Udruženje za medicinu sporta Srbije
 
Novosti

 

 

24. decembar 2020

 

 

Seksualno nasilje u sportu Srbije

 

 

Udruženje „Žene sport drustvo“ osnovale su ugledne beogradske sportske novinarke i u saradnji sa ERASMUSOM, i partnerima: Udruzenjem za medicinu sporta Srbije, Sportskim Savezom Srbije, Udruženjem sportskih novinara Beograda, stručnjacima sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, Savezom za školski sport, i drugima, radi se istraživanje i projekat „Seksualno nasilje u sportu Srbije“, u skladu sa odlukom Medjunarodnog olimpijskog komiteta, a povodom sve ucestalijih brutalnih primera seksualnog zlostavljanja, pa čak i silovanja, posebno sportista u mladjim kategorijama.

 

 

Zato Vas molimo da popunite ovaj upitnik i prosledite ga na sto veći broj adresa vaših sportista, odnosno klubova, kako bi imali što precizniju sliku stanja, od sto veceg broja ispitanika. Upitnik popunjavaju svi: sprotisti, treneri, sportski radnici…

 

 

UPITNIK JE ANONIMAN, NE ZNAMO KO JE ODGOVORIO JER SE BELEŽI SAMO KUMULATIVNA, ZBIRNA STATISTIKA

 

 

Kopirajte ovaj link i prosledite:

 

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeeAMB55A_QZ7Ogp0C2Z-xxdJAzvwKuTgSCaGrHoSzTQYaZ0w/viewform?usp=sf_link

 

 

Hvala na iskrenosti u ime Udruženja Žene sport drustvo

 

 

 

8. decembar 2020

 

Kliničke preporuke za povratak sportu tokom COVID-19 pandemije

 

 

 

 

 

 

2. novembar 2020

 

 

KME na UMSS akademiji

 

 

Zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom jedino je moguće realizovati programi koji su akreditovani kao kontinuirana edukacija u elektronskoj formi. (Zdravstveni savet Srbije, 14.04.2020.). Udruženje za medicinu sporta Srbije kao dugogodišnji organizator kontinuirane medicinske edukacije je sve svoje programe postavilo na jedinstveni portal

 

 

https://akademija.smas.org/

 

 

i omogućilo svima koji žele da steknu neophodne KME bodove za svoju licencu. Pored elektronskih testova, moguće je da pregledate sve dosadašnje kongrese iz oblasti, sportske medicine, ishrane i suplementacije i antidoping.

 

 

 

2. novembar 2020

 

Master iz ishrane i suplementacije

 

 

Ponosni smo na kolege sa Fakulteta medicinskih nauka, Univerzitet Kragujevac, što su smogli snage da naprave prvi put kod nas Master iz ishrane i suplementacije. Udruženje za medicinu sporta se godinama bavi ovo tematikom, i svesno je koliko je akademski pristup ovoj temi neophodan. Verujemo da će interesovanje biti veliko među svima koji prate Udruženje za medicinu sporta Srbije jer na master mogu da se upišu svi sa završenim osnovnim akademskim studijama sa najmanje:


 •    240 ESPB (diplomirani biolog, diplomirani molekularni biolog i fiziolog, diplomirani hemičar, diplomirani biohemičar, diplomirani organizator zdravstvene nege, diplomirana medicinska sestra , diplomirani terapeut rehabilitacije, diplomirani fizioterapeut, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i kineziterapije, diplomirani trener u sportu)

 •    300 ESPB (doktor medicine, magistar farmacije, magistar farmacije – medicinski biohemičar).

Kao stručnjaci iz sportske medicine znamo da je ishrana i suplementacija verovatno jedna od najvažnijih karika koja može da napravi razliku u postizanju uspeha u sportu.


Prof. dr Nenad Dikić

 

 

 

 

4. april 2020

 

#OSTANITEKODKUĆE - BUDITE AKTIVNI

 

 

Milja Klikovac, FFKMS „Singidunum“

VODIČ ZA MINI SERIJU KUĆNIH JOGA VEŽBI

 

 

Dobro došli u vodič kroz mini seriju joga vežbi koje možete raditi i kod kuće >>

 

 

 

 

 

24. mart 2020

 

Farmakologija za zdravstvene i sportske stručnjake - novo izdanje UMSS

 

 

 

 

"Klinička farmakologija za medicinske sestre – tehničare sa odabranim delovima iz sportske farmacije” je naziv knjige koja nije namenjena samo medicinskim sestrama i tehničarima, već i sportskim stručnjacima. Podsticaj za pisanje ove knjige je bio da posluži kao udžbenik za predmet klinička farmakologija na kome je dr Marija Anđelković predavač na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi. Sadržaj knjige je pored farmakologije namenjene za svakodnevni rad medicinskih sestara i tehničara, obogaćen i delovima iz sportske farmacije. U svakom poglavlju nalazi se analizirana upotreba lekova u sportu sa ciljem poboljšanja sportskih sposobnosti i dopinga. Posebno je značajno iskustvo koje autori imaju nakon dugogodišnjeg davanja mišljenja sportistima o sastavu suplemenata i lekova u radu Antidoping agencije Republike Srbije. Zahvaljujemo se saradnicima i institucijama koje su podržale objavljivanje knjige, kao i recezentima i mentorima koji su je obogatili na stručnom nivou.

 

 

Knjiga je trenutno svima dostupna za elektronsko čitanje preko Google Books https://books.google.ca/books?id=-KDYDwAAQBAJ

 

 

Unapred hvala na poverenju i utiscima.

 

 

Autori – dr Marija Anđelković i dr Nenad Dikić

 

 

 

 

24. mart 2020

 

#OSTANITEKODKUĆE - BUDITE AKTIVNI

 

 

American college of sports medicine
by student Ana Mitrovic, Univerzitet Singidunum

 

 

 

 

 

 

12. april 2019

 

Korišćenje metode bioimpedance za analizu sastava tela u digitalnom dobu – kontinuirana edukacija UMSS

 

 

 

 

Edukacija UMSS o određivanju telesnog sastava

 

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije sa zadovoljstvom želi da istakne da je održan seminar u okviru kontinuirane medicinske edukacije pod nazivom “Korišćenje metode bioimpedance za analizu sastava tela u digitalnom dobu”. Procena telesne kompozicije je osnovni deo svakog internističkog i sportskog medicinskog pregleda. Analiza bioelektričnom impedancom (BIA) je brza, neinvazivna i naučno proverena metoda za procenu sastava tela. Određivanje procenta telesnih masti, količine mišićne mase, količine telesne vode i segmentne procene tela može da bude od koristi u svakodnevnom radu.

 

 

 

 

 

 

 

 

U nedelju 7. aprila održana je edukacija o određivanju sastava tela pomoću bioeletrične impedance koju koristi najveći i najpriznatiji proizvođač vaga na svetu – TANITA. Kolege koje su prisustvovale seminaru imale su priliku da pored teorjskog dela dobiju i praktične preporuke za korišćenje TANITA vaga, pogotovo kod sportista. Razumevanje numerickih vrednosti i procenata koje daje BIA metoda je jedini način da se pravilno koristi u svakodnevnom radu.

 

 

 

 

 

 

 

29. mart 2019

 

Planinarenje u leto

 

 

Jedan od najboljih planinarskih udžbenika na svetu i na srpskom

 

Knjiga "Planinarenje u leto"

 

Iako u originalu naslova na engleskom piše "priručnik", nama se čini da je bolje reći "udžbenik", jer knjiga sa ovakvim sveobuhvatnim sadržajem na srpskom jeziku ne postoji. Već nakon prvog izdanja na francuskom jeziku 2012. godine, nakon dve godine rada zahvaljujući bilingvalnom znanju kolega iz Kanade dobili smo prvo englesko izdanje. Srbija je bila među prvima na listi koja se prijavila da prevede knjigu, ali zahvaljujući raznim okolnostima kod nas koje prate ovakve poduhvate, posao prevođenja se lagano zahuktavao da bi početkom 2019. imali knjigu i na srpskom jeziku.

 

 

Međutim, ovakva knjiga se nikada ne bi pojavila da nije bilo Petzl fondacije i njihovih čuvenih planinarskih ilustracija koje su godinama izdavali u raznim publikacijama, ali i ideje da sa Međunarodnom planinarskom i penjačkom federacijom (UIAA), tačnije Komisijom za planinarenjazajedno naprave knjigu. Nije ovakva knjiga nedostajala samo nama, već većini nacionalnih saveza, jer ovakav pregled esencijalnih veština, nije lako napisati. S druge strane nama se čini da je ovaj udžbenik napravljen pre svega da se praktično primenjuje, a da bi se to dogodilo treba ga upotrebiti tokom stručnog osposobljavanja planinara. Znači - tek nam predstoji posao.

 

 

Za srpsko izdanje je zaslužan, pre svih Prof. dr Nenad Dikić, koji je do sada izdao tridesetak knjiga od toga bar trećinu prevoda iz oblasti sporta i sportske medicine. Njegov prevodilački tim iz Udruženje za medicinu sporta Srbije su dopunili članovi planinarskog kluba Avantura Tim i nakon godinu dana rada uspeli da prevedu tekst. Zbog svega mislimo da je vredno da pomenemo imena Marije Anđelković, Kristine Carić, Katarine Manovski, Zorana Vesića, Denisa Ibišbegovića i neverovatanog Miloša Cvjetićanina koji ne samo da je uklopio srpski tekst u ilustracije, već konačnim čitanjem pokušao da otkloni sve greške koje prate ovakvo izdanje. Mi znamo da je bilo puno problema sa terminologijom, pošto neke reči prosto ne postoje na srpskom jeziku, ali verujemo da će sledeće izdanje otkloniti eventualne greške.

 

 

Na kraju želimo da zahvalimo Petzl fondaciji i Međunarodnoj planinarskoj i penjačkoj federaciji koja nam je omogućila da ova knjiga bude prevedena na srpski jezik, alii da Planinarski savez Srbije bude u društvu desetak nacionalnih saveza koji su preveli ovaj planinarski udžbenik. Nadamo se da će on poslužiti svim zaljubljenicima u planinarenje i penjanje da njihove avanture u prirodi budu bezbedne i uspešne.

 

 

Knjigu Planinarenje u leto za sada možete kupiti pouzećem preko sajta Udruženja za medicnu sporta Srbije: Izdanja UMSS

 

 

 

 

 

 

19. februar 2019

 

Seminar „Korišćenje metode bioimpedance za analizu sastava tela u digitalnom dobu”

 

Dragi saradnici,


Udruženje za medicinu sporta Srbije sa zadovoljstvom želi da najavi seminar u okviru kontinuirane medicinske edukacije pod nazivom “Korišćenje metode bioimpedance za analizu sastava tela u digitalnom dobu”.Kratak opis teme seminara:

Procena telesne kompozicije je osnovni deo svakog internističkog i sportsku medicinskog pregleda koji pomaže stručnim licima da odrede osnovne faktore rizika koji dolaze od prekomerne telesne težine ili povećanog procenta masti. Analiza bioelektričnom impedancom (BIA) je brza, neinvazivna i naučno proverena metoda za procenu sastava tela. Određivanje procenta telesnih masti, količine mišićne mase, količine telesne vode i segmentne procene tela može da bude od koristi u svakodnevnom radu kao skrining metoda.

Program seminara:

Satnica Tema
09.00-09.15 Ulazni test
09.15-10.00 Antropometrjske odrednice kao sastavni deo pregleda
10.00-11.00 Upoređivanje različitih metoda za određivanje telesne kompozicije – prednosti i mane
11.00-11.30 Kafe pauza
11.30-12.00 Definisanje bioimpedance kao metode za određivanje telesnog sastava
12.00-13.00 Parametri koje pruža bioimpedanca i njihovo tumačenje
13.00-13.30 Pravila merenja na vagi koja radi po principu bioimpedance
13.30-14.00 Kafe pauza
14.00-14.45 Poseban osvrt na određivanje bioimpedance kod sportista i njen značaj
14.45-15.45 Prikaz slučajeva
15.45-16.00 Izlazni test
16.00-16.30 Evaluacioni test i podela sertifikata

Jedinstvena ponuda BIA vage:

UMSS želi da zainteresovanim učesnicima seminara pruži jedinstvenu priliku da dobiju BIA vagu kao deo edukacije. Model BC 543 je vaga koja radi po principu BIA i jedna je od najprodavanijih vaga ove vrste. Regularna cena vage je 12.000 RSD. UMSS želi da ponudi 15 ovih vaga u okviru jedne vrste paketa sa edukacijom tj. da svi oni koji žele da kupe ovu vagu budu oslobođeni plaćanja seminara. Ova ponuda važi isključivo za one koji se prijave za seminar.

Cena seminara:

10 000 dinara – učesnik koji želi da dobije vagu + edukacija

3 000 dinara – učesnik koji je zainteresovan samo za edukaciju

Žiro račun za uplatu:

Udruženje za medicinu sporta Srbije
205-102832-52

Prijava za seminar:

Broj učesnika je limitiran na 30 i nakon toga prijava se zatvara. Prijava za seminar je isključivo elektronskim putem, preko sledećeg linka: prijava za seminar „Korišćenje metode bioimpedance za analizu sastava tela u digitalnom dobu”

Bodovanje za KME:

Seminar je akreditovan kod Zdravstvenog saveta pod brojem A-1-1865/18 gde svi pasivni učesnici dobijaju 6 poena. Seminar je akreditovan za lekare, farmaceute, medicinske sesre, zdravstvene tehničare ali je prijava otvorena i za sve druge zainteresovane.

Datum i mesto održavanja seminara:

07. april (nedelja) u edukativnom prostoru Avantura – Kralja Milana br. 60, prvi sprat

Za sve informacije slobodno se obratite putem mejla

Hvala na poverenju.

 

 

 

5. jun 2018

 

Deveta Konferencija srpske medicinske dijaspore 2018

 

 

Dragi članovi udruženja,

 

 

Koristimo priliku da vas obavestimo o predstojećoj devetoj „Konferenciji srpske medicinske dijaspore 2018“, koja se održava u Beogradu, od 14. do 16. juna 2018. Ova konferencija organizivona je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Svetskom zdravstvenom organizacijom, Srpske lekarske komore, Kraljevskog medicinskog odbora, a pod pokroviteljstvom Njihovih Kraljevskih Visočanstava, Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine Karađorđević.

 

 

Glavni cilj Fondacije Njenog Kraljevskog Visočanstava koje je organizator konferencije je da u Srbiji okupi naše lekare iz dijaspore, kao i međunarodne zdravstvene stručnjake. Oni će podeliti svoja iskustva i znanje i time podstaći razvoj medicine, profesionalnu saradnju i podršku otadžbini stvarajući novu, širu mrežu, učvršćenjem kolegijalne solidarniosti i prijateljstva.

 

 

Formular za prijavu na konferenciju možete pronaći na vebsajt www.sdm.rs. Konferencija je akreditovana od strane zdravstvenog saveta Republike Srbije sa 10 poena za slušaoce i 15 poena za predavače. Učešće lekara na ovoj konferenciji je besplatno. Link ka programu: http://serbiandiasporamedical.rs/wp/wp-content/uploads/2018/05/SDMC-FINAL-PROGRAM-MAJ-2018-31.5.2018..pdf

 

 

Unapred se radujemo vašoj prijavi kao članova Udruženje za medicinu sporta Srbije. UMSS će biti organizator sesije o vizuelnom treningu u okviru sportske medicine 14. juna sa pocetkom u 16:20h i predavači su:

 

 

Sport medicine session - part two
Chairs: Miroslav Milankov MD; PhD Milica Vukasinovic Vesic, MD, PhD

 

 

 • Visualni trening - Alex Andrich, MD, The Vision Development Team, North Royalton, USA
 • Presentation of the book „The vision Coach: Training the visual system for peak performance“, Nenad Dikic, MD, Serbia
 • Implementation of visual training in physical rehabilitation and sport in Serbia Katarina Bajec, MD, Serbia

 

 

Vidimo se na kongresu.

 

 

Unapred hvala na dolasku.

 

 

 

 

1. februar 2017

 

10. EFSMA kongres

 

 

Dragi prijatelji i kolege,

 

 

Molimo vas da sačuvate datum održavanja 10. EFSMA Kongresa u svom kalendaru/agendi.

 

 

 

 

22. decembar 2016

 

Prvi udžbenik Sportske medicine u Srbiji

 

 

FIMS

 

 

Posle više decenija publikovan je udžbenik Sportske medicine u Srbiji pod uredništvom Prof. dr Vladimira Jakovljevića i Prof. dr Nenada Dikića. Napisan prvenstveno za studente Fakulteta medicinskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu i studente Fakulteta za fizičku kulturu i menadžment u sportu, Univerziteta Singidunum na više od 750 strana od strane 30 autora obuhvata sve relevantne oblasti sportske medicine.

 

 

 

 

22. decembar 2016

 

Trilogija Dr Feelgood

 

 

 

 

Dr Feelgood alias dr Saša Plećević, portparol Udruženja za medicnu sporta Srbije je verovatno uradio više na promociji fizičke aktivnosti u Srbiji od bilo koga. To nabolje potvrđuje poslednjim izdanjima koja u celini možete da pogledate na našem sajtu.

 

 

 

 

12. septembar 2016

 

UDRUŽENJE ZA MEDICINU SPORTA SRBIJE NA 34. SVETSKOM KONGRESU SPORTSKE MEDICINE U LJUBLJANI 28.09 – 02.10. 2016

 

 

U istoriji medicine sporta Srbije bilo je značajnih kongresnih momenta, bilo kada smo organizovali 10. svetski kongres sportske medicine FIMS (1954.) ili 10 kongres Evropskog koledža sportskih nauaka, ECSS (2005.) ili sada kada 62 godine kasnije imamo 2 pozivne sesije, 7 pozivnih predavanja, 2 usmene i 2 poster prezentacije.

 

 

Verujemo da bi Prof. dr Vojin Smodlaka (organizator 10 kongres FIMS) bio zadovoljan, a znamo da naš počasni predsednik Prof. dr Slobodan Živanić jeste, činjenicom da nam je ukazana čast da u posebnim sesijama predstavimo naša iskustva iz sportske ishrane i ergospirometrijskih testiranja.

 

 

Session 8 - Nutrition in Sport (Sports Medicine Association of Serbia)
Friday, SEP 30, 2016 – 15:35 - 16:35 - Urška 2 Hall
Moderator(s): Nenad Dikic, Ahmed Kashaba

 

 

Nenad Dikic - Approach to dietary supplements : Serbian Experience

Ivana Baralic - Real role of antioxidants in sport

Danica Marinkovic - Immunology of probiotics in sport

Marija Andjelkovic - Food intolerance diet as boost of sport performance

 

 

Workshop 1 - Cardio Pulmonary Exercise Testing
Friday, SEP 30, 2016 – 08:30 - 09:35 - Urška 1 Hall

 

 

Ivana Nedeljkovic - Applications and Developments of Cardiopulmonary Exercise Test
Tamara Stojmenovic - Determination of anaerobic thresholds and prescribing physical activity by using CPET

 

 

Doc. dr Nenad Dikić ima pozivno predavanje na sesiji o dopingu na kojoj govori zajedno sa medicinskim direktorom MOK, dr Ričardom Badžetom i direktorom WADA za nauku dr Oliverom Rabanom.

 

 

Orginalne radove će predstaviti dr Milica Vukašinović Vesić, dr Tamara Stojmenović, dr Marija Kostić Vučićević i dr Ivan Nikolić.

 

 

UMSS kao strukovno udruženje sa 1244 člana će predstavljati 13 članova na čelu sa predsednikom Prof. dr Zdeslavom Milinkovićem.

 

 

Pozivamo sve zaintersovane da se registruju, jer do kongresa ima još nešto vise od dve nedelje http://www.fims2016.org/en/program.asp a kongres nam nikad nije bio bliži.

 

 

 

 

24. jun 2016

 

TEST: Značaj i važnost magnezijuma i kompleksa B vitamina u očuvanju zdravlјa i prevenciji bolesti

 

 

Drage kolege,

 

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije nastavlja sa kontinuiranom medicinskom edukacijom. Posle Drugog kongresa o prevenciji dopinga u sportu i prvog webinara o poremećajima u ishrani, UMSS aktivira i prvu elektronsku edukaciju/test sa temom - Značaj i važnost magnezijuma i kompleksa B vitamina u očuvanju zdravlјa.

 

 

Magnezijum i vitamini B kompleksa su nezamenjivi u tretiranju stresa, umora, glavobolje, grčeva u mišićima, posledica raznih dijeta, a odlična su potpora regularne fizičke aktivnosti. Poznato je da ako se sportisti odlučuju za jedan mineral, uvek je to magnezijum, a da isto tako posle vitamina C, smatraju da su vitamini B kompleksa najvažniji za očuvanje zdravlja. Klinički gledano kombinacija magnezijuma i B vitamin  je značajna u lečenju dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, neuroloških poremećaja, kao i različitih metaboličkih stanja. Zbog svega navedenog, UMSS je izabrao magnezijum i B komplekse za temu elektronske edukacije/testa.

 

 

Akreditacija edukacije/testa: Kurs je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Ministarstva zdravlja Republike Srbije za slušaoce lekare, stomatologe, farmaceute, biohemičare, zdravstvene i farmaceutske tehničare, nutricioniste i medicinske sestre pod rednim brojem A-1-1215/16 sa 5 poena za testirane.

