glasanjem pokazali gde u razumevanje ove važne oblasti postoje problem.

Na pitanje kada treba uzeti multivitaminsko mineralne preparate odgovorilo je tačno 57% učesnika, odnosno u slučaju deficita u ishrani. Još uvek više od jedne trećine sportista ne zna kada treba da se uzmu vitamini i minerali. S druge strane više od polovine ispitanika povezuje unos vitamina sa ukupnim energetskim unosom i istovremeno razume da nedostatak nekih nutrijenata (magnezijuma i kalcijuma) može da dovede do grčeva. Takođe je važno da sportisti (44%) sve više shvataju da nedostatak gvožđa, i bez manifestne anemije , može da dovede do umora, pada aerobne sposobnosti i slabijeg oporavka. Time dolazimo do činjenice da sportisti shvataju da treba da obrate pažnju na unos kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i cinka. U zaključku možemo reći da su napori Uduženja za medicine sporta Srbije i Antidoping agnecije Republike Srbije vidljivi, ali i da je aktivnost novoosnovanog Centra za sportsku ishranu i suplmenetaciju bitno doprinela bolje razumevanju mikronutrijenata. Ono što svakako nije dobro je činjenica da u većini slučajeva oko 50% sportista ne zna kako da pravilno postupi.

Interesantno je da samo 15% sportista zna da ne treba da jede mlečnu čokoladu, već da treba da konzumira isključivo sportske čokoladice pre treninga. Na to im je ukazala pažnja i Prof. Brižita Đorđević koje je uporedivši Mars čokladicu sa Power barom pokazala da višak masnoća i manjak protein koje sadrži mlečna čokaldica ne odgovaraju potrebama sportskog organizma.

Značajno i je i to da samo jedna trećina sportista za užinu uzima neko voće, dok najveći broj njih konzumira pecivo, sok ili koka kolu, odnosno 10% njih ne užina uopšte.

Kurs je naterao odbojkaše i odbojkašice da malo računaju, pa su tako sami sračunali koliko hleba zadovoljava njihove potrebe za ugljenim hidratima, odnosno piletine za belančevinama.

Kada je u pitanju ručak najveći broj odbojkaša (71%) ruča kod kuće, što je logično s obzirom na njihov uzrast. Međutim, ono što je važnije je da njih 58% redovno doručkuje, što je najslabija navika kod naših sportista. I ovoga puta je pokazano da značajan broj (40%) sportista ne doručkuje zbog toga što nemaju naviku ili ne žele da ustanu ranije pre treninga da bi doručkovali.

Dokaz da sportisti (46%) malo znaju o ishrani i energetskoj potrošnji je i činjenica da misle da u proseku troše 1000 kcal. Srećom kurs ima edukativni karakter pa su do kraja kursa naučili da im je bazalni metabolizam između 2000 i 2500 kcal, a energetska potrošnja oko 3500 kcal.

Predavanje o hidraciji je pokazalo da samo 14% sportista zna da tečnost treba da se unosi pre nego što sportista oseti žeđ, ali i da samo 29% njih zna da je važno piti sportsko piće, odnosno tečnost u kome ima više soli i ugljenih hidrata, kao i da unos tečnosti ne treba da bude manji od 500 ml na sat tokom fizičke aktivnosti. S druge strane ne procenjuju dehidraciju realno, jer smatraju da se ona ne odražava negativno na organizam dok čovek ne izgubi 10% (tačno je od 1 do 3%). Dokaz da nije lako pogoditi koliko sportista gubi na utakmici je potvrđeno činjenicom da je samo 36% sportista pogodilo da npr. košarkaš gubi na utakmici oko 3 litra.

Oblast suplementa je posebno interesantna. Na prvo pitanje iz te oblasti koje se odnosi na suplemente koji nedvosmisleno utiču na sportsku sposobnost samo je 14% znalo da su to kofein i kreatin. Međutim, 71% odbojkaša nije znalo da kreatin ne treba da se koristi u svim sportovima, već samo onim gde je potrebna eksplozivna energija, kao npr sprint ili skok u dalj. Predavačima je posebno bilo važno da nauče odbojkaše da kreatin ne treba da koristi niko ko je mlađi od 18 godina. S druge strane 35% odbojkaša uzima protein u nekoj fazi treninga ili takmičenja, bez obzira na unos hranom, što je jedno on najkontroverznijih pitanja u sportskoj ishrani.

U zaključku možemo reći da su odbojkaši ocenili kurs kao izuzetno koristan i dobro organizovan, kao i da su ukazali na dodatna pitanja koja ih interesuju, a koja će biti obrađena na drugom kursu krajem godine.

Kurs planiran za sledeći vikend neće biti održan zbog Uskršnjih praznika, a svi ostali kursevi do kraja maja su popunjeni. Svi kursevi Praktične sportske ishrane su besplatni, jer su deo projekta edukacije sportskih stipendista i sportskih stručnjaka zaduženih za njihov trening.