• Zdravstveno-sportski projekat „Ispravi se i vežbaj” čiji je nosilac Fondacija Spinalni centar Milinković, pokrenut je 2009/2010. godine sa idejom da se javnost upozna sa problemima prevencije i lečenja deformacije, povreda i oboljenja kičmenog stuba kod dece, odraslih, ali i sportista.
  • Osnovni ciljevi ovog programa jesu podizanje opšte svesti o problemima deformiteta kičmenog stuba, kao i širenje znanja o deformacionim promenama kičme kao osnovnom uzroku pojave bola u leđima.
  • U prethodnim godinama, u okviru ovog projekta održano je niz manifestacija i akcija kao što su: kursevi i predavanja za zdravstvene radnike, medijske kampanje, podela promotivnog i edukativnog materijala u školama Srbije, organizovanje pregleda gradjana i dece na Trgu Republike, održavanje javnih časova vežbanja, promovisanje akcije preko društvenih mreža i putem naših najpoznatijih sportista.
  • Deformacije kičmenog stuba i poremećaji držanja kod dece su u stalnom porastu i zato su prevencija i edukacija naše populacije osnovni strateški ciljevi kampanje „Ispravi se i vežbaj“
  • Uz veliku pomoć i podršku Grada Beograda, Ministarstva za omladinu i sport i Kombank Arene, ove godine je planirano da se akcija „Ispravi se i vežbaj” sprovede na bazenima. Fondacija Spinalni centar Milinković i Udruženje za medicinu sporta Srbije su glavni organizatori ovogodišnjeg projekta koji za cilj ima da se pregleda što veći broj školske dece na bazenima SRC Tašmajdan i Milan Gale Muškatirović. Zamišljeno je da se u dva termina u avgustu, na pomenutim bazenima pregledaju kičma, stopala i sprovedu antropometrijska merenja što većeg broja školske dece koja dolaze na bazen u okviru besplatnih termina.
  • U sredu 12. avgusta sprovedena je prva akcija besplatnog pregleda dece na bazenu „Milan Gale Muškatirović“. Pregledano je 70-oro dece (40 dečaka i 30 devojčica). Statistika koju smo dobili na osnovu analize pregleda koji su sprovedeni je sledeća:
 dečacidevojčice
visina (cm)162±20159±8
telesna masa (kg)52±1748±8
godine13±313±3
procenat masti (F%)17±1221±5
BMI (kg/m2)18.8±2.419.1±3.2
deformacija kičme41%66%
skolioza*41%70%
nepravilno držanje36%10%
spuštena stopala I stepen59%46%
*statistička značajnost

Kao što se može videti, rezultati su zabrinjavajući i zahtevaju dalje praćenje i korekciju:

  • Svako drugo pregledano dete ima deformaciju kičmenog stuba i to u vidu skolioze.
  • Svako drugo pregledano dete ima deformitet stopala i to I stepen ravnih stopala
  • Devojčice imaju statistički značajniju učestalost skolioze u odnosu na dečake

Prošlonedeljna akcija je pokazala da dečaci i devojčice imaju indeks telesne mase i procenat masti u okviru normalnih vrednosti za prosečan uzrast od 13.godina. Ovi rezultati se razlikuju od statistike koju daje Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović- Batut“ gde je navedeno da je skoro jedna petina dece i omladine uzrasta 7-19 godina (18%) umereno gojazno i gojazno.

Korektivno vežbanje pod stručnim nadzorom je preporuka koja je svima data od strane profesora Zdeslava Milinkovića koji je, kao nosilac i osnivač programa „Ispravi se i vežbaj“, pregledao kičmu deci na bazenu „Milan Gale Muškatirović“.

Ista ova akcija biće ponovljenja na bazenu Tašmajdan i sva deca koja se u to vreme budu tamo zatekla moći će besplatno da obave sve pomenute preglede i dobiju dalje smernice i preporuke.

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli da se ove akcije sprovedu!