 

 

Datum i vreme održavanje edukacije/testa: test će biti dostupan na sajtu UMSS i CIS od 27. juna

 

 

Cena testa i plaćanje: Cena edukacije/testa je 2000 dinara i obavezno je da prvo izvršite uplatu kako biste dobili pristup testu.

 

 

Svi oni koji su registrovani na sajtu Udruženja za medicine sporta Srbije imaju 50% popusta i test košta 1000 din.

 

 

Instrukcije za uplatu: uplati iznos (2000 din. ili 1000 din.) na račun Udruženja za medicine sporta Srbije, Palmotićeva 26, Beograd, broj računa 205-102832-52 kod Komercijalne banke Beograd.

 

 

Prijava za edukaciju/test: Registracija za test je moguća isključivo putem onlajn prijave u kojoj vas molimo da popunite sva neophodna polja. Registracija će postati aktivna tek kada u finansijskim izvodima dobijemo dokaz o uplati. Tada ćete na imejl adresu koju ste naveli u prijavi dobiti pristup za test.

 

 

Prijava za test: Značaj i važnost magnezijuma i kompleksa B vitamina u očuvanju zdravlјa i prevenciji bolesti

 

 

 

 

4. jun 2016

 

Doc. dr Nenad Dikić je izabran u interfederalnu komisiju Internacionalne federacije sportske medicine (FIMS)

 

 

FIMS

 

 

Dr Nenad Dikić je izabran u interfederalnu komisiju Internacionalne federacije sportske medicine (FIMS). Nakon 8 godina rada u naučnoj komisiji Evropske federacije sportskoomedicinskih asocijacija (EFSMA) i isto toliko godina u načnom komitetu Evropskog koledža sportskih nauka (ECSS) ovo je samo nastavak započetog rada. Time je potvrđeno mesto Udruženja za medicinu sporta Srbije (UMSS) u Internacionalnoj federaciji sportske medicine koje je jedina prepoznata organizacija sportske medicine od strane Međunarodnog olimijskog komiteta (MOK). Činjenica da na ovogodišnjem svetskom kongresu sportske medicine UMSS ima 4 pozivna predavača dodatno govori o ugledu koji ima Srbija među kolegama u svetu.

 

 

 

 

21. maj 2016

 

Pratite Drugi kongres o prevenciji dopinga u sportu uživo

 

 

Dragi prijatelji,

 

 

Danas od 10 h možete pratiti prenos Drugog kongresa o prevenciji dopinga u sportu uživo na sledećoj adresi:

 

 

http://www.smas.org/webinar.php

 

 

Program kongresa možete pogledati ovde: http://www.adas.org.rs/kongres.pdf

 

 

 

 

17. maj 2016

 

Pravilna sportska ishrana kao tema saradnje Sportnetworka i UMSS

 

 

Saradnja Sportnetworka sa Udruženjem za medicinu sporta Srbije, Antidoping agencijom Republike Srbije i Centrom za sportsku ishranu i suplementaciju nastavlja se na najbolji mogući način – kroz edukaciju sportske javnosti. Posle filma posvećenog deceniji postojanja ADAS, ovoga puta simljena je emisija koja govori o osnovama pravilne sportske ishrane. Doc. dr Nenad Dikić, dr Milica Vukašinović-Vesić i dr Marija Anđelković ukratko su predstavili svoje dugogodišnje iskustvo iz oblasti sportske ishrane i suplementacije.

 

 

Pozivamo vas da pogledate emisiju i još jednom se zahvaljujemo Sportnetworku na podršci koju nam pruža u zajedničkoj edukaciji i borbi protiv dopinga.

 

 

 

 

 

 

4. maj 2016

 

 

Drage kolege,

 

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije nastavlja sa kontinuiranom medicinskom edukacijom. Odmah posle Drugog kongresa o prevenciji dopinga u sportu organizujemo edukaciju/webinar o poremećajima u ishrani, pod nazivom:

 

 

Poremećaji u ishrani - Anoreksija nervoza i bulimija nervosa - od dijagnoze do izlečenja

 

 

Poremećaji u ishrani su bolesti koje karakteriše neuobičajeni način ishrane koji s vremenom narušava fizičko, psihičko ali i psihosocijalno zdravlje. Najčešće dijagnostikovani poremećaji u ishrani su: anoreksija nervoza i bulimija nervoza. Pošto su poremećaji u ishrani ozbiljne, potencijalno opasne po život mentalne bolesti, izuzetno je važno da ih prepoznamo na vreme.

 

 

UMSS vas sa zadovoljstvom obaveštava da ćemo organizovali edukaciju/webinar sa najvećim stručnjakom iz oblasti poremećaja u ishrani kod nas - dr Marijom Đurović. Dugogodišnje iskustvo, velika uspešnost u izlečenju i podizanje svesti javnosti o ovim ozbiljnim poremećajima - samo su neki od atributa dr Đurović koja će biti predavač na našem kursu.

 

 

dr Marija Đurović
dr Marija Đurović
dr Marija Anđelković
dr Marija Anđelković

 

 

Poremećaji u ishrani javljaju se i među sportistima, pogotovo među ženskom populacijom i u estetskim sportovima ili sportovima sa težinskom kategorijom. O iskustvu sa sportistima koji su imali poremećaje u ishrani, govoriće dr Marija Anđelković, direktor Centra za sportsku ishranu i suplementaciju

 

 

Program edukacije/webinara:

 

 

 • Poremećaji u ishrani-Anoreksija nervoza i bulimija nervoza- generalni pristup, dijagnostikovanje i lečenje - Dr Marija Đurović
 • Nutricionistički pristup u tretmanu poremećaja u ishrani kod sportista - iskustvo Centra za sportsku ishranu i suplementaciju - Dr Marija Anđelković
 • Okrugli sto, razgovor sa roditeljima i pitanja predavačima - moderator: Doc. dr Nenad Dikić

 

 

Želimo da vam naglasimo da je ovo prva edukacija koju će UMSS organizovati i kao WEBINAR. To znači da će svi oni koji nisu u mogućnosti da uživo prisustvuju kursu, moći da prate kurs istovrememo online putem prenosa na internetu. Samo oni učesnici koji dobiju pristup webinaru, moći će da ga prate na sajtu UMSS.

 

 

Akreditacija edukacije/webinara: Kurs je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Ministarstva zdravlja Republike Srbije za slušaoce lekare, stomatologe, farmaceute, biohemičare, zdravstvene i farmaceutske tehničare i medicinske sestre pod rednm brojem A-1-416/16 sa 5 poena za slušaoce.

 

 

Datum i vreme održavanje edukacije/webinara: 22. maj 2016. (nedelja) u 11:00h

 

 

Mesto održavanja edukacije/webinara: Prostorije edukativnog centra Avantura, Kralja Milana 60, blizu okretnice na Slaviji, kapija od kovanog gvožđa, interfon br.1. Webinar će moći da se prati preko linka na sajtu UMSS kome će moći da pristupe samo oni koji posle uplate registracije dobiju parametre.

 

 

Registracija i plaćanje/webinara: Cena edukacije/webinara je 2500 dinara. Registrovani na sajtu Udruženja za medicine sporta Srbije imaju 20% popusta (2000 din). Ukoliko broj registovanih za kurs uživo pređe limitiran broj, svi ostali prijavljeni moraće da se usmere na webinar.
Instrukcije za uplatu: uplati iznos na račun Udruženja za medicine sporta Srbije, Palmotićeva 26, Beograd, broj računa 205–102832–52 kod Komercijalne banke Beograd.

 

 

Prijava za edukaciju/webinar: Registracija je moguća isključivo putem online prijave u kojoj vas molimo da popunite sva neophodna polja.

 

 

Prijava za edukaciju/webinar: Poremećaji u ishrani - Anoreksija nervoza i bulimija nervosa - od dijagnoze do izlečenja

 

 

 

3. maj 2016

 

Program konferencije IOC World Conference on Prevention of Injury & Illness in Sport 2017

 

 

 

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije sa ponosom prezentuje program IOC World Conference on Prevention of Injury & Illness in Sport 2017, na kome će učestvovati i predstavnici Udruženja za medicinu sporta Srbije.

 

 

 

 

 

13. april 2016

 

Drugi kongres o prevenciji dopinga u sportu

 

 

ii-kongres-baner[1]

 

 

Na sajtu Antidoping agencije Republike Srbije otvorena je prijava za Drugi kongres o prevenciji dopinga u sportu. Kongres nastavlja sa idejom upoznavanja sportista sa svim onim što je dozvoljeno u sportu. Tako će ove godine prof. dr Đorđe Koldžić, jedan od naših najboljih sportskih psihijatara, zajedno sa dr Đođrđem Ćurčićem, svakako jednim od najiskusnijih doping kontrolora i zamenikom direktora bolnice Dr Laza Lazarević, predstaviti Mentalni trening kao jedan od najznačajnjih faktora u postizanju dobrog rezultata. Pored toga, dr Tamara Stojmenović sa saradnicima i gostima će predstaviti Sportske povrede, šta je dozvoljeno u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji. Sesija originalnih radova ostaje ista kao i prošle godine uz moto Hrana kao doping. Na kraju kongresa doping kontrolori iz regiona će razgovarti o problemima u sprovođenju doping kontrole.

 

 

Kongres je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Ministarstva zdravlja Republike Srbije za slušaoce lekare, stomatologe, farmaceute, biohemičare, zdravstvene tehničare i medicinske sestre pod rednim brojem A-1-812/16 i to sa 11 poena za predavače, 5 poena za slušaoce i 9 poena za usmeno izlaganje.

 

 

Kongres će se održavati u prijatnom ambijentu Hotela Zira (Ruzveltova 35). Prijava na vreme garantuje prisustvo radionicima na kojima je broj učesnika ograničen na 150. Vidimo se 21 maja 2016.

 

 

 

 

19. mart 2016

 

Edukacija učesnika 29. Beogradskog maratona

 

 

Poštovani članovi udruženja,

Obaveštavamo vas da će se u utorak 22. marta 2016. godine sa početkom u 18.00h u tribinskoj sali Doma omladine (IV sprat), održati jedno od predavanja namenjenih edukaciji ucesnika 29. Beogradskog maratona.

Saradnja Visoke sportske i zdravstvene škole, Beogradskog maratona i Udruzenja za medicinu sporta Srbije se nastavlja i ove godine.

Edukacija učesnika maratona o pravilnoj ishrani, suplementaciji i hidraciji biće teme i ovogodišnje tribine.

Dr Nenad Dikić će u utorak 22. marta održati sledeća predavanja:
"Pravilna ishrana trkača"
"Banane kao izvor energije pri maksimalnom testu opterećenja"

Nakon predavanja uz prisustvo predstavnika medija biće predstavljena knjiga "Sportski kuvar".

Ulaz je besplatan i pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanju.

Pozdrav,
UMSS

 

 

 

 

9. mart 2016

 

Prezentacija "LESS CLOUD, MORE SKY"

http://www.skyrunning-serbia.com/prezentacija-less-cloud-more-sky/

 

 

 

 

4. mart 2016

 

KOGA BRIGA ZA ETIKU?

 

 

Kako izveštavati kad se otkrije da je neki sportista bio dopingovan, ko i kako sprovodi doping kontrolu, zašto neki mediji senzacionalistički i bez provere činjenica pišu o nedozvoljenom korišćenju stimulativnih sredstava? Da li ADAS (Antidoping gencija Srbije) i WADA (Svetska antidoping agencija) pravovremeno obaveštavaju i na pravi način edukuju "sedmu silu", koliko se sportski novinari trude da nešto saznaju i istraže? Ova, ali i mnoga druga pitanja mogla su se čuti na Seminaru koji su u Beogradu organizovali ADAS i USNS (Udruženje sportskih novinara Srbije).

 

 

 

 

Nakon uvodnog govora dr. Milice Vukašinović-Vesić, direktorke Antidoping agencije Srbije, doktor Nenad Dikić predsednik Odbora za doping kontrolu, ukazao je na neke primere "spinovanja" i pogrešnog informisanja u jednom delu srpskih medija prilikom otkrivanja dopingovanih sportista. Uvredljivi naslovi i tekstovi, neistinite činjenice, nepotrebno uključivanje porodice sportiste u ceo slučaj, doprineli su kreiranju javnog mnjenja u smeru koji vodi tabloidizaciji društva.

 

 

 

 

Sandra Radenović, docent na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, ukazala je na potrebu poštovanja etike i "glasnijeg" ukazivanja na kršenje novinarskog kodeksa. Predstavnici medija, a bilo ih je više od 20, konstatovali su da tekstovi u "žutoj štampi" potpuno bacaju senku na ozbiljne novinarske analize i one medije koji poštuju etička i profesionalna pravila. Nemilosrdna tržišna trka i borba za čitaoce i gledaoce, a sve pod plaštom slobode govora, u velikoj meri promovišu šund, primitivizam i vrlo često laž.

 

 

 

 

Ukazivanje na krišenje etičkih pravila i saopštenja Udruženja sportskih novinara Srbije očigledno nisu dovoljna. Potrebna je sveobuhvatna akcija u koju će se uključiti ugledni novinari, ali i druge organizacije poput ADAS-a. Seminari za pripadnike "sedme sile", edukacija studenata, ali i brža reakcija Antidoping agencije Srbije na objavljene neistinite informacije, popraviće sliku samo delimično.

 

 

Tabloidizacija društva ne može se zaustaviti ako svoj glas ne dignu akademici, naučni radnici, sociolozi, psiholozi i pre svega političari, odnosno država. "Veliki brat", rijaliti programi i primitivno obračunavanje sa pojedincima u medijima bez dokaza, nastali su jer je neko "svesno" okretao glavu od te pojave, a pravosudni organi uopšte nisu reagovali na tu pojavu ili su bili previše spori i blagi prema onima koji krše etičke i profesionalne standarde.

 

 

Predrag Milinković

 

 

foto: Nenad Negovanović

 

 

 

 

18. februar 2016

 

KO ŽELI DA BUDE SPORTSKI NOVINAR?

 

Udruženje sportskih novinara Beograda USNB upisuje polaznike u Školu sportskog novinarstva

 

 

Da li znate da su sportski novinari u Srbiji samouki, a da nije tako u Evropi i svetu, jer postoje veoma precizne smernice i pravila, na primer: kako napraviti sportsku vest, šta tačno izveštaj sa utakmice mora da sadrži, kada treba iznositi statističke podatke u prenosima, šta govoriti ili gde i kako objavljivati fotografije scena nasilja sa sportskog događaja...

 

 

Udruženje sportskih novinara Beograda vrši UPIS u prvu i jedinu u Srbiji i regionu, Školu sportskog novinarstva.

 

 

Već tri godine edukuju se mladi sportski novinari i urednici sajtova Sportskih saveza i sportskih organizacija. Cilj USNB je da obrazuje svoje polaznike, pruži im alate i razvije senzibilitet za prikupljanje informacija na ispravan način.

 

 

Škola USNB traje tri meseca, ukupno 100 časova tri puta nedeljno (u Starom DIF-u, Deligradska 27), od čega će više od polovine časova biti praktičan rad u našim eminentnim TV i radio stanicama, štampanim medijima, sajtovima i agencijama. Po planu i programu rada Škole, predvidjeno je da polaznici prisustvuju utakmicama i konferencijama za novinare, ali ćemo upriličiti i gostovanje vrhunskih srpskih sportista i sportskih radnika.

 

 

Po završetku Škole stiče se diploma "Sertifikat 1 za početno bavljenje sportskim novinarstvom", koju priznaju UNS i NUNS, kao i mogućnost početka rada u sportskim redakcijama.

 

 

Predavači su: dr Sladjana Mijatović ("Istorija sporta i olimpizma" - Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu), dr Rade Veljanovski ("Teorija i tehnika sportskog novinarstva" - Fakultet politickih nauka), mr Ivan Cvetković ("Štampani mediji" - Politika), mr Vera Milosavljević ("Agencijsko novinarstvo" - Beta), Snežana Pantović ("Radijsko novinarstvo) - Radio Beograd), mr Slaviša Veselinović ("TV novinarstvo" - Sportnetwork), Aleksandar Simić (Studio B) i Cvijetin Milivojević (direktor PR agencije Pragma), uz brojne gostujuće predavače, poznate sportske novinare i reditelje RTS, Radio Beograda, Politike, Sportnetvorka, Studija B, Agencije BETA, lista Sport, Sport kluba, Sportskog žurnala, sajta MONDO.

 

 

Zainteresovani mogu da se prijave prek emaila: skolasportskognovinarstva@gmail.com ili na telefon 065 41 47 618, detaljne informacije mogu se dobiti na Facebook stranici https://www.facebook.com/%C5%A0kola-Sportskog-novinarstva-207371886262440/timeline

 

 

 

 

8. februar 2016

 

Seminar o metaboličkom fitnesu

 

 

Udruženje za pravilan način života i prevenciju organizuje seminar o metaboličkom fitnesu. Efikasnost programa dokazana je kliničkom studijom koju je sprovelo Udruženje za medicinu sporta Srbije. Program je opisan u knjizi "Metabolic fitness"

 

Sve informacije o seminaru nalaze se ovde.

 

 

 

 

9. decembar 2015

 

Uspešno završen dvogodišnji kurs sportske ishrane i suplementacije

 

 

 

 

U subotu 5. decembra 2015. završen je kurs sportske ishrane i suplementacije, posle dve godine kontinuiranog trajanja. Započeo je u februaru 2014. godine sa mesečnim predavanjima koja su se održavala u edukativnom centru Udruženja za medicinu sporta Srbije. Ovaj kurs je jedinstven u regionu jer je rađen prema modelu lekarske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta ("IOC Diploma in Sports Nutrition"). Kurs je zavrsilo 22 kolega među kojima se nalaze lekari (75%), treneri (20%) i farmaceuti (5%). Tokom većeg dela svog trajanja, kurs je bio podržan od strane Farmalogista i Esense, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo na saradnji. Program kursa je bio koncipiran tako da je prva godina bila posvećena opštim temama iz oblasti sportske ishrane, dok je druga godina bila posvećena specifičnostima ishrane i suplementacije najpopularnijih sportova. Svako predavanje je obuhatalo analizu nekih suplemenata iz bogatog asortimana Esense i Farmalogista, koji su ujedno imali svoju dokazanu ergogenu primenu u sportu. Elektronsko glasanje, evaluacija i testovi kao provera znanja su bili sastavni deo svake od 24 nastavne jedinice kursa, koje su takodje bile bodovane za licencu od strane Zdravstvenog saveta Srbije. Svako predavanje je imalo video zapis i zajedno sa prezentacijama i referencama automatski je postavljano na sajt http://www.cis.edu.rs/kurs-ishrana-i-suplementacija/ CIS-a sa ograničenim pristupom isključivo za učesnike kursa. Kompletan materijal je poslužio za aktiviranje istoimenog online kursa koji je postavljen u moodle platformi i trenutno taj dvogodisnji elektronski kurs pohađa 27 učesnika.

 

 

Nakon 24 meseca redovnog prisustvovanja predavanjima, učesnici kursa dobili su diplomu Udruženja za medicinu sporta Srbije, kao potvrdu o uspešno pohađanom kursu. Diploma je potvrda ličnog usavršavanja i edukacije učesnika.

 

 

Ono što je vredno pomena a bitna je karakteristika ovog jedinstvenog programa edukacije u regionu, jeste radna atmosfera na kursu i prijatno druženje svih učesnika sa razmenom iskustva. Na obostrano zadovoljstvo, dogovorena je dalja saradnja sa svim kolegama u vidu podrške za razna naučna istraživanja i stručna usavršavanja.

 

 

Koristimo ovu priliku da se u ime Udruženja za medicinu sporta Srbije i Centra za sportsku ishranu i suplementaciju zahvalimo sledećim kolegama koji su nam u protekle dve godine ukazali poverenje da ih edukujemo i dodelimo diplomu za uspešno završen kurs (prema abecednom redu):

 

 

1 Aleksandra Karapandžić
2 Andrijana Ćulafić
3 Barbara Damnjanović Pažin
4 Biljana Vitošević
5 Danijela Ristić-Medić
6 Dragutin Stojmenović
7 Igor Stošić
8 Ivan Nikolić
9 Jasmina Timić
10 Marija Kostić
11 Milica Vukašinović Vesić
12 Predrag Milković
13 Radmila Jovanović
14 Sava Stojanović
15 Siniša Tanasković
16 Snežana Anđelković
17 Snežana Rajačić
18 Suzana Aćimović - Đumić
19 Svetlana Dramićanin
20 Tamara Stojmenović
21 Tatjana Manojlović
22 Vladimir Popović

 

 

Zahvaljujemo se Naučnom odboru kursa http://www.cis.edu.rs/kurs-ishrana-i-suplementacija/organizacija/ na čelu sa doc.dr Nenadom Dikićem na programskoj šemi i svim održanim predavanjima u protekle dve godine. Kurs nastavljamo u elektronskoj varijanti i sledeće godine čekamo drugu generaciju kolega koja će upešno sa nama učestvovati u edukaciji i podizanju svesti sportske javnosti o značaju pravilne ishrane i suplementacije.

 

 

Hvala na poverenju sa kojim nastavljamo kontinuiranu edukaciju!

