U Domu Vojske 6. i 7. decembra održan je peti kongres u organizaciji Udruženja za medicinu sporta Srbije. Time je UMSS svojim mnogobrojnim aktivnostima od 2003. godine do danas dodao još jedan u nizu kongresa. Svakako najznačajniji bio je drugi kongres koji je 2005. godine ujedno bio X kongres ECSS u Beogradu sa 1100 učesnika iz celog sveta, čime se do današnjeg dana ponosimo.

Treći i četvrti kongres pamti većina učesnika petog kongresa UMSS. Kroz sve ove godine UMSS se trudio da isključivo kvalitetom i aktuelnošću izabranih predavanja privuče svoje saradnike. To nam je bio cilj i ove godine pa smo uz veliku podršku predsednika UMSS dr Zdeslava Milinkovića uspeli da čujemo predavanja vrhunskih ortopeda čija je praksa zasnovana na svakodnevnom radu sa sportistima. Prof. Milankov je u skladu sa tim predstavio rezultate artroskopske hirurgije prednjeg ukrštenog ligamenta kolena čije su povrede među najčešćim povredama u sportu.

Uspeli smo da iz Italije dovedemo kao predavača Prof. Marca de Angelisa koji je jedan od ključnih saradnika u timu kineskih brzohodača koji su osvojili tri medalje na Olimpijskim igrama u Londonu. On je govorio o ishrani i suplementaciji koju je primenjivao u njihovoj pripremi za Olimpijadu.

Prvog dana u okviru plenarnih predavanja obrađena je tematika aneurizmi i maksilofacijalnih povreda u sportu, kao i UEFA politika po pitanju edukacije timskih doktora i pružanja prve pomoći na terenu.

Kroz mini simpozijume sponzora na jedan praktičan i stručan način obrađen je problem hidracije sportista, uvođenje novih suplemenata kao što su Steviol glikozidi, iskustva sa popularnim L-karnitinom. Učesnici su takođe mogli da se upoznaju sa Schockwave terapijom koja je u svetu standard u fizikalnom lečenju sportista, ali i da vide kakva je primena kinesio taping metode i Thera band-a u sportu.

Dr Đorđe Jelić je i na ovom kongresu uspešno prezentovao svoja iskustva u dijagnostici MR kolena kod akutne sportske povrede i uzročnicima lumbalnog bolnog sindroma kod mladih sportista.

Kako gojaznost kao posledica smanjene fizičke aktivnosti i nepravilnog režima ishrane postaje problem i u Srbiji, jedan od pozivnih predavača bio je i prof. Bajec koji je govorio o hirurškom pristupu gojaznosti i načinima regulisanja telesne težine kod ekstremno gojaznih ljudi.

I ove godine su prezentacije u okviru oralnih i poster predavanja bile na visokom nivou, sa širokim spektrom obrađenih tema iz oblasti sportske medicine, biomehamike, suplementacije, treninga i preventivne medicine.

200 najuspešnijih sportista, stipendista Ministarstva omladine i sporta, drugog dana je došlo da sluša predavanje u organizaciji Antidoping agencije Republike Srbije o 30 najčešće postavljanih pitanja na koja su oni hteli da dobiju odgovore.

Knjiga sažetaka sa kongresa dostupna je svim članovima UMSS koji nisu uspeli da dođu na kongres a zanima ih program koji je obrađen.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svim pozivnim predavačima, onima koji su imali oral i poster prezentacije, svim sponzorima koju su došli da prezentuju svoje proizvode, kao i učesnicima koji su oba dana kongresa pokazali interesovanje da aktivno odslušaju program.

Nadamo se da ćemo zajedno nastaviti borbu da sportska medicina zauzme mesto u sportu koje zaslužuje. Borba je zajednička i mi je zajedno sa Vama kao saradnicima vodimo već deset godina unazad ne gubeći snagu ni volju jer smatramo da je to naša dužnost.

Svima onima koji nas sve ove godine unazad aktivno prate, iskreno se zahvaljujemo na prijateljstvu i poverenju.