Prošle nedelje završen je 18-ti kongres Evropskog koledža sportske medicine (European College of Sport Science-ECSS) u Barseloni sa rekordnih 3112 učesnika iz 86 zemalja sveta i 2452 prijavljenih apstrakata. Scientific Committee ECSS je pregledao i ocenio oko 3000 apstrakta koji su delom prihvaćeni a delom odbijeni na osnovu kvaliteta i kriterijuma koje je Naučni odbor postavio kao standard.

Dr Nenad Dikić je već sedam godina jedan od 15 članova Naučnog odbora u segmentu fiziologije i sportske medicine, koji je učestvovao u evaluaciji apstrakta pre i tokom kongresa još od 2007. godine tokom trajanja svoja dva mandata http://www.ecss.mobi/index.php?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=62

Ove godine ECSS je rešio da rekonstruiše svoje komitete i bordove i oda priznanje svima koji su bili deo ECSS i učestvovali u građenju naučnog renomea ove prestižne institucije. Tom prilikom je aktuelni predsednik ECSS Prof. Sigmund Loland uručio priznanje trojici počasnih članova ECSS kojima ove godine ističu mandati – Prof. Hans Hoppeler, Prof. Romain Meeusen i dr Nenad Dikić.

Prof. Hans Hoppeler je bivši predsednik ECSS i organizator ovog kongresa 2008.godine, prof. Romain Meeusen je bio organizator prošlogodišnjeg kongresa u Brižu a dr Nenada Dikića i danas svi pamte kao organizatora jednog od najuspešnijih ECSS kongresa održanog u Beogradu 2005.godine.

Pored toga što su prof. Meussen, prof. Hoppeler i dr Dikić imali značajnu ulogu kao tri predsednika ECSS kongresa, istaknuta je njihova uloga u Izvršnom i Naučnom odboru godinama unazad gde su svojim prisustvom doprineli kvalitetu u građenju imidža koji danas ECSS ima u svetu.

Dr Nenad Dikić je učestvovao u godišnjem odabiru jedne od najprestižnijih nagrada koje mladi naučnici iz oblasti sportskih nauka mogu da dobiju- Young Investigators Award (YIA). Naravno, dr Dikić se trudio da svake godine ispred Udruženja za medicine sporta Srbije (UMSS) predvodi što veći broj svojih saradnika sa kvalitetnim studijama, pa je tako ove godine UMSS imao rekordni broj od 9 radova koji su prezentovani na ECSS sesijama.