 

 

http://www.cis.edu.rs/vesti/uspesno-zavrsen-dvogodisnji-kurs-sportske-ishrane-i-suplementacije/

 

 

 

 

1. decembar 2015

 

Film o proceduri doping kontrole sportista

 

 

Film o proceduri doping kontrole

 

 

Antidoping agencija Republike Srbije snimila je film o proceduri doping kontrole sportista.

 

U filmu je improvizovana doping kontrola urina i krvi sa sportistkinjom Ivanom Španović, kojoj se zahvaljujemo na saradnji.

 

Video prezentacija doping kontrole ima za cilj da svim učesnicima u sportu predstavi proceduru i pravila testiranja.

 

Pravilnik o doping kontroli na sportskim takmičenjima i izvan takmičenja detaljno opisuje testiranje a ovaj film u trajanju od 12 minuta pokazuje njegovu praktičnu primenu.

 

Nadamo se da će vam ova video prezentacija biti zanimljiva i iznad svega edukativna jer je to njen primarni cilj.

 

http://www.adas.org.rs/doping-kontrola/film-o-proceduri-doping-kontrole-sportista/

 

 

 

 

20. novembar 2015

 

Pozivamo vas na međunarodni Sajam sporta 27-29. novembra

 

 

 

 

Drage kolege,

 

 

Ovim putem želimo da vas u ime organizatora pozovemo da dođete na međunarodni Sajam sporta koji će se održati od 27- 29.novembra u hali 1 Beogradskog sajma. Program sajma možete naći na sajtu http://www.sajam.serbiansport.com/ a program seminara možete pogledati na sledećoj stranici http://www.sajam.serbiansport.com/seminar

 

 

Predstavnici ADAS i UMSS imaće svoja predavanja tokom prvog dana posle ceremonije otvaranja, ali će biti prisutni i tokom celog trajanja sajma na svom štandu (pozicija D5).

 

 

Prezentacije različitih sportova trajaće sva tri dana a ulaz je besplatan.

 

 

Vidimo se na sajmu!

 

 

 

 

13. oktobar 2015

 

ADAS i UMSS o značaju fizioterapeuta u medicinskom timu, oporavku i rehabilitaciji

 

 

 

 

Sedmi kongres fizioterapeuta pod nazivom "Pokret za osmeh"održan je prošlog vikenda u Nišu. Doc. Dr Nenad Dikić i dr Marija Anđelković su ispred ADAS i UMSS održali predavanje o ulozi fizioterapeuta u medicinskom timu pacijenata i sportista. Fizioterapija je sastavni deo u njihovom lečenju, oporavku i rehabilitaciji. Zato ADAS i UMSS u fizioterapeutima prepoznaju partnere i profesionalne saradnike koji su kongres iskoristili kao prostor da prikažu sva savremena dostignuća iz oblasti njihovog rada. Monitoring srčane frekvence, fitnes kao deo fizioterapije, ishrana i suplementacija pacijenata tokom fizioterapije -bile su teme predavanja koje su imali dr Dikic i dr Anđelković. Društvo fizioterapeuta bilo je zahvalno na podršci koja im se pruža, kao i na podsećanju koliko je njihova uloga bitna i odlučujuća u lečenju pacijenata ali i sportista.

 

 

 

 

 

 

21. avgust 2015

 

Održivo finansiranje sporta

 

 

U 31. izdanju naučnog časopisa "Sport and citizenship" posebna pažnja je posvećena "Održivom finansiranju sporta", što predstavlja trenutno najvažniji problem u srpskom sportu i zbog toga vam ga toplo preporučujemo.

 

 

 

 

 

 

18. avgust 2015

 

Aktivno učešće UMSS u ovogodišnjem sprovođenju nacionalnog projekta "Ispravi se i vežbaj"

 

 

 • Zdravstveno-sportski projekat „Ispravi se i vežbaj” čiji je nosilac Fondacija Spinalni centar Milinković, pokrenut je 2009/2010. godine sa idejom da se javnost upozna sa problemima prevencije i lečenja deformacije, povreda i oboljenja kičmenog stuba kod dece, odraslih, ali i sportista.
 • Osnovni ciljevi ovog programa jesu podizanje opšte svesti o problemima deformiteta kičmenog stuba, kao i širenje znanja o deformacionim promenama kičme kao osnovnom uzroku pojave bola u leđima.
 • U prethodnim godinama, u okviru ovog projekta održano je niz manifestacija i akcija kao što su: kursevi i predavanja za zdravstvene radnike, medijske kampanje, podela promotivnog i edukativnog materijala u školama Srbije, organizovanje pregleda gradjana i dece na Trgu Republike, održavanje javnih časova vežbanja, promovisanje akcije preko društvenih mreža i putem naših najpoznatijih sportista.
 • Deformacije kičmenog stuba i poremećaji držanja kod dece su u stalnom porastu i zato su prevencija i edukacija naše populacije osnovni strateški ciljevi kampanje "Ispravi se i vežbaj"
 • Uz veliku pomoć i podršku Grada Beograda, Ministarstva za omladinu i sport i Kombank Arene, ove godine je planirano da se akcija „Ispravi se i vežbaj” sprovede na bazenima. Fondacija Spinalni centar Milinković i Udruženje za medicinu sporta Srbije su glavni organizatori ovogodišnjeg projekta koji za cilj ima da se pregleda što veći broj školske dece na bazenima SRC Tašmajdan i Milan Gale Muškatirović. Zamišljeno je da se u dva termina u avgustu, na pomenutim bazenima pregledaju kičma, stopala i sprovedu antropometrijska merenja što većeg broja školske dece koja dolaze na bazen u okviru besplatnih termina.
 • U sredu 12. avgusta sprovedena je prva akcija besplatnog pregleda dece na bazenu "Milan Gale Muškatirović". Pregledano je 70-oro dece (40 dečaka i 30 devojčica). Statistika koju smo dobili na osnovu analize pregleda koji su sprovedeni je sledeća:

  dečaci

devojčice

visina (cm)

162±20

159±8

telesna masa (kg)

52±17

48±8

godine

13±3

13±3

procenat masti (F%)

17±12

21±5

BMI (kg/m2)

18.8±2.4

19.1±3.2

deformacija kičme

41%

66%

skolioza*

41%

70%

nepravilno držanje

36%

10%

spuštena stopala I stepen

59%

46%

*statistička značajnost


Kao što se može videti, rezultati su zabrinjavajući i zahtevaju dalje praćenje i korekciju:

 • Svako drugo pregledano dete ima deformaciju kičmenog stuba i to u vidu skolioze.
 • Svako drugo pregledano dete ima deformitet stopala i to I stepen ravnih stopala
 • Devojčice imaju statistički značajniju učestalost skolioze u odnosu na dečake

Prošlonedeljna akcija je pokazala da dečaci i devojčice imaju indeks telesne mase i procenat masti u okviru normalnih vrednosti za prosečan uzrast od 13.godina. Ovi rezultati se razlikuju od statistike koju daje Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović- Batut" gde je navedeno da je skoro jedna petina dece i omladine uzrasta 7-19 godina (18%) umereno gojazno i gojazno.

 

 

Korektivno vežbanje pod stručnim nadzorom je preporuka koja je svima data od strane profesora Zdeslava Milinkovića koji je, kao nosilac i osnivač programa "Ispravi se i vežbaj", pregledao kičmu deci na bazenu "Milan Gale Muškatirović".

 

 

Ista ova akcija biće ponovljenja na bazenu Tašmajdan i sva deca koja se u to vreme budu tamo zatekla moći će besplatno da obave sve pomenute preglede i dobiju dalje smernice i preporuke.

 

 

Zahvaljujemo se svima koji su pomogli da se ove akcije sprovedu!

 

 

 

 

5. avgust 2015

 

Otvorena prijava za III KURS STRES TESTIRANJA

 

 

Obrazac za prijavu na III kurs stres testiranja >>

 

 

 

 

 

 

3. avgust 2015

 

Prvi put u Srbiji, tvorac kinesio taping-a

 

 

 

 

Poštovani,

 

 

Zbog ogromnog interesovanja za predavanje 29.08.2015. dr. Kenso Kasea i još 7 renomiranih predavača iz sveta i regiona, Vašu prijavu možete obezbediti i putem telefona: +381 11 7838-010, 7838-266.

 

 

 

 

22. jul 2015

 

POZIV NA PRESS KONFERENCIJU POVODOM GOSTOVANJA BETSI KRAMAR ANDREU U UDRUŽENJU ZA MEDICINU SPORTA SRBIJE

 

 

 

 

Subota, 25. Juli 2015. u 9:30 časova, Klub Avantura, Kralja Milana 60, I sprat, Beograd

Prijave na smas.info@gmail.com - broj mesta je ograničen.

Betsi Kramar Andreu je supruga Frenkija Andreua (rođenog 26. septembra 1966.) bivšeg profesionalnog bicikliste, čija značajna karijera uključuje vožnju za biciklističku ekipu US Postal Servis (kapiten ekipe) zajedno sa Lens Armstrongom 1998, 1999. i 2000. godine. Frenki je završio na četvrtom mestu na Olimpijskim igrama u Atlanti i osvojio prvo mesto u fazama u nekim trkama. Igrao je ulogu u istrazi koju je vodila USADA protiv Armstronga zbog korišćenja doping sredstva, zajedno sa svojom suprugom Betsi Kramar Andreu.

U intervjuu za Njujork Tajms u septembru 2006. godine, Andreu je priznao da je uzeo EPO dok se pripremao za Tur de Frans 1999. godine. Tada je rekao da se upoznao sa lekovima koje poboljšavaju sportske sposobnosti 1995. dok je vozio za tim Motorola.

Frenki Andreu je izneo više detalja u septembru 2012. u izjavi za USADA. Rekao je da svesno primio EPO injekcije 1999. godine nakon trke od strane USPS tim doktora, dr del Morala. Godine 1999. neposredno posle Tur de Frans, njegova supruga Betsi, pronašla je termos sa EPO u frižideru. Betsi je bila veoma uznemirena i pitala je Andreua o zabranjenim supstancama.

Betsi je postala jedan od glavnih svedoka protiv Amstronga. Rekla je da je znala da Amstrong koristio zabranjena sredstva još 1995. dok se lečio u bolnici. Prema sopstvenim rečima, bila je pre svega zabrnuta za zdravlje svog supruga, a otkrivanje EPO u frižideru je samo učvrstilo u nameri da stane na put dopingovanju svog muža.

Betsi je 2015. godine u Lozani na redovnom godišnjem seminaru Svetske antidoping agencije svedočila pred auditorijumom koji su činili najveći eksperti u sprečavanju dopinga u sportu iz internacionalnih sportskih federacija i država sveta. Nepodeljeno mišljenje svih je bilo da se radi o jednoj hrabroj i upornoj ženi koja je učinila mnogo da zaustavi upotrebu doping sredstava u najboljem biciklističkom timu SAD.

Betsi je poreklom Srpkinja, ima troje dece i po sopstvenim rečima slabo govori srpski jezik, mada po onima koji su imali priliku da sa njom razgovaraju, njen srpski je više nego solidan.

 

 

 

 

 

9. jul 2015

 

Predavanje "Sport i vid"

 

 

 

 

Naš kolega oftamolog, dr Aleksandar Andrić, koji živi u Americi i dolazi u kraću posetu u Beograd je raspoložen da nam održi predavanje Sport i vid. Pozivamo vas da se dođete 11. 07. 2015 u 11h u Avanturu. S obzirom na ograničen prostor samo će prvih 30 koji se prijave imati prilku da prisustvuje.

Molim vas da potvrdite svoje prisustvo na email smas.info@gmail.com.

 

 

 

 

9. jul 2015

 

Pomoć za povređene u katastrofalnom zemljotresu u Nepalu

 

 

Nakon dva meseca kampanje koju je pokrenuo Planinarski savez Srbije, a Udruženje za medicnu sporta Srbije se priključilo, prikupljeno je 3000 evra i uplaćeno na račun Patan bolnice u Katmanduu koje je podnela najveći teret u pružanju pomoći povređenima nakon katastrofalnog zemljotresa. Iako je pomoć simbolična znači puno, Nepalcima da nisu zaboravljeni, a nama da smo setili tih divnih ljudi i vremena koje smo proveli na najvišm planinama na svetu.

 

 

 

 

 

3. april 2015

 

Spremite se za Beogradski maraton!

 

 

Dr-Milica-Vukasinovic-Vesic-i-Dr-Nenad-Dikic-Adas-2-620x350[1]

 

 

 

 

4. februar 2015

 

DVOGODIŠNJI ONLINE KURS SPORTSKE ISHRANE I SUPLEMENTACIJE - OTVORENA PRIJAVA!

 

 

Dragi saradnici i prijatelji,
 • Imamo zadovoljstvo da vas obavestimo da je otvorena prijava za PRVI ONLINE KURS SPORTSKE ISHRANE I SUPLEMENTACIJE. Ovaj elektronski kurs je jedinstven jer je rađen prema modelu lekarske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta ("IOC Diploma in Sports Nutrition") i na osnovu materijala pripremljenog i snimljenog tokom 2014 kada je kurs prvi put organizovan kod nas.
 • Cilj kursa je da analizira nutritivne potrebe vrhunskih sportskih aktivnosti, ali takođe i da razmatra ulogu fizičke aktivnosti, ishrane i drugih faktora u promovisanju zdravih životnih stilova. Širom sveta sportski radnici govore o tome da ishrana igra važnu ulogu u postizanju uspeha jer je činjenica da količina, sastav i vremenski unos hrane mogu značajno da utiču na razvoj sportskih performansi.
 • Prvi dvogodišnji kurs sportske ishrane i suplementacije na našim prostorima, krenuo je pre godinu dana (februar 2014. god; sa predavanjima svake poslednje subote u mesecu) i nastavlja se u 2015. Ovaj dvogodišnji kurs, kao i online koji sada otvaramo, organizovan je zahvaljući podršci Farmalogista i Esense, u organizaciji Udruženja za medicinu sporta Srbije (UMSS) i Centra za sportsku ishranu i suplementaciju (CIS).
 • Online kurs će u potpunosti koristiti materijal sa prvog kursa koji uveliko traje i to kao video zapise, prikaze slučaja, prezentacije i korišćenu literaturu i reference sa predavanja. Polaznicima elektronskog kursa savladavanje svake nastavne jedinice bice olakšano tekstualnim delom koji će tematski pratiti predavanja.
 • Svako od 12 predavanja za prvu godinu (a kasnije i za drugu godinu) online kursa je akreditovano kod Zdravstvenog saveta (5 poena za lekare) za testirane učesnike tj.one koji polože izlazni test za svako predavanje. Sertifikat će učesnici dobijati za svaki kurs ponaosob nakon položenog izlaznog testa.
 • Samo polaznicima online kursa koji redovno budu ispunjavali svoje obaveze tokom prve i druge godine, uz položene ispite i testove znanja, biće dodeljena diploma Udruženja za medicinu sporta Srbije, kao potvrda o uspešno pohađanom kursu sportske ishrane i suplementacije. Diploma je potvrda ličnog usavršavanja i edukacije učesnika. Ostali učesnici kursa koji ne budu imali položene sve izlazne testove (12 za prvu godinu + 12 za drugu godinu) i završni ispit za prvu i drugu godinu, neće dobiti diplomu udruženja.
 • Svako od 12 predavanja imaće termin u kome će biti otvoren sadržaj za čitanje, presnimavanje i pregled, dok će naredno predavanje biti otvoreno tek kada učesnici ispune izlazni test. Materijal će biti dostupan tokom cele godine samo onima koji kurs pohađaju redovno.
 • Program kursa za obe godine elektronskog kursa možete naći na http://www.cis.edu.rs/kurs-ishrana-i-suplementacija/program/ Program kursa je zamišljen tako da jednu temu iz oblasti sportke ishrane uvek prati tema iz oblasti suplementacije gde se prezentuje po jedan preparat iz široke lepeze Farmalogist- Esensa proizvoda. Birani su suplementi koji su aktuelni iz ugla sportske medicine i imaju primenu u vrhunskom sportu. Svaka tema se obrađuje isključivo pomoću priznatih referenci iz naučnih radova i knjiga, popularne literature i dugogodišnjeg iskustva koje imaju predavači u okviru CIS.
 • Cena za svako od 12 predavanja u prvog i drugoj godini je 2000 din za članove UMSS (samo oni koji su članovi pre otvaranja prijave) i 3000 din za one koji nisu članovi UMSS. Uslov da se dobije pristup svakom predavanju ponaosob je prethodno uplaćena kotizacija za predavanje koje želi da se odsluša.
 • Broj mesta na elektronskom kursu će biti limitiran zbog kompletne koja je komplesna. Odabir će vršiti članovi Naučnog i Organizacinog odbora, što znači da neće automatski biti primljeni svi koji se prijave.Kriterijumi za pohađanje kursa zahtevaju da odgovorite na niz pitanja i dodatno napišete nekoliko redova o vašem iskustvu. i S obzirom na veliko interesovanje molimo Vas da popunite sva polja u prijavi, jer je to jedini način da Naucni odbor pravilno sagleda vašu prijavu i tako obezbedite mesto na kursu.
 • Link za prijavu na online kurs sportske ishrane i suplementacije: http://www.cis.edu.rs/kurs-ishrana-i-suplementacija/prijava-online/
 • Sve potrebne informacije o kursu mozete naci na sajtu CIS cis.edu.rs
 • Dođite da učimo zajedno!
 • Izražavamo svoje veliko poštovanje i zahvalnost Esensi i Farmalogistu za svu podršku koju nam pružaju !

 

 

 

 

4. februar 2015

 

ADAS i UMSS predstavnici Srbije na kongresu Američkog koledža sportske medicine (ACSM)

 

 

Dr-Milica-Vukasinovic-Vesic-i-Dr-Nenad-Dikic-Adas-2-620x350[1]

 

 

Američki koledž sportske medicine (American College of Sport Science - ACSM) smatra se svetskim liderom na polju medicine sporta i sportskih nauka i njegove radove, časopise i preporuke svi sportski stručnjaci usvajaju kao reference u svom radu. 62.put ACSM će u 2015. biti organizator godišnjeg simpozijuma koji će ujedno biti udružen sa drugim kongresima (6th World Congress on Exercise is MedicineR & World Congress on the Basic Science of Exercise Fatigue) http://acsmannualmeeting.org/

Predstavnici Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS) i Udruženja za medicinu sporta Srbije (UMSS) juče su primili zvanično obaveštenje da je prihvaćeno čak 6 radova koje su poslali iz oblasti sportske medicine i dopinga. Prof. Brižita Đorđević, doc. dr Nenad Dikić, dr Milica Vukašinović Vesić, dr Ivana Baralić, ass. dr Tamara Stojmenović i dr Marija Anđelković predstaviće radove sa sledećim nazivom:

 • Metabolic Fitness as Multi-Component Group Program Is Effective In Treating Adult Obesity
 • The Effect of Astaxanthin on Mucosal Immunity, Oxidative Stress and Inflammation in Soccer Players
 • Harm Caused By Counterfeit Medicines - The Major Problem in Sport after Doping
 • Pre-Game and Post-Game Hydration Status of Young Basketball Players
 • Impact of Basketball Training on Aerobic Capacity, Strength and Flexibility in Young Girls over Time"
 • The impact of high risk situation announcement on psychological stress in special unit forces members

 

 

Pošto udruženje u 2015. slavi 20 godina postojanja, učešće na najprestižnijem kongresu sportske medicine predstavlja najbolji način da se obeleže dve decenije u kojima je UMSS kontinuirano vršio edukaciju putem brojnih kongresa i seminara i preko 40 štampanih knjiga http://www.smas.org/aktivnosti.html

 

 

ADAS je pored dopinga svoju oblast interesovanja i edukacijeproširio na problem ilegalnih lekova među kojima se nalaze i zabranjene supstance u sportu. Veliki projekat u kojem je ADAS učestvovao i zauzeo glavno mesto u pisanju izveštaja - "Signals of Harm Caused by Counterfeiting of Medical Products and Similar Crimes" je pokrenut pod okriljem Saveta Evrope i publikacija na tu temu se uskoro očekuje.

 

 

http://www.telegraf.rs/sport/1419084-velika-cast-srpski-strucnjaci-sportske-medicine-drze-predavanja-u-americi

 

 

 

 

24. januar 2015

 

Srpska Skyrunning asocijacija

 

Dragi prijatelji,

 

UMSS vas sa zadovoljstvom obaveštava da je krajem prošle godine kod nas zvančno formirana Srpska Skyrunning asocijacija http://www.skyrunning-serbia.com/ čiji je cilj da doprinese razvoju, afirmaciji i promociji skyrunning-a - ultra maratona na visokim nadmorskim visinama i ostalim sportovima izdržljivosti, kao i razvoj, afirmacija i promocija sportskog i planinskog turizma u Republici Srbiji i šire.

 

Koncept trčanja uz i niz planinu iz čiste zabave, razonode ili rekreacije je svakako dovoljno atraktivan da privuče vašu pažnju da saznate nešto novo o nebeskom trčanju http://www.skyrunning-serbia.com/skyrunning/

 

Ukoliko ste vi i vaši prijatelji zainteresovani da posetite puno lepih mesta na kojima se susreću nebo i zemlja, pozivamo vas da se učlanite i postanete deo srpskog skyrunninga http://www.skyrunning-serbia.com/clanstvo/

 

Nadamo se da će ovakve prelepe slike biti deo vaših albuma http://www.skyrunning-serbia.com/galerija/

 

Vidimo se na planini!

