Po treći put u poslednje četiri godine svi zainteresovani su se okupili u Domu vojske Srbije 25-26.novembra da razgovaraju o novinama, najznačajnijim temama i rezultatima koji su postignuti u stručnom i naučnom radu u oblasti suplementacije. Zahvaljujući interesovanju za dijetetske suplemente kao najznačajnijem motivu, ovaj kongres je uspeo da, sad već tradicionalno, okupi domaće stručnjake iz oblasti zdravstvene regulative, iz oblasti kontrole kvaliteta i bezbednosti suplemenata, naučne radnike koji proučavaju efekte primene suplemenata i biološki aktivnih supstanci, predstavnike pojedinih grupa potrošača, ali i predstavnike proizvođača i uvoznika suplemenata.

Prvi dan kongresa će ostati upamćen po velikom broju i dominaciji najboljih sportista Srbije kojima je prisusutvo na ovom kongresu bila ugovorna obaveza prema Ministarstvu omladine i sporta. 220 sportista su imali priliku da, u okviru radionica Centra za sportsku ishranu i suplementaciju Udruženja za medicine sporta Srbije, čuju praktične savete vezane za sportsku ishranu i suplementaciju jer su to oblasti koje njih najviše zanimaju i zahtevaju adekvatnu edukaciju.

Pružene informacije su svakako bile korisne i farmaceutima, farmaceutskim tehničarima i lekarima kojih je bilo oko 200 na ovom skupu. Njih je više zaintrigirala tema vezana za novu zakonsku regulativu o dijetetskim suplementima i dijetetskim proizvodima koja je doneta sredinom 2010. godine i koja će početi u potpunosti da se primenjuje od 2012. godine i o čemu je diskutovano za okruglim stolom drugog dana kongresa.

Naučni program kongresa je kao i prethodnih godina ostao nešto što je doprinelo ukupnom kvalitetu skupa imajući u vidu da je prezentovano 40 poster prezentcija i više od 10 usmenih predavanja. Pokazalo se da je ovaj kongres tradicionalno postao mesto gde se mogu prikazati rezultati različitih istraživanja i studija iz ove oblasti.

Pored domaćih stručnjaka, i ove godine je održano predavanje kolege Paul Kroon koji je preneo svoja iskustva i rezultate iz stranih institucija vezano za zdravstvene efekte polifenola.

Antidoping agencija Republike Srbije je u okviru mini simpozijuma predstavila projekat testiranja suplemenata na domaćem tržištu na prisustvo supstanci sa Liste zabranjenih doping sredstava. Nalepnica „DOPING FREE“, koja se nalazi na testiranim preparatima označava da se u njima ne nalaze doping supstance iz grupe anaboličkih steroida i stimulansa.

Kongres je takođe mesto susreta teorije i prakse, a u praktičnom delu svoj doprinos su dale i sponzorske kuće koje su slušaocima predstavile svoje proizvodne i uvozne programe. Prisutni su bili predstavnici Alkaloida, Calivita, Vidapharm, Fortas, Galenika, Aleksandar MN, Evropa lek, Lama, Salvus, Ivančić i sinovi i Fructus. Kao prijatelji kongresa su se pojavili i BB soft i Društvo za ishranu.

Nadamo se da će Treći kongres o dijetetskim suplementima ostati u sećanju po kvalitetnom naučnom i radnom programu, po novim korisnim informacijama koje su prezentovane, ali i po susretima i druženjima u lepom ambijentu Doma vojske Srbije.