 

 

 

 

8. januar 2015

 

Procena ukupnog psihofizičkog zdravlja i preventivni pristup kod pripadnika specijalne antiterorističke jedinice (SAJ)

 

 

image1Prošla godina je po mnogim aspektima bila uspešna za saradnju Antidoping agencije Republike Srbije i Udruženja za medicinu sporta Srbije, međutim verovatno najveća pohvala je došla na kraju godine priznanjem koje su dobili dr Marija Anđelković i dr Nenad Dikić za uspešno sprovođenje projekta Procena ukupnog psihofizičkog zdravlja i preventivni pristup kod pripadnika specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Razlog za zadovoljstvo leži pre svega u zajedničkom radu i multispecijalističkom pristupu pod rukovodstvom Prof. dr Zdeslava Milinkovića. Zahvaljujemo se svim kolegama sa Farmaceutskog fakulteta, Centra za sportsku ishranu i suplementaciju i Medicinskog fakulteta.

 

 

 

 

22. decembar 2014

 

ADAS i UMSS na seminaru vaterpolo trenera Crne Gore

 

 

Vaterpolo i plivački savez Crne Gore organizovao je 20-21.decembra 2014. seminar za vaterpolo trenere. Predavači na ovom usavršavanju bili su stručnjaci iz oblasti metodike i tehnike u vaterpolu, ali je postojala želja za edukacijom iz oblasti sportske medicine i dopinga zbog čega su dr Nenad Dikić i dr Marija Anđelković pozvani kao gosti. Ishrana i suplementacija u vaterpolu, predtakmičarski pregled sportista i promene u novom antidoping kodeksu - bile su teme koje su predstavnici ADAS i UMSS prezentovali na seminaru. Ovo je početak saradndje koja će se nastaviti u budućnosti.

 

 

 

23. oktobar 2014

 

Upotreba diuretika kao doping u sportu prikazana u stručnom članku

 

 

Časopis "Arhiv za farmaciju" je nedavno objavio naučni rad našeg kolege i farmaceuta Dušana Antića pod nazivom "Upotreba diuretika kao doping u sportu". Diuretici su lekovi koji se koriste u tretmanu hipertenzije, akutnih i hroničnih edema, srčane i bubrežne insuficijencije i drugim stanjima. Pored njihove upotrebe kao lekova, diuretici se često zloupotrebljavaju u sportu kao doping sredstvo. Na Listi zabranjenih supstanci u sportu diuretici se nalaze već više od 25 godina. Dva su razloga za njihovu upotrebu kao dopinga u sportu: da se za kratko vreme smanji težina sportiste u sportovima sa težinskim kategorijama ili da se ubrza izlučivanje iz organizma drugih doping supstanci (najčešće anaboličkih steroida). Poslednjih desetak godina diuretici su, prema podacima Svetske antidoping agencije, bili prisutni kod 5-8% svih dopingovanih sportista. Slična je situacija i u Srbiji, pri čemu je u 2010. godini od svih dopingovanih sportista čak 22,6% koristilo diuretike. Imajući u vidu efekte diuretika na organizam čoveka, potrebno je biti veoma obazriv sa njihovom upotrebom (zloupotrebom) jer posledice mogu biti fatalne. Navedene cinjenice govore u prilog tome zašto su diuretici kao doping sredstvo bili aktuelni za proučavanje.

 

 

Koristimo ovu priliku da ispred Antidoping agencije Republike Srbije zahvalimo Dušanu Antiću na trudu i zainteresovanosti da obradi temu dopinga u svojoj naučnoj publikaciji, a vas pozivamo da procitate kompletan clanak.

 

 

Pogledajte ovaj naučni rad na sajtu Antidoping agencije Republike Srbije>>

 

 

 

 

15. septembar 2014

 

UPIS NA PROGRAM METABOLIČKOG FITNESA

 

 

U organizaciji Udruženja za pravilan način života i prevenciju i uz pomoć firme "MY WELLNESS" otvoren je upis u jesenji program. Metabolički fitnes je detaljno opisan u knjizi "Metabolički fitness " u izdanju Udruženja za medicinu sporta Srbije koji mogu online da citaju svi članovi UMSS. Program je namenjen prvenstveno gojaznim i predgojaznim osobama svih uzrasta, ali i osobama koje žele da promene sedentarni način zivota i navike u ishrani i time zaštite svoje zdravlje i spreče oboljenja.

 

 

Novi ciklus počinje 15.septembra i traje 12.nedelja, a sastoji se od: 1) edukacija o ishrani 2) redovnih kontrolnih merenja na Tanita aparatima 3) vežbi metabolickog fitnesa 4) metaboličkog fitnesa u bazenu 5) ličnog trenera koji se dodeljuje svakom polazniku 6) obezbeđenih nagrada za polaznike sa najboljim rezultatima 7) rad u grupi i jako prijatne i zabavne atmosfere i korisno provedenog vremena.

 

 

Program vode treneri posebno obučeni za Metabolički fitnes. Upis na kurs je neophodno obaviti što pre, a najkasnije 17.9. Prijem novih polaznika je otvoren do 25.9.2014. nakon čega se grupa zatvara.

 

 

U toku je i selekcija zainteresovanih osoba da postanu treneri u metabolickom fitnesu, jer obuka buducih trenera pocinje istovremeno sa jesenjim kursom. Prijava za selekciju je obavezno mejlom na sanjacanepa@gmail.com , uz propratno pismo o sebi i motivima zašto želite biti trener metabolickog fitnesa.

 

 

Sve dodatne informacije mozete naci na www.mywellnessclub.blogspot.com

 

 

Kontakt: sanjacanepa@gmail.com i telefon 0600282007

 

 

 

9. septembar 2014

 

ISPRAVI SE I VEŽBAJ

 

 

20% dece ima degenerativne promene na kičmenom stubu. Visok je i procenat odraslih osoba koje imaju probleme sa kičmom i osteoporozom (svaka treća žena i svaki osmi muškarac oboljevaju od osteoporoze). Predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije - prof.dr Zdeslav Milinkovic, je prošle nedelje ponovo predstavio program "Ispravi se i vežbaj". Fitnes centar Kombank Arene i "Spinalni centar Milinković" nosioci su ovog projekta. Fondacija "Spinalni centar Milinković" osnovala je i pokrenula projekat "Ispravi se i vežbaj" sa ciljem da javnost upozna sa bolestima kičmenog stuba koje postaju sve češće u današnjoj populaciji.

 

 

 

 

Program obuhvata besplatan lekarski pregled prof. dr Milinkovića, a zainteresovanima će biti propisane odgovarajuće vežbe koje će nadzirati stručni instruktori u Fitnes centru Kombank Arene. Promoteri projekta "Ispravi se i vežbaj" su odbojkaš Vladimir Grbić, a podršku su pružili i atletičar Dragutin Topić, glumac Ivan Bekjarev, selektor teniske reprezentacije Srbije Bogdan Obradović i dr.

 

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije sa skoro 1000 svojih članova, želi da oda poštovanje prema ovom divnom gestu koji čini prof. Milinković, i da podrži ovaj projekat u narednom periodu.

 

 

 

 

 

 

19. jun 2014

 

ADAS je aktivni učesnik borbe protiv krijumčarenja lekova

 

 

Dr Nenad Dikić je pozivni predavač na konfereciji koju je organizovao Savet Evrope povodom krijumčarenja lekova - "Medicrime convention: A key tool against organized crime". Dr Dikić je kao predstavnik Srbije izneo podatke o upotrebi i zloupotrebi steroida kod sportista, pozivajući se na rezultate velike studije (sprovedene u saradnji ADAS i UMSS) gde su anketirani srpski sportisti o neželjenim dejstvima koje su primetili na sebi tokom korišćenja zabranjenih sredstava. Na ovoj konferenciji prisistvuju predstavnici svih regionalnih zemalja koji debatuju na temu krijumčarenja i falsifikovanja lekova. "Medication - No Falsification" je glavna poruka ovog sastanka.

 

 

 

 

 

9. jun 2014

 

UMSS na kongresu internista Srbije

 

 

XIV Kongres Udruženja internista Srbije održao se na Zlatiboru od 5-8 . Juna 2014. Pored velikog broja tema kojima se kontinuirano posvećuje pažnja, ove godine po prvi put je na kongresu internista svoje zasluženo mesto dobila i sportska medicina. Zahvaljujući prevashodno velikom trudu moderatora ove sesije- dr Ivani Nedeljković i dr Nenadu Dikiću, u petak su učesnici kongresa mogli da dobiju aktuelne informacije iz sportske medicine, sportske kardiologije, ishrane i suplementacije sportista.

 

 

Sesija je nosila naziv:

 

 

Teme u okviru ove sesije su bile:

 1. Dr Marija Zdravković: Internistički pregled i prevencija naprasne srčane smrti kod sportista i rekreativaca
 2. Dr Voja Giga: Eho, EKG - kada i kome? Prikaz slučajeva
 3. Dr Nenad Dikić: Internističke preporuke za praćenje osoba koje se bave sportom
 4. Dr Ivana Nedeljković: Internistička procena kardiopulmonalnog kapaciteta i propisivanje treninga. Prikaz slučaja
 5. Dr Marija Anđelković: Ishrana i suplementi: Šta prija, a šta škodi

 

  

 

Zahvaljujemo se organizatorima kongresa na pozivu i ukazanom poverenju sa nadom da će sportska medicina biti zastupljena i na narednim kongresima.

 

 

Program kongresa

 

 

 

 

 

29. maj 2014

 

Dr Nenad Dikić učestvovao kao pozivni predavač na X Svetskom kongresu planinarske medicine i urgentne planinarske medicine

 

 

Bolzano je tokom cele ove nedelje domaćin X Svetskog kongresa planinarske medicine i urgentne planinarske medicine (X World Congress High Altitude Medicine and Physiology & Mountain Emergency Medicine). Program kongresa je ispunjen različitim temama i iskustvima namenjenim kako lekarima tako i planinarima, sa željom da se penjanje na velike visine olakša i ujedno smanji rizik od bolesti i sindroma kao što su AMS (Acute mountain sickness), HAPE (high altitude pulmonary edema) i HACE (high altitude cerebral edema).

 

 

Obrađene su različite grupe planinara i različita patološka stanja koja mogu da se jave ili pogoršaju prilikom penjanja na velike visine. Jedna od aktuelnih tema koju uvek prate burne diskusije je upotreba lekova i različitih metoda prilikom penjanja koja je obrađena u okviru sesije pod nazivom "Pros-cons - Medications at high altitude - moving on from right and wrong to disclosure".

 

 

Dr Nenad Dikić je kao Predsednik odbora za doping kontrolu Antidoping agencije Republike Srbije i član medicinske komisije UIAA (International Climbing and Mountaineering Federation) pozvan da bude pozivni predavač i jedan od panelista u diskusiji na temu upotrebe lekova u planinarenju iz ugla dopinga. Među predavačima su se nalazili najveći experti planinarske medicine kao što je i Dr. Buddha Basnyat, predsednik Međunarodnog udruženja planinarske medicinne (ISMM).

 

 

Granicu između poboljšanja sportske sposobnosti i prevencije komplikacija visinske bolesti je prema mišljenju panelista dosta teško odrediti ali je uloga doktora da pruži dovoljnu količinu informacija penjačima na velike visine i upozori ih na moguće komplikacije. Indikacije za upotrebu lekova koji se u vrhunskom sportu nalaze na zabranjenoj listi je pitanje ne samo procene opšteg zdravlja planinara, već i pitanje etike i spotskog ferpleja.

 

 

 

 

 

26. mart 2014

 

Kontinuirana medicinska edukacija: Psihijatrija, sport i doping

 

 

Zbog velikog interesovanja članova UMSS obaveštvamo vas da će se KME iz psihijatrije na temu:


1. Psihijtarija i fizička aktivnost - Dr Nenad Dikić

2. Upotreba psihijatrijskih lekova sa liste zabranjenih sredstva u sportu - Dr Marija Anđelković


održati 05. 06. 2014 u 12h. Upravna zgrada Klinike za psihijatriju (Upravna zgrada Klinike za psihijatriju se nalazi pored očne klinike, a preko puta dermatovenerologije. Pored se nalazi ekonomska sluzba KCS (mala žuta zgrada)).

 

 

 

 

 

22. maj 2014

 

Treća po redu kontinuirana medicinska edukacija na Medicinskom fakultetu

 

 

Institut za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju
Institut za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju
Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu

 

 

Ideja da dr Marija Anđelković i dr Nenad Dikić boravak na svakoj klinici Medicinskog fakulteta u okviru specijalizacije iz kliničke farmakologije završe predavanjem kojim ukazuju na značaj, interakcije i efekte fizičke aktivnosti, sporta, dopinga i određene medicinske oblasti pokazala se više nego uspešnom. Tako je na predavanjima na Klinici za gastroenterologiju ukazano na značaj fizičke aktivnosti kod stanja i bolesti digestivnog trakta, dok su na anesteziologiji sagledani svi efekti lekova i suplemenata koje uzimaju sportisti prilikom intervencija. Zahvaljujući Doc. Dr Ivanu Palibrku posebno su predstavljenje psihoaktivne supstance i njihov uticaj na anesteziju i ljudski život. Pored Doc. Palibrka zahvaljujemo se Doc. Dr Aleksandri Sokić Milutinović, Prof. dr Srđanu Đuranoviću i Prof. dr Vesni Škodrić Trifunović bez čije pomoći ne bismo mogli da govorimo o tako važnim temama za nas i da upoznamo kolege sa problemima dopinga. Naravno svega ne bi bilo da nismo imali podršku mentora Prof. dr Radana Stojanovića, koji je između ostalog postao i član Odbora za terapeutske izuzetke Antidoping agencije Republike Srbije.

 

 

Četvrto po redu predavanje biće 5. juna na Klinici za psihijatriju. Pozivamo sve kolege da dođu, posebno zato jer su sva predavanja akreditovana sa 2 poena za slušaoce i 3 za predavače.

 

 

Antidoping agencija je ovim predavanjima opravdala prosek od jednog edukativnog predavanja nedeljno, ali istovremeno je opet sa idejom bila ispred drugih agencija u regionu i Evropi, predstavivši problem dopinga kolegama stručnim i na dokazima zasnovanim predavanjima.

 

 

 

20. mart 2014

 

Program konferencije IOC WORLD CONFERENCE PREVENTION OF INJURY & ILLNESS IN SPORT

 

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije sa ponosom prezentuje program IOC WORLD CONFERENCE PREVENTION OF INJURY & ILLNESS IN SPORT, aprila 2014 u Monaku gde je jedan od 50 patrona Konferencije.

 

 

 

 

 

21. februar 2014

 

Ko želi da bude sportski novinar?

 

 

 

 

Udruženje sportskih novinara Beograda (USNB) pokreće 1. marta dvomesečnu Školu sportskog novinarstva, prvu edukaciju ovakve vrste u Srbiji, koju jedno esnafsko udruženje organizuje. Sedište Škole je Gradski centar za fizičku kulturu ili popularni Stari DIF u Beogradu, u prostorijama Fudbalskog saveza Beograda.

 

 

Stručni predavači vodiće polaznike Škole kroz 100 časova programa u kompletan krug sticanja baznih elemenata profesije sportski novinar, uz praksu u eminentnim elektronskim i štampanim medijima i agencijama.

 

 

Prijavljivanje putem e-maila skolasportskognovinarstva@gmail.com ili na telefon 065 414 7618, a detaljne informacije mogu se dobiti na Facebook stranici Škole sportskog novinarstva USNB.

 

 

Po završetku Škole, dobija se sertifikat Licenca 1 USNB, mogućnost nastavka saradnje u nekom od medija, a našu Školu priznaju i oba srpska novinarska Udruženja NUNS i UNS.

 

 

 

19. februar 2014

 

Dr Nenad Dikić je primio specijalnu nagradu TANITA

 

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije i ordinacija Vita Maxima već duže od decenije sarađuju sa kompanijom TANITA i analizu telesne kompozicije određuju sa njihovim vagama. TANITA je svetski lider u proizvodnji preciznih elektronskih vaga. Uspeh ove japanske kompanije i globalno širenje je rezultat superiorne tehnologije, jedinstvenog dizajna i visokog proizvodnog standarda. Tačnost, kvalitet i pouzdanost su osnovne karakteristike ove firme. Odobrena odstrane FDA i Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST), TANITA korisnicima garantuje najviši kvalitet među proizvodima na tržištu. TANITA je pionir u razvoju analize bioelektričnom impedansom (BIA) koji je izuzetno pouzdan metod za procenu telesne kompozicije.

 

 

UMSS je ovaj kvalitet prepoznao od svog osnivanja i započeo uspešnu saradnju sa TANITA koja traje do današnjeg dana. Zahvaljujući tome što se u ordinaciji "Vita Maxima" već više od 10 godina svakodnevno koristi ova vaga u radu sa rekreativcima i vrhunskim sportistima, zahvalujući tome što je TANITA korišćena kao uređaj u svim naučnim radovima UMSS i tome što su izdate publikacije koje edukuju javnost o značaju merenja telesnih masti, dr Dikić je juče zvanično primio nagradu za izuzetan rad na ovom polju kao priznanje od TANITA. Naučni bord TANITA je posebno bio zadovojan rezultatima telesne kompozicije koja je prezentovana u knjizi "Metabolički fitnes".

 

 

Ova nagrada je još jedna potvrda kvalitetnog i kontinuiranog rada Udruženja za medicinu sporta Srbije.

 

 

 

 

 

 

19. februar 2014

 

Održano prvo predavanje dvogodišnjeg kursa sportske ishrane i suplementacije

 

 

 

U subotu je u prostorijama edukativnog centra UMSS - kluba "Avantura" održano prvo predavanje kursa sportske ishrane i suplementacije.

 

 

Kursu je prisustvovalo oko 25 učesnika među kojima su podjednako zastupljeni lekari i treneri. Svi su došli sa ciljem da se dodatno edukuju i usavršavaju po pitanju sportske nutricije, iako su neki više godina aktivni u svetu sporta i radu sa sportistima.

 

 

Prva teme je bila "Određivanje somatometrijskih faktora fizičke sposobnosti i računanje energetskih potreba sportista" i "Uloga L-karnitina u sportu i oporavku". Predavanje je bilo posvećeno energetskom balansu, unosu i potrošnji, kao i određivanju telesne kompozicije metodom bioelektrične impedanse. Predavanja koja su održale Dr Marija Anđelković i dr Ivana Baralić uključivala su i interaktivni pristup kako bi materiju što više približile slušaocima i učinile je atraktivnijom. Pored pitanja tokom predavanja, svi polaznici su na kraju rešavali i test u cilju provere znanja. U narednim danima, kompletan edukativni materijal biće dostupan na sajtu http://www.cis.edu.rs/ svim učesnicima kursa, kao i forum gde će oni moći da razmenjuju svoja iskustva i komentare.

 

 

Koristimo priliku da se zahvalimo Esensi na podršci koju nam je pružila u organizaciji ovog kursa koji će trajati naredne dve godine.

 

 

 

24. januar 2014

 

Doping, ishrana, suplementacija i povrede kao teme na seminaru trenera u sinhronom plivanju

 

 

Tehnički kurs za trenere u sinhronom plivanju koji je podržan od strane MOK (Međunarodnog Olimpijskog komiteta) održan je 19.januara i predavači ispred Antidoping agencije Republike Srbije i Udruženja za medicinu sporta su bili dr Nenad Dikić i dr Marija Anđelković, koji se inače nalaze u Medicinskoj komisiji ovog saveza.

 

 

Sinhrono plivanje kao jedan od najatraktivnijih olimpijskih sportova spada u grupu estetskih sportova gde se pored tehnike ocenjuje i sam izgled plivačica, zbog čega je njihova ishrana i suplementacija od presudnog značaja. Doping je postao obavezna tema na ovakvim edukacijama i treneri su bili zainteresovani za dozvoljene lekove koje njihove plivačice uzimaju i kakva je procedura TUE u slučaju dijabetesa ili astme. Prema statistici FINA, sinhrono plivanje upravo zbog zahtevnih pokreta u vodi i same akrobatike sporta, spada u sportove sa velikom incidencom povreda pa je prevencija bila glavna tema ovog predavanja.

 

 

Uspešna saradnja sa Savezom za sinhrono plivanje se ovim nastavlja i u budućnosti.

 

 

 

 

 

 

24. decembar 2013

 

VIII edukativni seminar Antidoping agencije

 

 

Dana 22. januara 2014. godine, u prostorijama Doma Omladine, Antidoping agencija Republike Srbije će organizovati VIII po redu jednodnevni seminar sa temama koje obuhvataju najnovije promene u svetskom antidoping Kodeksu, vrhovnom zakonu u borbi protiv dopinga u sportu.

 

 

Cilj seminara je da se predstavnici sportskih saveza, lekari, treneri, sportisti i svi koji su uključeni u sport, upoznaju sa novousvojenim izmenjenim svetskim antidoping Kodeksom koji stupa na snagu 01.01.2015. godine.

 

 

Plan seminara

vreme

tema

predavač

12:00

Uvodno obraćanje Ministra omladine i sporta gospodina Vanje Udovičića

12:05-12:30

Prikaz najvažnijih promena Svetkog antidoping kodeksa

Dr Nenad Dikić

12:30-13:00

Izmene Kodeksa 2015. vezanog za kažnjavanje sportista i osoblja koje prati sportiste

Bojan Vajagić

13:00-13:30

Internacionalni standardi za testiranje i istrazivanje

 Dr Milica Vukašinović Vesić

13:30-14:00

Kafe pauza

 

14:00-14:30

Internacionalni standardi za izuzece radi terapijske upotrebe

Dr Marija Anđelković

14:30-15:00

Doping kontrola konja

Dr Natalija Milčić Matić

 

 

Mesto seminara
Dom Omladine Beograda
Velika sala, ulaz iz Dečanske
Makedonska 22

 

 

Vreme
22.01.2014. od 12h

 

 

Ulaz
Ulaz je slobodan

 

 

Prijava za učešće na seminaru:

 
Dr Milica Vukašinović Vesić
tel: 011/30-58-377
mob: 065/8282221
e-mail: doping.kontrola@adas.org.rs


 

18. decembar 2013

 

Kurs sportske ishrane i suplementacije

 

 

Poštovani,

 

 

Obaveštavamo Vas da od 15. februara 2014 počinje dvogodišnji Kurs sportske ishrane i suplementacije u organizaciji Centra za sportsku ishranu i suplementaciju (CIS), Udruženja za medicinu sporta Srbije (UMSS), Esense i Farmalogista.

 

 

Širom sveta sportski radnici govore o tome da ishrana igra važnu ulogu u postizanju sportskih uspeha. Mnoge eminentne sportske organizacije su investirale u aktivnosti vezane za proučavanje ishrane sportista. S tim ciljem je i Lekarska komisija Međunarodnog Olimpijskog komiteta napravila postdiplomsku nastavu tj. kurs sportske nutricije koji je namenjen sportistima, trenerima i lekarima koji žele da se dodatno usavrše na ovom polju. Po ugledu na tu nastavu, mi smo organizovali domaći kurs sportske ishrane i suplementacije o kome vas obaveštavamo ovim putem. Kurs se fokusira na nutritivne potrebe u vrhunskim sportskim aktivnostima ali takođe razmatra ulogu fizičke aktivnosti, ishrane i drugih faktora u promovisanju dobrog zdravlja. Kurs koristi vrednosti novih istraživačkih tehnologija sa ciljem da isporuči inovativne programe i obezbedi tačne, sveobuhvatne, verodostojne i pristupačne informacije.

 

 

Kurs se sastoji od dva dela:

 

 

I deo: Osnove sportske ishrane - (februar-decembar 2014. godine)
II deo: Praktična sportska ishrana - (februar-decembar 2015. godine)

 

 

Organizacija kursa podrazumeva različite nastavne metode uključujući i predavanja sa interaktivnim sistemom glasanja, web materijale, kviz pitanja, obaveznih domaćih zadataka, prikaze slučajeva i radionice. Učesnici će dobiti preporuke za sveobuhvatnu literaturu.  Svaka tema će biti praktično obrađena. Pored tematskog dela na svakom predavanju će biti predstavljen jedan od suplementa Esense ili Framalogista.

 

 

Polaznicima kursa koji budu prisustvovali svim predavanjima tokom prve i druge godine, uz položene testove znanja, biće dodeljen serifikat Udruženja za medicinu sporta Srbije, kao potvrda o uspešno pohađanom kursu sportske ishrane i suplementacije. Sertifikat je potvrda vašeg ličnog usavršavanja i edukacije, ali je takođe akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije i za svaku tematsku jedinicu polaznici dobijaju dva poena.

 

 

Pošto postoji realna šansa da učesnici ne mogu da prisustvuju na svih 12 predavanja, Organizacioni odbor kursa će tolerisati maksimalno jedno odsustvanje sa predavanja, pri čemu će polaznici tu tematsku celinu morati da polože online na kraju svake godine.

 

 

Učesnici kursa će za svako predavanje i tematsku celinu dobiti eletronskim putem odgovarajuću literaturu i reference kao edukativni materijal.

 

 

Program kursa za prvu godinu je sledeći:

 

 

datum

Predavanja

15. februar Određivanje somatometrijskih faktora fizičke sposobnosti i računanje energetskih potreba sportista (Dr Marija Anđelković)
L karnitin / Esensa - Farmalogist (Dr Ivana Baralić)
1. mart Smernice pravilne sportske ishrane- uloga ugljenih hidrata (Dr Vera Blaženčić)
Fruktodial / Esensa - Farmalogist -100 % prirodni voćni šećer (Dr Milica Vukašinović Vesić)
29. mart Smernice pravilne sportske ishrane- uloga proteina (Dr Ivana Baralić i Zoran Jovanović)
Whey protein / Esensa - Farmalogist (Dr Tamara Antić)
26. april Smernice pravilne sportske ishrane- uloga masti (Prof Brižita Đorđević)
Pivski kvasac obogacen vitaminima B kompleksa / Esensa - Farmalogist (Prof Brižita Đorđević)
31. maj Smernice pravilne sportske ishrane- uloga vitamina (Dr Milka Popović)
Multivitaminski preparati / Esensa - Farmalogist (Dr Marija Anđelković)
28. jun Smernice pravilne sportske ishrane- uloga minerala (Dr Ivana Baralić)
Gorki joni / Esensa - Farmalogist (Dr Ivana Baralić)
5. jul Nutritivni status sportiste i njegov uticaj na sportsku sposobnost (Dr Marija Anđelković)
Resveratrol i koenzim Q10 / Esensa - Farmalogist (Dr Nenad Dikić)
30. avgust Ciljevi ishrane tokom treninga (Prof Brižita Đorđević)
Matični mleč sa vitaminom C / Esensa - Farmalogist (DrMarija Anđelković)
27. septembar Ciljevi ishrane tokom takmičenja (Dr Tamara Stojmenović)
Q10 / Esensa - Farmalogist (Dr Nenad Dikić)
25. oktobar Hidracija sportista - od istraživanja do praktičnog rešenja (Dr Milica Vukašinović Vesić)
Hidrostar / Esensa - Farmalogist (Dr Milica Vukašinović Vesić)
29. novembar   Ishrana i suplementi kod smanjenja telesne težine i poremećaji ishrane (Dr Milka Popović i dr Vera Blaženčić)
B kompleks / Esensa - Farmalogist (Dr Milka Popović)
6. decembar Ergogeni uticaj dijeteskih suplemenata (AIS podela suplemenata) (Dr Nenad Dikić)
Viusid / Esensa - Farmalogist (Dr Ivana Baralić)

 

 

Sva predavanja su akreditovana od strane Zdravstvenog saveta Srbije sa po dva poena za slušaoce i 3 poena za predavače. Kurs će se odvijati u edukativnom centru UMSS u prostorijama kluba “Avantura” u ulici Kralja Milana 60, Beograd. Na kurs mogu da se prijave svi članovi Udruženja za medicinu sporta Srbije, kao i ostali zainteresovani učesnici. Datumi predavanja su podložni promeni.

 

 

Cena kursa je 1200 dinara mesečno za UMSS članove i 2400 dinara mesečno za ostale učesnike koji nisu članovi UMSS. Udruženje za medicinu sporta će dodeliti dve stipendije svojim članovima i redovnim učesnicima na seminarima u 2013 godini čime će oni dobiti gratis učešće na kursu u 2014. godini.

 

 

Prisustvo prvom predavanju moguće je uz prethodnu uplatu prve kotizacije do 1. februara. Uplatu kotizacije možete izvršiti na račun Udruženja za medicinu sporta 205-102832-52, adresa Palmotićeva 26, Beograd, PIB 100416785.

 

 

Prijavljivanje za kurs vrši se isključivo preko internet sajta Udruženja za medicinu sporta Srbije:

 

 

http://www.smas.org/edukacija/kurs-prijava.html.

 

 

Rok za prijavu je 15. januar 2014. godine.

 

 

 

 

26. novembar 2013

 

Završen XII Pansport-ADAS-UMSS seminar

 

 

Poštovani članovi udruženja,

 

 

U subotu je završen XII Pansport-ADAS-UMSS seminar. Ovu edukaciju koja je jedinstvena u regionu započeli smo sa saradnicima iz Pansporta pre godinu i po dana sa željom da obradimo aktuelne teme iz oblasti sportske ishrane i suplementacije. Uspeli smo kroz kontinuirana predavanja da odgovorimo na najčešće postavljena pitanja koja su bila interesantna sportskoj i medicinskoj javnosti.

 

 

Želimo da se zahvalimo svima vama koji ste nam bili redovni gosti i učesnici seminara i doprineli kvalitetu i visokom nivou edukacije koji smo uspeli da održimo sve vreme.

 

 

Stručnom timu Pansporta se zahvaljujemo što su nas podržali i time doprineli podizanju svesti o značaju pravilne suplementacije kod svojih kupaca među kojima se nalaze svi vrhunski profesionalni sportisti.

 

 

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti da dođu na prethodni seminar, na našem sajtu možete odgledati snimak predavanja.

 

 

Takođe vas pozivamo da pogledate sve prezentacije sa 12 seminara.

 

 

Sportski pozdrav do sledećeg druženja i edukacije.

 

 

Pozdrav,

Marija

 

 

 

20. novembar 2013

 

Teme 12. Pansport-UMSS-ADAS seminara

 

 

Anemija može biti posledica fizičke aktivnosti - istina ili zabluda?

https://apps.facebook.com/opinionpolls/poll?pid=ACLjGbFVt5I

 

 

Jedna grupa zabranjenih supstanci koja se često koristi u borilačkim sportovima može da ima fatalne posledice. O kojoj supstanci je reč?

https://apps.facebook.com/opinionpolls/poll?pid=ACLjKQ4Fvsg

 

 

 

 

18. novembar 2013

 

Pansport seminar 23. novembra

 

 

Poštovani članovi UMSS,

 

 

U subotu 23.novembra u prostorijama kluba "Avantura" održaće se i drugo u nizu predavanja na osnovu konkursa za predavače na Pansport seminarima.

 

 

Teme seminara su sledeće:

 

 

Satnica Tema Predavač
17:00-17:30 Upotreba diuretika kao doping u sportu Duško Antić
17:30-18:00 Značaj unosa gvožđa na sportske performanse Jasmina Timić
18:00-18:30 Receptura sportske ishrane Franca Lešić
18:30-19:00 Ishrana, suplementi i doping u sportu Vasilije Stijepović

 

 

Koristimo priliku da čestitamo autorima na izabranim radovima i molim ih da nam ovim putem potvrde ako nisu u mogućnosti da u datim terminima održe svoja predavanja.

 

 

Ostale članove UMSS i Pansport foruma pozivamo da dodju uz prethodnu obaveznu online prijavu na UMSS sajtu

 

 

Seminar će se održati u prostorijama kluba "Avantura" (Kralja Milana br. 60).

 

 

Zahvaljujemo se na saradnji i poverenju.

 

 

 

15. novembar 2013

 

Zahvaljujemo Vam na aktivnom učešću na završenom IV kongresu o dijetetskim suplementima

 

 

Dragi clanovi UMSS i ucesnici kongresa,

 

 

Svima se zahvaljujemo na aktivnom učešću na završenom IV kongresu o dijetetskim suplementima. Prema broju učesnika, kvalitetu prezentacija, podršci sponzora i naučnom doprinosu, ovaj kongres možemo smatrati jednim od najuspešnijih do sada. To je samo potvrda da je tematika dijetetskih suplemenata uvek aktuelna i da postoji zainteresovanost stručne javnosti da dobije što više informacija. Zahvaljujemo se i Farmaceutskom fakulteteu na podršci i pomoći prilkom organizacije IV kongresa o dijetetskim suplementima.

 

 

Na ovoj strani kao i na FB stranici UMSS možete naći slike sa kongresa.

 

 

 

 

 

 

30. septembar 2013

 

Humanitarna akcija Udruženja za medicinu sporta Srbije

 

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije je pored dva uspešna pojavljivanja na kongresima u protekloj nedelji i predstavljanja 8 apstrakta na kongresu kardiologa i 3 apstrakta na kongresu o dijetetskim suplementima, imalo i uspešnu humanitarnu akciju prikpljanja novca za NURDOR, Nacionalno Udruženje Roditelja Dece Obolele od Raka. Ideja je bila da učesnici oba kongresa daju donaciju tako što izaberu jednu od ponuđenih knjiga: Zdravo srce za sve, Sportska kardiologija, Sprotskomedicinski pregled, Iznenadna srčana smrt u sportu. Iako je vrednost ponuđenih knjiga bila preko 100.000 dinara, ukupna sakupljena suma je 32.440 dinara. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u našoj akciji i dali svoj prilog.

 

 

U prilogu je potvrda o uplati na racun NURDOR-a.

 

 

 

 

 

4. oktobar 2013

 

PROGRAM KONGRESA

 

 

http://www.suplementi.org.rs/IV-kongres/program-web.pdf

 

 

 

 

1. oktobar 2013

 

OBJAVLJENA ŠEMA KONGRESA SA PRIHVAĆENIM RADOVIMA

 

 

Naučni odbor IV kongresa o dijetetskim suplementima je u ponedeljak doneo odluku o prihvatanju radova i nacinu njihove prezentacije.

 

 

41. usmena prezentacija, 15 pozivnih predavanja i 7 mini oralnih sesija je raspoređeno u dva dana održavanja kongresa tokom 24. i 25. oktobra.

 

 

Detaljan program kongresa biće objavljen do kraja nedelje a do tada možete pogledati finalnu šemu kongresa.

 

 

Zahvaljujemo se svim autorima na poslatim radovima i zainteresovanosti da budu učesnici i predavači.

 

vreme / time 24/10/13 vreme / time 25/10/13
8:00 Registracija 8:00 Registracija
9:00 - 10:45 Usmene prezentacije I
moderatori: Vesna Kuntić, Aleksandra Konić Ristić
9:00 - 10:45 Usmene prezentacije II
moderatori: Brižita Đorđević, Sladjana Žilić
10:45 - 11:15 Kafe pauza / Coffee break 10:45 - 11:15 Kafe pauza / Coffee break
11:15 - 12:45 Svečano otvaranje
Ivančić mini simpozijum – Savremeni aspekti primene probiotika
moderator: Nenad Dikić
11:15 - 12:45 Pharmanova mini simpozijum – Uticaj omega 3 masnih kiselina na nutritivni status
moderator: Slađana Šobajić
12:45 - 13:30 Ručak / Lunch break 12:45 - 13:30 Ručak / Lunch break
13:30 - 15:00 Mini simpozijum – Statistika dijetetskih suplemenata
moderatori: Marija Anđelković, Ivana Baralić
13:30 - 14:15 Mini simpozijum – Bezbednost suplementa, deklaracije, nutritivne i zdravstvene izjave
moderatori: Ljilja Torović, Zorica Basić
14:15 - 15:00 Coca Cola mini simpozijum – Značaj hidratacije u sportu i rekreaciji
moderator: Milica Vukašinović Vesić
15:00 - 15:30 Kafe pauza / Coffee break 15:00 - 15:30 Kafe pauza / Coffee break
15:30 - 17:00 Mini simpozijum – Marketing, bioetika i etika u suplementaciji
moderatori: Josipa Mazalin Protulipac, Davor Korčok
15:30 - 17:00 Usmene prezentacije 3
moderatori: Petrica Ružić, Ljiljana Stanojević,Tatjana Kundaković
Mini oral
Zatvaranje

 

 

Još jednom vas pozivamo da se prijavite na kongres.

 

 

 

25. septembar 2013

 

OBAVEŠTENJE I POZIV GOSTIMA-PREDAVAČIMA NA PANSPORT SEMINARIMA

 

 

Poštovani članovi UMSS,

 

 

Koristimo ovu priliku da vas obavestimo da je Naučni odbor UMSS u saradnji sa Pansportom izabrao najuspešnije i najzanimljivije radove koji će biti predstavljeni na seminarima u oktobru i krajem novembra.

 

 

Zbog velikog broja radova, odlučili smo da vaše teme podelimo u dva seminara koji će se održavati 12. oktobra i 23. novembra. Izabrane teme će biti predstavljene prema sledećem planu i programu:

 

 

Seminar koji će se održati 12. oktobra (subota) u prostorijama kluba "Avantura"
Satnica Tema Predavač
17:00-17:30 Povrede izazvane udarom struje i groma Snežana Rajačić
17:30-18:00 Over-use traume kod mladih atletičara Aleksandar Vujičić
18:00-18:30 Uticaj faktora iz plazme sportista na proliferaciju, migraciju i miogenu i osteogenu diferencijaciju mezenhimskih matičnih ćelija - model C2C12 ćelija Irina Maslovarić

 

 

Seminar koji će se održati 23. novembra (subota) u prostorijama kluba "Avantura"
Satnica Tema Predavač
17:00-17:30 Upotreba diuretika kao doping u sportu Duško Antić
17:30-18:00 Značaj unosa gvožđa na sportske performanse Jasmina Timić
18:00-18:30 Receptura sportske ishrane Franca Lešić
18:30-19:00 Ishrana, suplementi i doping u sportu Vasilije Stijepović

 

 

Koristimo priliku da čestitamo autorima na izabranim radovima i molim ih da nam ovim putem potvrde ako nisu u mogućnosti da u datim terminima održe svoja predavanja.

 

 

Ostale članove UMSS i Pansport foruma pozivamo da dodju uz prethodnu obaveznu online prijavu na UMSS sajtu

 

 

Oba seminara će se održati u prostorijama kluba "Avantura" (Kralja Milana br. 60).

 

 

Kraj oktobra je inače rezervisan za Četvrti kongres o dijetetskim suplementima koji će se održati 24-25. oktobra i koristimo još jednu priliku da vas pozovemo http://www.suplementi.org.rs/IV-kongres/

 

 

Zahvaljujemo se na saradnji i poverenju.

 

 

24. septembar 2013

 

Obaveštenje autorima apstrakata za Četvrti kongres o dijetetskim suplementima

 

 

Poštovani članovi UMSS i učesnici Četvrtog kongresa o dijetetskim suplementima,

 

 

Obaveštavamo vas da će finalni program i obaveštenja autorima o prihvaćenim apstraktima biti objavljeno u ponedeljak 30. septembra.

 

 

Naučni odbor

 

 

 

4. septembar 2013

 

In memoriam - dr Nebojša Vasić

 

 

Poštovani članovi Udruženja,

 

 

sa žaljenjem vas obaveštavamo da je naš član dr spec. Nebojša Vasić iz Aleksinca preminuo 25. avgusta ove godine. Ovim putem Udruženje za medicinu sporta Srbije izražava saučešće njegovoj porodici.

 

 

Dr spec. Nebojša Vasić (1960-2013)

 

 

Rođen u Aleksincu 26. juna 1960. godine. Diplomirao 1986. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, a sa 25 godina se već našao na samom vrhu u oblasti zdravstva, VMA u Beogradu. Postao specijalista pedijatrije 16. decembra 1999. godine, 19. juna 2000. godine uzeo specijalizaciju medicine sporta u trajanju od 3 godine u Nišu, a 29. oktobra 2001. godine užu specijalizaciju pulmologije u Beogradu. Od 1986. radio je u ZC Aleksinac kao najomiljeniji dečiji lekar, i u više navrata bio načelnik dečijeg odeljenja. Ipak, najviše energije uložio je u sportsku medicinu, kojom se služio da poboljša kvalitet svog života a ujedno usmeravao decu i mlade ljude. Pratio inovacije u oblasti medicine sporta, redovno posećivao seminare, kongrese, simpozijume i sam radio na analizama ličnih treninga, kao i treninga mladih sportista. Dr Nebojša Vasić, čovek sinonim za pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, neočekivano i na veliku žalost mnogih, preminuo je 25. avgusta 2013. godine u Aleksincu. Ostaće poštovanje i sećanje na dr Vasića kao izuzetnog čoveka i stručnjaka. Neka se njegov rad i posvećenost sportskoj medicini, medicini uopšte, nikada ne zaboravi.

 

 

 

 

4. septembar 2013

 

OBAVEŠTENJE GOSTIMA-PREDAVAČIMA NA PANSPORT SEMINARU

 

 

Poštovani članovi UMSS,

 

 

Koristimo ovu priliku da vas obavestimo da je Naučni odbor UMSS u saradnji sa Pansportom izabrao najuspešnije i najzanimljivije radove koji će biti predstavljeni na seminarima krajem septembra i krajem novembra.

 

 

Obaveštenje o izabranim radovima nazalost kasni zbog odluke Zdravstvenog saveta koji je zahtevao dodatnu dokumentaciju vezanu za nas stručni sastanak.

 

 

Vest o izabranim radovima i terminu izlaganja ćemo vam poslati u narednim danima,nadamo se najkasnije do 15. septembra.

 

 

Zato vas molimo za strpljenje i zahvaljujemo se na razumevanju.

 

 

Pozdrav,

 

 

UMSS

 

 

16. jul 2013

 

IV KONGRES O DIJETETSKIM SUPLEMENTIMA - PRODUŽENJE ROKA ZA SLANJE APSTRAKTA DO 15. AVGUSTA

 

 

Poštovani saradnici,

 

 

Prvi rok za slanje apstrakta za predstojeći IV kongres o dijetetskim suplementima je istekao danas i mi se zahvaljujemo svima na poslatim radovima. Postojalo je nekoliko molbi od strane članova UMSS i zainteresovanih autora da se rok produži jer su u toku godišnji odmori a postoji realno vreme do kongresa koje dozvoljava da se taj rok produži.

 

 

Zato vas ovim putem obaveštavamo da je rok za slanje apstrakta produžen za mesec dana - do 15. avgusta. Na našem sajtu možete pročitati uputstvo za autore.

 

 

Ujedno molimo sve autore i zainteresovane učesnike da popune obaveznu prijavu za kongres.

 

 

Zahvaljujemo se na saradnji i poverenju.

 

 

 

5. jul 2013

Predstavnici ADAS, UMSS i CIS na 18-tom Evropskom kongresu sportske medicine

 

Prošle nedelje je završen 18-ti kongres ECSS (European Colleague of Sport Science) u Barseloni sa više od 3000 učesnika i oko 2500 apstrakta iz sportskih nauka, po čemu je ovaj kongres upamćen kao jedan od najposećenijih. Pored ACSM (American College of Sport Medicine) ovaj kongres predstavlja najprestižnije mesto na kome se mogu prezentovati radovi i istraživanja i čuti novine iz oblasti sportskih nauka.

 

ECSS je i ove godine išao u korak sa svetskim trendovima pa su mogla da se čuju predavanja sa najnovijim informacijama koja se tiču sportske medicine i nutricije, koja su bila među najposećenijima.

 

Kroz saradnju članova Udruženja za medicinu sporta Srbije (UMSS), Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS) i Centra za sportsku ishranu i suplementaciju (CIS), Srbija je u oblasti sportske medicine predstavila 9 stručnih radova:

 

 1. Statistical data analysis of anti-doping agency of serbia in last 7 years
 2. The effect of soccer training and exercise on dna stability and oxidative stress status
 3. Basketball training effects on growth and development of young girls
 4. Fluid intake and sweat rate of young elite basketball players
 5. The influence of changing lifestyle in obesity: 'weight loss chalenge' approach
 6. Drinking ad libitum of elite male runners during half marathon competition
 7. Basic motor abilities vs. Basketball specific skills
 8. Therapeutical use exemptions of elite athletes - glucocorticoid use and abuse
 9. Oxidative stress status after the soccer game in elite male players

 

Svi radovi su bili zapaženi a predavači dr Nenad Dikić, dr Milica Vukašinović Vesić, dr Ivana Baralić, dr Tamara Antić i dr Marija Anđelković su učestvovali u aktivnim diskusijama koje su usledile nakon njihovih izlaganja.

 

Ovim se nastavlja tradicija kontinuiranog prisustva UMSS na ECSS kongresima i svake godine se teži što kvalitetnijem učešću sa originalnijim radovima koji su naučno vrednovani.

 

 

 

 

 

 

 

4. jul 2013

 

ECSS odao priznanje dr Nenadu Dikiću za sedam godina uspešnog članstva u Naučnom odboru

 

 

Prošle nedelje završen je 18-ti kongres Evropskog koledža sportske medicine (European College of Sport Science-ECSS) u Barseloni sa rekordnih 3112 učesnika iz 86 zemalja sveta i 2452 prijavljenih apstrakata. Scientific Committee ECSS je pregledao i ocenio oko 3000 apstrakta koji su delom prihvaćeni a delom odbijeni na osnovu kvaliteta i kriterijuma koje je Naučni odbor postavio kao standard.

 

 

Dr Nenad Dikić je već sedam godina jedan od 15 članova Naučnog odbora u segmentu fiziologije i sportske medicine, koji je učestvovao u evaluaciji apstrakta pre i tokom kongresa još od 2007. godine tokom trajanja svoja dva mandata http://www.ecss.mobi/index.php?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=62

 

 

Ove godine ECSS je rešio da rekonstruiše svoje komitete i bordove i oda priznanje svima koji su bili deo ECSS i učestvovali u građenju naučnog renomea ove prestižne institucije. Tom prilikom je aktuelni predsednik ECSS Prof. Sigmund Loland uručio priznanje trojici počasnih članova ECSS kojima ove godine ističu mandati - Prof. Hans Hoppeler, Prof. Romain Meeusen i dr Nenad Dikić.

 

 

 

 

Prof. Hans Hoppeler je bivši predsednik ECSS i organizator ovog kongresa 2008.godine, prof. Romain Meeusen je bio organizator prošlogodišnjeg kongresa u Brižu a dr Nenada Dikića i danas svi pamte kao organizatora jednog od najuspešnijih ECSS kongresa održanog u Beogradu 2005.godine.

 

 

 

 

Pored toga što su prof. Meussen, prof. Hoppeler i dr Dikić imali značajnu ulogu kao tri predsednika ECSS kongresa, istaknuta je njihova uloga u Izvršnom i Naučnom odboru godinama unazad gde su svojim prisustvom doprineli kvalitetu u građenju imidža koji danas ECSS ima u svetu.

 

 

 

 

Dr Nenad Dikić je učestvovao u godišnjem odabiru jedne od najprestižnijih nagrada koje mladi naučnici iz oblasti sportskih nauka mogu da dobiju- Young Investigators Award (YIA). Naravno, dr Dikić se trudio da svake godine ispred Udruženja za medicine sporta Srbije (UMSS) predvodi što veći broj svojih saradnika sa kvalitetnim studijama, pa je tako ove godine UMSS imao rekordni broj od 9 radova koji su prezentovani na ECSS sesijama.

 

 

 

10. jun 2013

ANTIDOPING BORBA U DOMAĆEM ŽENSKOM FUDBALU

 

 

U prostorijama ŽFK "Mašinac" u Nišu 08. juna održano je predavanje fudbalerkama i njihovom stručnom štabu o dopingu, ishrani i suplementaciji. Za predstavnike Antidoping agencije Republike Srbije i Udruženja za medicinu sporta bilo je impresivno prisustvo velikog broja devojčica u fudbalskim dresovima koje treniraju u uslovima gde je njihova ljubav prema ovom sportu očigledno presudna.

 

 

Prisutni na ovom seminaru su pored dobro poznatih tema iz oblasti dopinga i nutricije, imali po prvi put priliku da slušaju predavanje iz oblasti sportske psihologije koje je održao dr spec. Đorđe Ćurčić. Psihički problemi u sportu su zainteresovali sve slušaoce jer je to segment sportske medicine koji je od važnosti i trenerima i sportistima.

 

 

ADAS i UMSS podržavaju afirmaciju ženskog sporta koja je ovoga puta uspešno sprovedena u saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije.

 

 

 

5. jun 2013

Završen X jubilarni seminar o ishrani i suplementaciji

 

 

Dragi saradnici,

 

 

Završen je i X jubilarni seminar o ishrani i suplementaciji u organizaciji Pansporta i Centra za sportsku ishranu i suplementaciju (CIS) i u saradnji sa ADAS-om i UMSS.

 

 

Teme koje su obrađene na ovom seminaru su:

 

 

 • Medicinski aspekti i dijetetska istraživanja u fudbalu
 • Povrede u sportu - uzroci, prevencija, lečenje
 • Suplementacija u fudbalu - istine i zablude
 • Trening snage u fudbalu

 

 

Posle predavanja je organizovan mali koktel na kome smo sa našim dragim i redovnim saradnicima proslavili ovaj jubilarni seminar.

 

 

Sve prezentacije sa Pansport-CIS-ADAS-UMSS seminara možete naći na http://www.smas.org/edukacija/index.html. Potvrda tema i vremena održavanja sledećeg seminara će biti poslata blagovremeno, zajedno sa otvorenom online prijavom.

 

 

Zahvaljujemo vam se na poverenju.

 

 

 

28. maj 2013

 

Deseti jubilarni seminar o ishrani i suplementaciji

 

 

Dragi saradnici i UMSS članovi,

 

 

1. juna 2013. u subotu sa početkom u 18.00h u prostorijama kluba "Avantura" (Kralja Milana 60) održaće se deseti jubilarni seminar o ishrani i suplementaciji u organizaciji Pansporta i Centra za sportsku ishranu i suplementaciju (CIS) i u saradnji sa ADAS-om i UMSS.

 

 

Povodom ovog značajnog jubileja posle predavanja će biti organizovan koktel na koji vas takodje pozivamo.

 

 

Deseti jubilarni seminar će se baviti ishranom i suplementacijom u fudbalu, kao i povezanim temama iz oblasti treninga.

 

 

Ovim putem skrećemo pažnju da smo i ovaj seminara uspeli da akreditujemo kod Zdravstvenog saveta Srbije i da seminar nosi 2 boda za pasivno učešće.

 

 

Sve Prijava se vrši isključivo putem obrasca na našem sajtu:

 

 

http://www.smas.org/edukacija/pansport-adas.html

 

 

Imajte u vidu da je zbog prostora BROJ MESTA LIMITIRAN i da ćemo zaustaviti prijavu kada se popune sva mesta pa Vas molimo da se ne prijavljujete automatski ukoliko su male šanse da ćete doći jer time smanjujete broj mesta onima koji su zainteresovani i u mogućnosti da prisustvuju.

 

 

Sve prezentacije sa Pansport-CIS-ADAS-UMSS seminara možete naći na http://www.smas.org/edukacija/index.html

 

 

Unapred hvala na ukazanom poverenju.

 

 

Pozdrav

 

 

Dr Marija Anđelković

 

 

 

21. maj 2013

POZIV NA ČETVRTI KONGRES O DIJETETSKIM SUPLEMENTIMA 24-25. oktobra 2013. godine

 

 

Poštovani saradnici i UMSS članovi,

 

 

Zadovoljstvo nam je vas pozovemo na Četvrti kongres o dijetetskim suplementima. Zahvaljujući velikom interesovanju farmaceuta, lekara, trenera, tehničara i sportista za dijetetske suplemente, ovaj kongres uspevamo da organizujemo po četvrti put od 2007. godine.

 

 

Ove godine moto Kongresa je suplementacija zasnovana na dokazima odnosno ponovno sagledavanje suplemenata koji su nedvosmisleno dokazali pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, prevenciju određenih stanja i bolesti, ali i uticaja na sportsku sposbnost i kvalitet života.

 

 

Detaljne informacije ćete naći u 1. pozivu na kongres.

 

 

Prijava za kongres je moguća isključivo online putem preko sajta UMSS: http://www.smas.org/IV-kongres-suplementi/

 

 

Unapred hvala na poverenju.

 

 

 

21. maj 2013

 

Snimak kursa o rastu i razvoju

 

 

Poštovani članovi UMSS,

 

 

Na našem sajtu sada možete gledati video snimak kursa o rastu i razvoju koji je održan 18. maja.

 

 

Zahvaljujemo se predavačima i učesnicima na saradnji.

 

 

Vidimo se na sledećoj edukaciji.

 

 

S poštovanjem,

 

Dr Marija Anđelković

 

 

 

10. maj 2013

ZATVORENA PRIJAVA ZA SEMINAR O RASTU I RAZVOJU - GLEDAJTE SNIMAK NA SAJTU

 

 

Poštovani UMSS članovi,

 

 

Prijava za seminar zatvorena je nekoliko sati posle njenog otvaranja, što govori o tome koliko su predavači i tema aktuelni.

 

 

Ovim putem se zahvaljujem prijavljenima na velikom interesovanju i obaveštavam sve UMSS članove koji neće prisustvovati predavanjima da će nekoliko dana nakon seminara na našem sajtu moći da pogledaju snimak celog seminara i otvorene diskusije. Želja nam je da na ovaj način izađemo u susret svima zainteresovanima za temu o rastu i razvoju.

 

 

Veliki pozdrav do sledeće edukacije.

 

 

Dr Marija Anđelković

 

 

 

9. maj 2013

 

Trener Ivan Ivančić potvrdio značaj ishrane i suplementacije u osvajanju olimpijskog zlata

 

 

Osvajanje zlatne medalje Sandre Perković u bacanju diska na završenim Olimpijskim igrama u Londonu 2012. teško je zamisliti bez odgovarajuće ishrane i suplementacije. Iako je prošlo 30 godina od kako je Ivan Ivančić osvajao svoje medalje kao uspešan sportista, on je kao trener shvatio da u uspehu njegove sportistkinje bitnu ulogu ima sportska nutricija.

 

 

Upravo zato je i trener Ivan konsultovao predstavnike CIS (Centar za sportsku ishranu i suplementaciju), UMSS (Udruženje za medicinu sporta Srbije) i ADAS (Antidoping agencija Republike Srbije) sa željom da dobije savet i predlog o pravilnoj suplementaciji. Za pohvalu i poštovanje je nivo obaveštenosti i poznavanje osnovnih pravila sportske nutricije sa kojim Ivan kao trener učestvuje u pripremama olimpijske pobednice, zbog čega je i želeo da razmeni iskustva sa dr Marijom Anđelković.

 

 

 

 

Pošto je treneru Ivanu poznat značaj antropometrije na sportske performanse ali i u opštem zdravlju, on je kao bivši vrhunski sportista iskoristio priliku da uradi merenje bioelektričnom impedansom na TANITA vagi koja je u njegovom slučaju pokazala rezultate u željenim vrednostima za godine i nivo aktivnosti.

 

 

Edukacija na temu dopinga i sportske nutricije je i ovoga puta pokazala neophonost i potrebu za kontinuitetom kako među sportistima,tako i među trenerima kao osobama koje najčešće savetuju sportiste.

 

 

 

9. maj 2013

Otvorena prijava za seminar "Uloga sporta u rastu i razvoju dece"

 

 

Poštovani UMSS članovi,

 

 

Kao što smo vam i najavili u prethodnom periodu, obaveštavamo vas o terminu i programu seminara o rastu i razvoju.

 

 

Seminar će se održati 18. maja (subota) sa početkom u 11:00h u prostorijama kluba "Avantura" u Kralja Milana 60

 

 

Program seminara:

 

Vreme Predavači Naziv teme
11:00-11:30 Dr Nenad Dikić Normalan rast i razvoj kod adolescenata
11:30-12:00 Ass. dr Ana Vesković Sport kao katalizator (psihičkog) razvoja mladih
12:00-12:45 Prof. dr Vladimir Koprivica Senzitivni periodi u razvoju motorike
12:45-13:15 Kafe pauza
13:15-13:45 Dr Đorđe Jelić Postraumatski nalaz kolena na magnetnoj rezonanci kod mladih sportista
13:45-14:15 Dr Tamara Antić Uticaj košarkaskog treninga na antropometrijske, funkcionalne i motoričke sposobnosti devojčica u periodu sazrevanja
od 14:15 Okrugli sto Otvorena diskusija i zaključci seminara

 

 

Prijava će se ISKLJUČIVO obavljati online na sajtu UMSS: http://www.smas.org/edukacija/kurs-uloga-sporta.html i samo oni koji se na ovaj način prijave će moći da prisustvuju seminaru.

 

 

Ovaj seminar je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta pod rednim brojem A-1-771/13 za lekare, farmaceute, medicinske sestre i zdravstvene tehničare sa 6 bodova za pasivno učešće.

 

 

POŠTO JE BROJ MESTA LIMITIRAN NA MAKSIMALNO 35 KOLIKO KLUB AVANTURA PRIMA, NAJLJUBAZNIJE VAS MOLIM DA SE NE PRIJAVLJUJETE UKOLIKO NISTE SIGURNI DA ĆETE DOĆI JER TIME ZAUZIMATE MESTO ONIMA KOJI SU ZAINTERESOVANI ZA OVU TEMU.

 

 

TAKOĐE VAS MOLIM ZA RAZUMEVANJE DA JE OVA TEMA AKTUELNA I USKO SPECIFIČNA I DA BI PRIORITET U PRIJAVLJIVANJU TREBALO DA PREPUSTITE KOLEGAMA KOJIMA ĆE SAZNANJA SA SEMINARA BITI OD ZNAČAJA U SVAKODNEVNOM RADU A NAMA ĆE NJIHOVO ISKUSTVO DOPRINETI KVALITETU DISKUSIJE.

 

 

Unapred vam se svima zahvaljujem na razumevanju, saradnji i poverenju.

 

 

Dr Marija Anđelković

 

 

 

7. maj 2013

 

Završen IX seminar o ishrani i suplementaciji - pozivamo vas na jubilarni X

 

 

Dragi saradnici i UMSS članovi,

 

 

27.aprila 2013. je održan deveti seminar o ishrani i suplementaciji u organizaciji Pansporta i Centra za sportsku ishranu i suplementaciju (CIS) i u saradnji sa ADAS-om i UMSS. Pored ishrane i suplementacije u borilačkim sportovima, teme su bile trening sa opterećenjem i NO reaktori kao jedni od najpopularnijih suplemenata.

 

 

Sve prezentacije sa Pansport-CIS-ADAS-UMSS seminara možete naći na http://www.smas.org/edukacija/index.html

 

 

Ovom prilikom vas obaveštavamo da će se deseti jubilarni seminar o ishrani i suplementaciji održati 01.juna 2013, kada će tim povodom posle predavanja biti organizovan koktel.

 

 

Potvrda tema i vremena održavanja će vam biti poslata blagovremeno, zajedno sa otvorenom online prijavom.

 

 

Zahvaljujemo vam se na poverenju.

 

7. maj 2013

CIS i UMSS gosti na reviji "Plesom do vitkosti"

 

 

Proslava 4 godine rada Udruženja za pravilan način života i prevenciju je obeležena 26. aprila 2013. Dr Marija Anđelković je bila specijalan gost domaćina i tim povodom je prezentovala svoja iskustva kroz "Weight loss challenge" program koji je započeo u prošloj godini i nastavlja se u ovoj godini. Najvažniji događaj večeri je bila modna revija učesnika koji su prošetali pistom sa 5kg, 10kg, 15kg, 20kg pa čak i 25 kilograma manje nego što su imali u trenutku započinjanja wellness programa.

 

 

Uticaj promene životnog stila na gojaznost kroz "Weight loss challenge" pristup je UMSS predstavio na zavšenom V kongresu medicine sporta i sportskih nauka http://www.smas.org/kongresi.html

 

 

Od 15. maja UMSS, CIS i Udruženje za pravilan način života i prevenciju započinje novi program pod nazivom "METABOLIČKI TRIATLON". Fizička aktivnost će biti dozirana kroz hodanje (trčanje), vožnju bicikla i plivanje i sve to u prirodnim uslovima i kroz promociju metaboličkog fitnesa i zamene za obrok (Herbalifa šejk) kao osnove ovog programa.

 

 

Kroz višegodišnju praksu klub udruženja za pravilan način života i prevenciju se specijalizovao u aktivnostima kontrole težine i u klubu se okupljaju grupe podrške u programu nazvanom "Izazov skidanja kilograma".

 

 

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresovane koji žele da smanje svoju telesnu težinu, a koji imaju indeks telesne težine veći od 30 (izračunava se tako što se telesna težina u kilogramima podeli sa visinom u metrima na kvadrat) da se za više informacija o programu obrate na email adresu sanjacanepa@gmail.com

 

 

 

 

 

23. april 2013

 

Izmena termina IX seminara o ishrani i suplementaciji

 

 

Zbog iznenadnih i neodložnih obaveza predavača moramo da vas obavestimo da će IX seminar u subotu 27. aprila početi u 19:00 h a ne u 17:00 h kao sto je najavljeno.

 

Sve pristigle prijave su važeće a vas najljubaznije molimo da nam javite ukoliko ste se prijavili a nećete moći da dođete zbog novonastale promene termina.

 

Izvinjavamo se zbog promene termina i zahvaljujemo se na razumevanju.

 

S poštovanjem

Dr Marija Anđelković

 

 

 

22. april 2013

IX seminar o ishrani i suplementaciji

 

 

Poštovani članovi UMSS,

 

 

Obaveštavamo vas da će se DEVETI seminar o ishrani i suplementaciji u organizaciji Pansporta i Centra za sportsku ishranu i suplementaciju (CIS) i u saradnji sa ADAS-om i UMSS, održati 27. aprila u 17:00h u prostorijama kluba "Avantura" (Kralja Milana 60).

 

Ovim putem skrećemo pažnju da smo ovaj i naredna dva seminara (stručna sastanka) uspeli da akreditujemo kod Zdravstvenog saveta Srbije i da seminar nosi 2 boda za pasivno učešće.

 

Teme ovog seminara će biti:

 

 1. Telesna građa, fiziologija i medicinski aspekti treninga i takmičenja u borilačkim sportovima (dr Marija Anđelković)
 2. Dijetetska istraživanja i suplementacija u borilačkim sportovima (dr Ivana Baralić)
 3. NO reaktori - od zabluda do indikacija zasnovanim na dokazima (ass. dr Marko Stojanović, Medicinski fakultet, Katedra za kliničku farmakologiju)
 4. Kako kreirati trening sa opterecenjem (Marko Dimitrijević)

 

Prijava se vrši isključivo putem obrasca na našem sajtu:

 

http://www.smas.org/edukacija/pansport-adas.html

 

Imajte u vidu da je zbog prostora BROJ MESTA LIMITIRAN i da ćemo zaustaviti prijavu kada se popune sva mesta pa Vas molimo da se ne prijavljujete automatski ukoliko su male šanse da ćete doći jer time smanjujete broj mesta onima koji su zainteresovani i u mogućnosti da prisustvuju.

 

Unapred hvala na ukazanom poverenju.

 

 

 

22. april 2013

 

SRBIJA DOBILA PRVOG SPORTSKOG NUTRICIONISTU

 

 

Dr Marija Anđelkovic je kao prva u šestoj klasi, jedna od 250 sportskih nutricionista licenciranih od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta završila dvogodišnji kurs iz sportske ishrane i suplementacije. Kurioztet je i u tome što je Dr Anđelković jedini doktor van anglosaksonskih zemalja, jer do sada na kursu nije bilo studenata iz Istočne Evrope, Rusije, Azije, Južne Amerike i Afrike. Među prvima su joj čestitali najbolji svetski nutricionisti Luiz Burk i Ron Mohan, kao i Arne Linkvist (predsednik Medicinske komisije MOK).

Inače, Dr Marija Anđelković je osnivač Centra za sportsku ishranu i suplementaciju. Održala je 8 kurseva sportske ishrane i suplementacije u saradanji sa Pansportom, Udruženjem za medicinu sporta Srbije i Antidoping agencije Republike Srbije, kao i na destine kurseva iz sportske ishrane sa sportskim savezima i Olimpijskim komitetom Srbije. Činjenica da je juče držala kurs sinhronim plivačicama, sledeće nedelje predaje najboljim atletičarima, a da su sledeća dva posvećena borilačkim veštinama i fudbalu akreditovana od Zdravstvenog saveta Republike Srbije, najbolje govori o aktivnosti Dr Anđelković u oblasti koja je od izuzetne važnosti za srpski sport. Dr Anđelković i najbolji svetski nutricionista, Luiz Burk
Dr Anđelković i najbolji svetski nutricionista, Luiz Burk

 

Dr Anđelković i osnivač kursa, Prof. dr Ron Mohan
Dr Anđelković i osnivač kursa, Prof. dr Ron Mohan

 

Dr Anđelković je čestitao i predsednik Medicinske komisije MOK, Prof. dr Arne Lunkvist
Dr Anđelković je čestitao i predsednik Medicinske komisije MOK, Prof. dr Arne Lunkvist

 

 

3. april 2013

KONKURS ZA GOSTE-PREDAVAČE NA PANSPORT SEMINARU

 

 

Dragi članovi UMSS,

 

Ovom prilikom želimo da vas pozovemo da konkurišete za gosta predavača na našim seminarima koji se organizuju pod pokroviteljstvom Pansporta. Naime, posle već osam skupova koje smo održali u kontinuitetu kao i zapažene posećenosti, primetili smo da su mnogi slušaoci stručnjaci u okviru njihovih oblasti koji svojom diskusijom doprinose kvalitetu naših predavanja i svakako zaslužuju priliku da nam se obrate. Zato smo došli na ideju da ceo Pansport seminar u septembru upravo posvetimo vama i raspišemo konkurs za gostujuće predavanje članova UMSS ili Pansporta.

 

Iskoristite ovu priliku da nam prezentujete vaš rad i da učestvujete u kontinuiranoj edukaciji.

 

Osnovi uslovi konkursa koji se moraju ispuniti:

 

1. Osoba koja konkuriše mora da bude član UMSS ili Pansport foruma
2. Teme moraju da budu iz oblasti sportske medicine i sportskih nauka
3. Usmena prezentacija sa power point izlaganjem mora da bude u trajanju od 15 minuta (ne duže)
4. Obavezno je slanje CV i materijala koji će biti prezentovan (power point ) do 1. juna 2013

Naučni odbor UMSS će u saradnji sa Pansportom izabrati 4 najuspešnija i najzanimljivija rada koji će onda biti predstavljeni na seminaru krajem septembra. Obaveštenje o izabranim radovima će 15. avgusta (nakon odluke Zdravstvenog saveta) biti poslato svim učesnicima konkursa i biće objavljeno na sajtu UMSS.

 

Materijal i CV poslati na smas.info@gmail.com

 

Unapred se zahvaljujemo na saradnji.

 

Sportski pozdrav,

 

Dr Marija Anđelković

 

 

 

22. mart 2013

 

AKREDITOVANI SEMINARI UMSS I CIS ZA NAREDNI PERIOD

 

 

Poštovani članovi udruženja,

 

Ovim putem vas obaveštavamo da je Udruženje za medicinu sporta Srbije akreditovalo kod Zdravstvenog saveta kurseve koje organizuje u prvoj polovini godine u saradnji sa Centrom za sportsku ishranu i suplementaciju.

 

U tabeli ispod ćete naći teme predavanja, datume održavanja i brojeve bodova koje seminari nose za slušaoce tj.pasivne učesnike.

 

Evidencioni broj Datum održavanja Tema Broj bodova za pasivno učešće
A-1-771/13 15.5.2013 Uloga sporta u rastu i razvoju dece 6
A-1-773/13 27.4.2013 Borilački sportovi -maksimalna sportska sposobnost pravilnom ishranom i suplementacijom 2
A-1-774/13 1.7.2013 Fudbal - timska fiziologija, ishrana i suplementacija 2
A-1-775/13 30.3.2013 Trčanje - postizanje vrhunskih rezultata pravilnim treningom, oporavkom, hidratacijom i suplementacijom 2

 

Broj mesta za svaki seminar će biti limitiran a sva obaveštenja sa potvrdom datuma održavanja i vremenom početka prijave za svaki od seminara, dobićete blagovremeno putem UMSS sajta. Sertifikati o pohađanom seminaru biće podeljeni kolegama neposredno nakon svakog završenog seminara.

 

Udruženje za medicine sporta se na ovaj način trudi da sve svoje aktivnosti i edukativnu delatnost ozvaniči i kod Zdravstvenog saveta kako oni dobili na aktuelnosti i značajnosti.

 

Unapred se zahvaljujemo na ukazanom poverenju.

 

 

 

22. mart 2013

Obaveštenje o VIII seminaru o ishrani i suplementaciji koji će se održati 30.03.2013

 

 

Poštovani članovi UMSS,

 

Obaveštavamo vas da će se osmi seminar o ishrani i suplementaciji u organizaciji Pansporta i Centra za sportsku ishranu i suplementaciju (CIS) i u saradnji sa ADAS-om i UMSS, održati 30. marta u 17:00 u prostorijama kluba "Avantura" (Kralja Milana 60).

 

Ovim putem skrećemo pažnju da smo ovaj i naredna tri seminara (stručna sastanka) uspeli da akreditujemo kod Zdravstvenog saveta Srbije i da seminar nosi 2 boda za pasivno učešće.

 

Teme ovog seminara će biti:

 

 1. Trčanje - medicinski aspekti, ishrana i suplementacija (Dr Marija Anđelković i Dr Ivana Baralić)
 2. Hidracija u različitim disciplinama trčanja (Dr Milica Vukašinović Vesić)
 3. Značaj probiotika u sportu (Dr Nenad Dikić)
 4. Kako odrediti i unaprediti najslabiju mišićnu partiju (Alen Radošević)

 

Prijava se vrši isključivo putem obrasca na našem sajtu:

 

http://www.smas.org/edukacija/pansport-adas.html

 

Molimo vas da imate u vidu da je zbog prostora BROJ MESTA LIMITIRAN i da ćemo zaustaviti prijavu kada se popune sva mesta .

 

Unapred hvala na ukazanom poverenju.

 

 

 

22. mart 2013

 

UMSS U ZVANIČNOJ POSETI AUSTRIJSKOM NACIONALNOM INSTITUTU ZA SPORT

 

 

Prestavnici Udruženja za medicinu sporta Srbije prošle nedelje su bili u poseti IMSB koji je nadležan za praćenje vrhunskih sportista iz cele Austrije. Impozantan kompleks koji obuhvata desetine sportskih terena, olimpijski bazen, koledž za sportiste i medicinski blok nastao je kao projekat ministarstava Austije koja su prepoznala potrebu za ovakim multidisciplinarnim pristupom.

 

Profesor Hans Holhaus, direktor instituta već dve decenije, koji je u Srbiji bio tokom Evropskog prvenstva u rukometu izrazio je želju da bliže upozna naš sistem medicinskog praćenja sportista i rad Udruženja za medicinu sporta Srbije. Pošto je bio zadovoljan aktivnostima UMSS, želeo je da i mi vidimo kako njegov institut funkcioniše i tako je nastala prva u nizu poseta IMSB.

 

Ono čime UMSS može biti zadovoljan je činjenica da je protokol i multidiscciplinarni pristup zajednički za ove dve institucije i da se osnovni postulati sportske medicine i sportskih nauka poštuju na isti način.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. mart 2013

Održan VII seminar o ishrani i suplementaciji

 

 

Po sedmi put u prostorijama kluba "Avantura" održan je seminar o ishrani i suplementaciji u organizaciji Pansporta, UMSS (Udruženje za medicinu sporta Srbije), ADAS (Antidoping agencija Republike Srbije) i CIS (Centar za sportsku ishranu i suplementaciju). Tema je bila ishrana i suplementacija u bodibildingu, kao i primena funkcionalne dijagnostike u trenažnom procesu.

 

Više od 30 učesnika seminara učestvovalo je u aktivnoj raspravi o tome šta nauka i sportska medicina kažu o načinu ishrane i suplementacije a kakva su realna iskustva profesionalnih bodibildera kao što su Zoran Jovanović i Marko Dimitrijević. Funkcionala dijagnostika obrađena je kao tema zbog velike važnosti u radu svih fitnes instruktora ali i opšte edukacije sportista i rekerativaca.

 

 

 

 

 

 

Prezentacije sa ovog i prethodnih seminara

 

 

18. februar 2013

 

Treneri skijanja na Kopaoniku prisustvovali četvrtoj edukaciji ADAS u 2013.

 

 

Posle ADAS godišnjeg seminara, predavanja trenerima rvanja i edukacije na skupštini SSDT, trenerima skijanja je na Kopaoniku odrzano četvrto predavanje ADAS u 2013. godini. Predstavnici Antidoping agencije i Udruženja za medicinu sporta Srbije su na poziv farmaceutske kuće ESENSA bili predavači na skupu trenera skijanja koji su želeli da dobiju informacije o dopingu, ishrani i suplementaciji u zimskim sportovima. Dr Milica Vukašinović Vesić je prezentovala smernice i preporuke za hidraciju sportista, dok je dr Nenad Dikić predavao o problematici dopinga i suplementacije u skijanju. Teme su svojom aktuelnošću privukle značajan broj trenera i skijaša i ostavile prostora da se slične edukacije kontinuelno ponavljaju. Četvrta edukacija ADAS u 2013, Kopaonik

 

Četvrta edukacija ADAS u 2013, Kopaonik

 

Četvrta edukacija ADAS u 2013, Kopaonik

 

 

18. februar 2013

Objavljen rad predstavnika Antidoping agencije Republike Srbije u prestižnom časopisu BJSM

 

British Journal of Sports Medicine (BJSM) nedavno je objavio rad dr Nenada Dikića, direktora Antidoping agencije Republike Srbije, u čijem kreiranju su učestvovale i sledeće internacionalne institucije: WADA Foundation Board i Ministarstvo omladine i sporta na čelu sa bivšom ministarkom Snežanom Samardžić Marković; FIBA Europe Medical Council na čelu sa predsednikom profesorom Heinz Günter; Swansea University iz Engleske sa filozofom Michael McNamee. Sekretar Bojan Vajagić je ispred ADAS jedan od koautora ovog rada.

 

"Sports physicians, ethics and antidoping governance: between assistance and negligence" je naziv rada koji je svojom aktuelnošću dobio prostor za objavljivanje u BJSM. Inicijativa dr Dikića je nastala posle nekoliko lekarskih grešaka primećenih u radu FIBA, zbog kojih su bili kažnjeni sportisti, a lekari ostali "zaštićeni" svojim neznanjem i neobaveštenošću. Svetska antidoping agencija je nejasno definisala kakve su posledice lekarskih grešaka u okviru dopinga i ovaj rad bi mogao da posluži u svrhu modeliranja novih pravila koja dolaze sa revizijom Koda ove godine.

 

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti sa kojima ADAS želi da skrene pažnju na neophodnost edukacije, ali ne samo sportista i trenera,već i timskih lekara od kojih sportisti dobijaju informacije i medicinsku podršku.

 

Reprint rada se nalazi na sajtu ADAS, gde ga možete i pročitati: Sports physicians, ethics and antidoping governance: between assistance and negligence.

 

 

5. februar 2013

 

PANSPORT, ADAS I UMSS ZAJEDNO I U 2013. GODINI

 

 

Poslednja subota u februaru je opet rezervisana za sve prijatelje i saradnike koji žele da sa nama podele iskustva i saznanja iz oblasti dopinga, ishrane i suplementacije.

 

23.2.2013. u 17h u prostorijama Udruženja za medicinu sporta Srbije u Kralja Milana 60, održaće se sedmi zajednički seminar Pansporta, ADAS i UMSS.

 

Teme seminara su:

 

Pansport tim: Funkcionalna dijagnostika i primena u radu sa klijentima

ADAS-UMSS tim: Bodibilding - medicinski aspekti, ishrana i suplementacija

 

Ovo je prvi zajednički seminar u 2013.godini, nakon koga nastavljamo druženje svakog poslednjeg vikenda u mesecu.

 

Seminar je besplatan sa obaveznom prethodnom prijavom na e-mail: smas.info@gmail.com

 

 

 

12. decembar 2012

ODRŽAN PETI KONGRES MEDICINE SPORTA I SPORTSKIH NAUKA SRBIJE

 

 

U Domu Vojske 6. i 7. decembra održan je peti kongres u organizaciji Udruženja za medicinu sporta Srbije. Time je UMSS svojim mnogobrojnim aktivnostima od 2003. godine do danas dodao još jedan u nizu kongresa. Svakako najznačajniji bio je drugi kongres koji je 2005. godine ujedno bio X kongres ECSS u Beogradu sa 1100 učesnika iz celog sveta, čime se do današnjeg dana ponosimo.

 

Treći i četvrti kongres pamti većina učesnika petog kongresa UMSS. Kroz sve ove godine UMSS se trudio da isključivo kvalitetom i aktuelnošću izabranih predavanja privuče svoje saradnike. To nam je bio cilj i ove godine pa smo uz veliku podršku predsednika UMSS dr Zdeslava Milinkovića uspeli da čujemo predavanja vrhunskih ortopeda čija je praksa zasnovana na svakodnevnom radu sa sportistima. Prof. Milankov je u skladu sa tim predstavio rezultate artroskopske hirurgije prednjeg ukrštenog ligamenta kolena čije su povrede među najčešćim povredama u sportu.

 

Uspeli smo da iz Italije dovedemo kao predavača Prof. Marca de Angelisa koji je jedan od ključnih saradnika u timu kineskih brzohodača koji su osvojili tri medalje na Olimpijskim igrama u Londonu. On je govorio o ishrani i suplementaciji koju je primenjivao u njihovoj pripremi za Olimpijadu.

 

Prvog dana u okviru plenarnih predavanja obrađena je tematika aneurizmi i maksilofacijalnih povreda u sportu, kao i UEFA politika po pitanju edukacije timskih doktora i pružanja prve pomoći na terenu.

 

Kroz mini simpozijume sponzora na jedan praktičan i stručan način obrađen je problem hidracije sportista, uvođenje novih suplemenata kao što su Steviol glikozidi, iskustva sa popularnim L-karnitinom. Učesnici su takođe mogli da se upoznaju sa Schockwave terapijom koja je u svetu standard u fizikalnom lečenju sportista, ali i da vide kakva je primena kinesio taping metode i Thera band-a u sportu.

 

Dr Đorđe Jelić je i na ovom kongresu uspešno prezentovao svoja iskustva u dijagnostici MR kolena kod akutne sportske povrede i uzročnicima lumbalnog bolnog sindroma kod mladih sportista.

 

Kako gojaznost kao posledica smanjene fizičke aktivnosti i nepravilnog režima ishrane postaje problem i u Srbiji, jedan od pozivnih predavača bio je i prof. Bajec koji je govorio o hirurškom pristupu gojaznosti i načinima regulisanja telesne težine kod ekstremno gojaznih ljudi.

 

I ove godine su prezentacije u okviru oralnih i poster predavanja bile na visokom nivou, sa širokim spektrom obrađenih tema iz oblasti sportske medicine, biomehamike, suplementacije, treninga i preventivne medicine.

 

200 najuspešnijih sportista, stipendista Ministarstva omladine i sporta, drugog dana je došlo da sluša predavanje u organizaciji Antidoping agencije Republike Srbije o 30 najčešće postavljanih pitanja na koja su oni hteli da dobiju odgovore.

 

Knjiga sažetaka sa kongresa dostupna je svim članovima UMSS koji nisu uspeli da dođu na kongres a zanima ih program koji je obrađen.

 

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svim pozivnim predavačima, onima koji su imali oral i poster prezentacije, svim sponzorima koju su došli da prezentuju svoje proizvode, kao i učesnicima koji su oba dana kongresa pokazali interesovanje da aktivno odslušaju program.

 

Nadamo se da ćemo zajedno nastaviti borbu da sportska medicina zauzme mesto u sportu koje zaslužuje. Borba je zajednička i mi je zajedno sa Vama kao saradnicima vodimo već deset godina unazad ne gubeći snagu ni volju jer smatramo da je to naša dužnost.

 

Svima onima koji nas sve ove godine unazad aktivno prate, iskreno se zahvaljujemo na prijateljstvu i poverenju.

 

 

 

 

 

27. novembar 2012

 

Pozivamo vas na VI seminar PANSPORTA, UMSS i ADAS-a

 

 

U subotu 1. decembra 2012. godine u 17:00h u prostorijama kluba "Avantura" (prostorije Udruženja za medicinu sporta Srbije u Kralja Milana 60) održaće se šesti seminar u organizaciji Pansporta, ADAS i UMSS. Teme predavanja će biti:

 

1. Dr Marija Anđelković - Ishrana sportista vegetarijanaca

2. Alen Radošević, lični trener, takmičar u strongmanu i powerliftingu - Kako primetiti i ispraviti loš čučanj

3. Ivana Baralic, magistar farmacije - Suplementacija sportista vegetarijanaca

4. Momir Iseni, nutricionista, motivacioni i fitnes trener - Stimulacija "tvrdoglavih" mišićnih grupa

 

Pozivamo vas da nam se pridružite i na ovom seminaru. Prijava putem mejla na smas.info@gmail.com je obavezna. Unapred se zahvaljujemo na ukazanom poverenju

 

S poštovanjem

Dr Marija Anđelković

 

 

14. novembar 2012

SPECIJALNE POHVALE NA KONKURSU ZA NAJBOLJU SPORTSKU FOTOGRAFIJU

 

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije (UMSS) objavilo je rezultate konkursa za najbolju sportsku fotografiju povodom 5. kongresa medicine sporta i sportskih nauka u Beogradu. Ideja je bila da izložba na najbolji način podrži osnovnu temu kongresa, odnosno predstavi nova razmišljanja o sportu.

 

U protekla dva meseca 25 autora poslalo je svoje fotografije koje su po njihovom mišljenju imale sportsku tematiku. O prihvatanju i izboru radova odlučivao je žiri Galerije "Avantura" sastavljen od članova i osnivača čija je lična delatnost vezana za predložene teme i tehnike izvođenja radova.

 

Pred žirijem se našao izbor fotografija sa veoma širokim rasponom kvaliteta. Od onih koje su potpuni nesporazum u odnosu na zadatu temu, pa do veoma zrelih fotografskih eksperimenata. Budući da takva konkurencija ne stvara pravedan ambijent za dodelu novčane nagrade žiri je odlučio da dodeli 4 specijalne pohvale i to:

 

 1. Ragbi 13 - Aleksandar Radivojević
 2. Voda je naše mjesto rad, ali i za odmor - Zeljko Panić
 3. Smešan servis - Marko Radonjić
 4. Mali Žurim - Milena Mijatović

 

 

Fotografije će biti objavljene na sajtu UMSS, a autorima će biti uručene pohvale na Skupštini UMSS u petak 7. decembra 2012. godine od 14:00 do 14:30.

 

Nadamo se da je ovo tek početak našeg zajedničkog rada u još jednoj značajnoj oblasti medicine sporta.

 

Sportski pozdrav,

 

Vukan Ćirić & Denis Ibišbegović

 

Kopredsednici stručnog žirija

 

 

31. oktobar 2012

 

ODRŽAN PETI SEMINAR POD OKRILJEM ADAS, PANSPORT I UMSS

 

 

Poslednja subota u mesecu i ovog puta bila je rezervisana za one koji su bili zanteresovani da slušaju o ishrani, suplementaciji i dopingu. Teme su bile vezane za kontroverze i nedoumice oko upotrebe popularnih suplemenata kao što su Tribulus Terrestris, L-karnitin, ali i vezano za hipertrofiju mišića butine. Više od 20 slušalaca imalo je priliku da javno diskutuje i postavlja pitanja u cilju usvajanja znanja za svakodnevni rad sa sportistima.

 

Zahvaljujemo se svima na ukazanom poverenju i prisustvu. Pozivamo vas da nam se opet pridružite u novembru, a mi ćemo vam blagovremeno poslati program za sledeći seminar.

 

Prezentacije sa svih seminara, kao i sa ovog poslednjeg, možete naći na sajtu UMSS: www.smas.org/edukacija

 

 

 

19. oktobar 2012

Pozivamo vas na V seminar Pansporta i ADAS-a

 

 

U subotu 27.oktobra u 17:00 h u prostorijama kluba Avantura (Kralja Milana 60, prostorije Udruženja za medicinu sporta Srbije), održaće se peti seminar u organizaciji Pansporta i Antidoping agencije Republike Srbije.

 

Teme će biti sledeće:

 

 • Ivana Baralić, magistar farmacije (Udruženje za medicinu sporta Srbije)
  L-karnitin - "bezstimulansni sagorevač"
 • Marko Dimitrijević (Pansport)
  Razvoj mišića butina
 • Dr Marija Anđelković (Antidoping agencija Republike Srbije)
  Tribulus terrestris - jedna od najvećih doping zamki

 

Kao i do sada, obavezna je prijava putem imejla smas.info@gmail.com (ukoliko to vec niste uradili). Pozivamo vas da dođete i aktivno učestvujete na našem skupu.

 

Unapred smo Vam zahvalni na saradnji.

 

 

9. oktobar 2012

 

IV uspešno održan seminar kao pozivnica za V u oktobru

 

 

Saradnja Pansporta, Antidoping agencije RS i Udruženja za medicinu sporta Srbije pokazala se kao uspešna i na nedavno održanom četvrtom seminaru u nizu. Teme su bile aktuelne i bavile su se metaboličkim treningom i kreatinom kao jednim od najpopularnijih suplemenata. Poruke koje su poslate odnosile su se na uspešnost visokointezivnog treninga kao načina za sticanje kondicije na vrhunskom nivou, dok su druge "take home messages" istakle suverenost kreatin monohidrata čak i u sadašnjoj eri produkcije novih oblika kreatina i kombinacija sa drugim ergogenim sredstvima.

 

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svima koji redovno posećuju naše skupove i da vas sve pozovemo na peti seminar koji će se održati 27. oktobra u 17:00h u prostorijama kluba Avantura (Kralja Milana br. 60). Teme seminara uskoro ćemo objaviti na sajtu.

 

Kao i do sada, obavezna je online prijava na smas.info@gmail.com

 

 

 

 

 

9. oktobar 2012

Udruženje za medicinu sporta na XXXII FIMS kongresu u Rimu

 

 

 

Pre desetak dana u Rimu je završen Kongres sportskih nauka i sportske medicine u organizaciji International Federation of Sports Medicine. UMSS je tradicionalno bio prisutan na ovom skupu sa svojim naučnim radovima i prezentacijama. UMSS je na kongresu predstavio čak sedam radova i studija koje su u prethodnom periodu sprovedene i organizovane na polju sportske medicine, ishrane i suplementacije. Aktuelnosti koje su prezentovane na ovom kongresu većinom su pripadale oblasti sportskih nauka ali je bilo i pozivnih predavanja koja su govorila o problemima vezanim za gojaznost uopšte, sportsku nutriciju i suplementaciju, povrede, dijagnostiku i ostalo.

 

UMSS je predstavio radove koji su se bavili hidracijom košarkaša, nutritivnim profilom sinhronih plivačica, antioksidansima, uspehom fizičke aktivnosti u terapiji kod šizofrenije i praćenjem razvoja mladih košarkašica. Ove teme su bile aktuelne i izazvale su pozitivne reakcije i kritiku kod ostalih kolega na kongresu. UMSS i dalje nastavlja sa svojim naučnim radom koje će publikovati na domaćim i stranim stručnim skupovima.

 

 

12. septembar 2012

 

ČETVRTI SEMINAR U ORGANIZACIJI PANSPORTA, ADAS I UMSS

 

Pozivamo vas da u subotu 22. 09. 2012. godine sa početkom u 18.00 dođete u prostorije kluba „Avantura” (Kralja Milana br. 60) i prisustvujete četvrtom po redu predavanju u nizu koje organizuje Pansport, Antidoping agencija Republike Srbije (ADAS) i Udruženje za medicinu sporta Srbije (UMSS).

 

Teme ovog seminara su sledeće:

1. Momir Iseni (Pansport) - Metabolički trening
2. Dr Marija Anđelković i mr ph. Ivana Baralić (ADAS i UMSS) - Suplementacija kreatinom - punjenje i održavanje - da ili ne?
3. Alen Radošević - Kako unaprediti zaostale mišićne particije?

 

Pošto je broj učesnika limitiran, pozivamo vas da svoje prisustvo u najbržem roku obavezno potvrdite putem mejla na smas.info@gmail.com

Ukoliko vas zanima sadržina prethodnih seminara, možete ih pogledati na sajtu UMSS (uz prethodno besplatno online učlanjenje) http://www.smas.org/edukacija/pansport-adas.html

 

Unapred se zahvaljujemo na saradnji.

 

S poštovanjem,

 

Dr Marija Anđelković
Udruženje za medicinu sporta Srbije

 

 

6. septembar 2012

Važno obaveštenje o produženju rokova za prijavu apstrakta i uplatu kotizacija za V kongres!

 

Drage kolege,

 

Pošto je prethodnih dana bilo dosta pitanja i poziva na temu slanja apstrakta i plaćanja kotizacija, Udruženje za medicine sporta Srbije je odlučilo da izađe u susret svim zainteresovanim kolegama.

 

Rok za prijavu apstrakta će biti produžen do 01. oktobra 2012. godine i molimo sve koji imaju kvalitetne radove da nam pošalju rezultate svojih studija koji će biti prezentovani na V kongresu sportske medicine i sportskih nauka.

 

Upustva za pisanje apstrakta se nalaza na sajtu UMSS http://www.smas.org/5-kongres/uputstvo-autorima.html i poželjno je da odmah pošaljete i englesku verziju apstrakta.

 

Elekronska prijava je obavezna za sve učesnike kongresa, bilo da ste slušalac ili učesnik http://www.smas.org/5-kongres/prijava.html

 

Takođe smo zbog velikog interesovanja, po prvi put ove godine produžili i rok za uplatu kotizacije po nižoj ceni. Shodno tome, svi koji se elektronski prijave za učešće na kongresu do 15. septembra imaće priliku da plate učešće po duplo manjoj tarifi http://www.smas.org/5-kongres/prijava.html

 

Podsećamo vas da je kongres akreditovan od strane Lekarske komore Srbije http://www.smas.org/novosti.html

 

Unapred vam se svima zahvaljujemo na učešću i saradnji.

 

Sva dodatna pitanja možete postaviti na smas.info@gmail.com

 

S poštovanjem

 

Dr Marija Anđelković

 

Sekretar V kongresa medicine sporta i sportskih nauka

 

6. septembar 2012

 

Konkurs UMSS za najbolju sportsku fotografiju

 

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije (UMSS) ima zadovoljstvo da Vas pozove da učestvujete na konkursu za najbolju sportsku fotografiju povodom 5. kongresa medicine sporta i sportskih nauka u Beogradu, 6 i 7 decembra.

U saradnji sa galerijom „Avantura“ koja se bavi istraživanjem i otkrivanjem autora i radova iz oblasti vezanih za aktivnosti udruženja. Pored radova vezanih za oblasti kao što su ronjenje, planinarenje, alpinizam, kajakarenje i tome slično, Galerija je okrenuta promociji sporta u širem smislu, prirode i zdravlja. O prihvatanju i izboru radova odlučivaće žiri Galerije sastavljen od članova i osnivača čija je lična delatnost vezana za predložene teme i tehnike izvođenja radova.

 

USLOVI ZA PRIJAVLJIVANJE:

 

Potrebno je poslati e-mail na smas.info@gmail.com sa sledećim sadržajima:

 

 

1. CV sa relevantnim podacima

 

2. fotografiju za konkurs (jpeg, high ili maximum quality, u što većoj rezoluciji)

 

3. naziv fotografije

 

4. ROK je 15. oktobar 2012. godine

 

 

Na konkursu će biti dodeljene nagrade za tri najbolje fotografije i to 25.000 dinara za prvo mesto, 15.000 za drugo mesto i 10.000 za treće mesto.

 

Sigurni smo da će izložba na najbolji način podržati osnovnu temu kongresa, odnosno predstaviti nova razmišljana o sportu.

 

 

S poštovanjem,

 

Prof. Zdeslav Milinkovic

 

Predsednik UMSS

 

 

21. avgust 2012

Akreditacija V kongresa medicine sporta i sportskih nauka od strane Lekarske komore Srbije

U petak 16.08.2012 na sajtu Lekarske komore Srbije je objavljena odluka o julskoj akreditaciji programa kontinuirane edukacije sa dodeljenim bodovima koje se nalaze u zbirnim tabelama.

V kongres medicine sporta i sportkih nauka u organizaciji UMSS je zadovoljavajuće bodovan, zahvaljujući kvalitetnom naučnom programu koji je predložen. Dodeljeni bodovi su sledeći:

11 poena za predavače

9 poena za oralne prezentacije

7 poena za poster prezentaciju

5 poena za pasivne učesnike

Ovim prilikom vas još jednom pozivamo da se prijavite i iskoristite šansu plaćanja kotizacije po nižim cenama, koja je aktivna do 1.septembra. Takođe vas pozivamo da pošaljete svoje apstrakte i učestvujete u naučnom delu kongresa. O svim ostalim dešavanjima bićete blagovremeno obavešteni.

 

10. jul 2012


UMSS USPEŠNO UČESTVOVAO NA ECSS 2012 U BRIŽU

Na nedavno završenom kongresu u Brižu UMSS je imao čak pet predstavnika. Dr Đorđe Ćurćić, dr Milica Vukašinović Vesić, dr Tamara Antić, mr Ivana Baralić i dr Marija Anđelković su imali svoje prezentacije u formi postera i orala. Pet studija koje se sprovode u Udruženju za medicinu sporta Srbije su predstavljene na 17-om European college of sport science. Teme koje su obrađene u okviru ovih radova iz polja ishrane, suplementacije i vežbanja su bile aktuelne i na ovom kongresu i bile zapažene od strane slušalaca i prisutnih kolega.

Ovo je još jedan u nizu kongresa sportske medicine i sportske nauke na kome UMSS aktivno učestvuje i razmenjuje iskustva. Ovakav vid edukacije je izrazito bitan za dalji napredak i dostignuća jer se ukazuju prilike da se uživo slušaju i postavljaju pitanja svetskim ekspertima, kao što su to ovoga puta bili Louise Burk ili Asker Jeukendrup.

Sledeći seminar na kome će članovi UMSS uzeti učešće je XXXII FIMS World Congress of Sports Medicine will koji će u septembru biti održan u Rimu.

 

 

10. jul 2012

ODRŽAN TREĆI PO REDU SEMINAR PANSPORTA I ADAS

U subotu 30.07.2012 godine održan je treći po redu seminar koji organizuju Pansport i Antidoping agencija Republike Srbije, uz saradnju Udruženja za medicinu sporta. Teme su kao i do sada bile iz polja treninga, dopinga, ishrane i suplementacije.

Predavači su bili:

 • Darko Šarović (atletičar i najbrži sprinter Srbije) - Eksplozivan trening i povećanje snage
 • Alen Radošević (lični trener i takmičar u strongmanu i powerliftingu) - Ponavljanja, serije i pauza u treningu
 • Dr Marija Anđelković - Unos proteina kroz ishranu
 • Ivana Baralić (magistar farmacije) - Unos proteina kroz suplemente

Posećenost je kao i do sada bila zadovoljavajuća, sa velikim brojem pitanja i interesovanjem publike među kojom su bili sportisti, treneri, lekari i distributeri. Naglašavamo da je ovo jedinstvena saradnja pomenutih organizacija koja nailazi na dobar odziv javnosti koja vidi seminare kao šansu da na jednom mestu pita sve što do sada nisu imali priliku dobijajući odgovore od eksperata iz različitih oblasti.

Predavanja se nastavljaju u septembru o čemu će svi biti blagovremeno obavešteni. Dotle Vas pozivamo da dosadašnje prezentacije gledate online na sajtu UMSS nakon besplatnog učlanjenja (ukoliko već niste član) http://www.smas.org/edukacija/pansport-adas.html


 

23. maj 2012


Predstavnici ADAS i UMSS na kongresu lekara sportske medicine u Skoplju

Udruženje za medicinu sporta Srbije ima dugogodišnje dobre odnose sa kolegama iz Makedonije koji se bave ovom oblašću. Profesor Zoran Handžiski je aktivni saradnik UMSS i ovom prilikom je bio domaćin dr Nenadu Dikiću i dr Mariji Anđelković koji su bili gosti na godišnjem skupu lekara koji se bave sportskom medicinom. Oko 100 kolega je bilo zainteresovano da sluša o antidoping borbi u Srbiji i problemima sa kojima se ADAS svakodnevno susreće. Pošto je Makedonija tek na putu da razvije i aktivira svoju antidoping agenciju, svi su želeli da dobiju što više informacija vezanih za naše iskustvo.

Kao i više puta do sada, druga tema o kojoj je bilo reči je bila iz oblasti ishrane i suplementacije. Dr Anđelković je predavala o oporavku sportista pomoću suplemenata i pravilne ishrane. Insistiralo se na tome da se oporavak sastoji od tri "R" – refuel +rebuild+rehydrate i to su bile osnove prezentacije.

Ovim gostovanjem je ADAS i UMSS su nastavili sa edukacijom u regionu posle sličnih predavanja u Sarajevu, Ljubljani, Podgorici...

 

 

22. maj 2012

Preko 50 učesnika već prijavljeno na peti kongres UMSS

Za samo 10 dana od početka prijavljivanja putem sajta Udruženja za medicinu sporta, peti kongres je dobio prvih 50 učesnika, među kojima ima i saradnika iz inostranstva. Ovo je odličan odziv i može se reći najizraženiji do sada. Tematika kongresa koja je nova i zanimljiva, aktuelni saradnici, kao i renome koje ovaj kongres već deset godina uživa, rezultovali su ovako velikim odjekom. Svaki dan se prijavi barem jedan učesnik iako do kongresa ima više od pola godine. Učesnici su "sportski radnici" iz različitih oblasti – lekari, treneri, studenti, farmaceuti i ostali kojima je sport oblast interesovanja.

Apstrakti su takođe počeli da pristižu pa koristimo ovu priliku da još jednom pozovemo sve zainteresovane da nam pošalju rezultate svojih istraživanja i studija kako bi ih prosledili Naučnom odboru koji je ove godine u impozantnom sastavu.

Peti kongres medicine sporta i sportskih nauka sigurno će biti još jedan uspešan način edukacije koju UMSS već 15 godina sprovodi kako na ovakvim okupljanjima tako i putem velikog broja publikovanih knjiga koje se mogu čitati besplatno online na sajtu www.smas.org.

 

8. maj 2012


Pet procenata prijavljenih na 5. kongresu medicine sporta i sportskih nauka

Za manje od 24 sata putem on line prijavljivanja prijavilo se 15 članova UMSS za učešće na 5. kongresu medicine sporta i sportskih nauka. Ako znamo da velika sala Centralnog doma vojske Srbije prima 300 slušalaca, onda sa zadovoljstvom možemo da kažemo da je 5% učesnika već obezbedilo svoje učešće.

Pozivamo i ostale naše članove da se prijave na vreme i tako obezbede mesto i registruju se po povoljnijoj ceni.

Prijava na 5. kongres medicine sporta i sportskih nauka

 

 

8. maj 2012

Posvećenost antidoping edukaciji

Dokaz da je edukacija, koju sprovodi Antidoping agencija Republike Srbije i Udruženje za medicinu sporta Srbije značajna, možda se najbolje može ilustrovati sledećim slikama. Naš redovni slušalac - trener Siniša Tanasković iz Kluba dizača tegova "Jedinstvo" iz Stare Pazove poslao nam je slike sa nekoliko poslednjih seminara. U znak zahvalnosti Siniša će dobiti besplantu registraciju za 5. kongres Udruženja za medicinu sporta Srbije. Ovom prilikom mu se zahvaljujemo na saradnji i nadamo se da će tako ostati i u budućnosti.

 

7. maj 2012


Pozivamo Vas na 5. kongres medicine sporta i sportskih nauka: Novi pristupi – nova saznanja

Centralni dom vojske Srbije, Beograd, 6-7 decembar 2012.

 

Ključna reč kongresa NOVO želi ukazati da bez usvajanja novih tehnologija i pristupa nema napretka ni u jednoj oblasti medicine, a posebno u medicini sporta koja je na neki način izdvojena iz zdravstvenog sistema i predstavlja oblast koja se ne može razvijati bez razmene mišljenja onih koji neposredno rade, često u vrlo oskudnim uslovima sa malo materijalnih sredstava.

Iskreno se nadamo da ćete se pridružiti zajedničkim naporima na Vašem i našem Kongresu, a da će Vaše učešće postati dragoceno iskustvo.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr Zdeslav Milinković
Predsednik UMSS

Prijava na 5. kongres medicine sporta i sportskih nauka

 

 

27. april 2012

94% učesnika Beogradskog maratona podržava rad Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS) i Udruženja za medicinu sporta Srbije (UMSS)

Nakon velikog broja aktivnosti u nedelji nakon maratona ADAS može da se pohvali još jednim uspehom. Tačno 94% od ukupno 500 anketiranih učesnika maratona podržava rad Antidoping agencije Republike Srbije i Udruženja za medicinu sporta Srbije.

Napori Antidoping agencije Republike Srbije i Udruženja za medicinu sporta Srbije su očigledno uticali i na shvatanje anketiranih da se sportski rezultat može postići i bez dopinga.

Poslednjih meseci Udruženje za medicinu sporta Srbije je uložilo veliku energiju u edukaciju sportista i rekreativaca u neophodnost korišćenja sportskog pića pre, tokom i nakon fizičke aktivnosti. Sa farmaceutskom kućom Esensa napravljen je novi proizvod Hydrostar, sportsko piće koje bi trebalo svojim sastavom, ali i dostupnošću najvećem broju sportista, da nadomesti nedostatak sportskih pića na našem tržištu. Dokaz da su lekari Udruženje za medicinu sporta Srbije bili u pravu, predstavlja i podatak da 84% maratonaca pije samo vodu.

Činjenicu da o bazičnim stvarima iz sportske ishrane uvek treba pričati, najbolje je ilustrovao podatak da je svega 45% maratonaca povećao količinu ugljenih hidrata u ishrani. Očigledno da pravilnoj sportskoj ishrani svi treba da posvetimo više pažnje, jer bez nje nema ni dobrog rezultata. Novoosnovani Centar za sportsku ishranu i suplementaciju (www. cis.edu.rs) stoji svim sportistima i rekreativcima na raspolaganju.

I ovog puta je analiza suplementacije maratonaca pokazala ono što su Udruženje za medicinu sporta Srbije i Antidoping agencija Republike Srbije već dobili u prethodnim ispitivanjima. Najveći broj sportista koristi vitamine i minerale, zatim proteine i sportske čokoladice i gelove.

Maraton je bio i prilika da se sportisti i javnost upoznaju sa Listom zabranjenih supstanci, pa su tako sertifikovani doping kontrolori ADAS pet dana pred maraton odgovarali na pitanja i edukovali sve one koju su pokazali interes na štandu Antidoping agencije Republike Srbije i Udruženja za medicinu sporta Srbije.

 

26. april 2012


Interaktivni kurs "Sportske ishrane i suplementacije"

Drugi kurs Sportske ishrane i suplementacije, ovog puta za naše najbolje mlade odbojkaše, je održan 20 aprila. Zahvaljujući interaktivnom sistemu svi učesnici su učestvovali i glasanjem pokazali gde u razumevanje ove važne oblasti postoje problem.

Na pitanje kada treba uzeti multivitaminsko mineralne preparate odgovorilo je tačno 57% učesnika, odnosno u slučaju deficita u ishrani. Još uvek više od jedne trećine sportista ne zna kada treba da se uzmu vitamini i minerali. S druge strane više od polovine ispitanika povezuje unos vitamina sa ukupnim energetskim unosom i istovremeno razume da nedostatak nekih nutrijenata (magnezijuma i kalcijuma) može da dovede do grčeva. Takođe je važno da sportisti (44%) sve više shvataju da nedostatak gvožđa, i bez manifestne anemije , može da dovede do umora, pada aerobne sposobnosti i slabijeg oporavka. Time dolazimo do činjenice da sportisti shvataju da treba da obrate pažnju na unos kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i cinka. U zaključku možemo reći da su napori Uduženja za medicine sporta Srbije i Antidoping agnecije Republike Srbije vidljivi, ali i da je aktivnost novoosnovanog Centra za sportsku ishranu i suplmenetaciju bitno doprinela bolje razumevanju mikronutrijenata. Ono što svakako nije dobro je činjenica da u većini slučajeva oko 50% sportista ne zna kako da pravilno postupi.

Interesantno je da samo 15% sportista zna da ne treba da jede mlečnu čokoladu, već da treba da konzumira isključivo sportske čokoladice pre treninga. Na to im je ukazala pažnja i Prof. Brižita Đorđević koje je uporedivši Mars čokladicu sa Power barom pokazala da višak masnoća i manjak protein koje sadrži mlečna čokaldica ne odgovaraju potrebama sportskog organizma.

Značajno i je i to da samo jedna trećina sportista za užinu uzima neko voće, dok najveći broj njih konzumira pecivo, sok ili koka kolu, odnosno 10% njih ne užina uopšte.

Kurs je naterao odbojkaše i odbojkašice da malo računaju, pa su tako sami sračunali koliko hleba zadovoljava njihove potrebe za ugljenim hidratima, odnosno piletine za belančevinama.

Kada je u pitanju ručak najveći broj odbojkaša (71%) ruča kod kuće, što je logično s obzirom na njihov uzrast. Međutim, ono što je važnije je da njih 58% redovno doručkuje, što je najslabija navika kod naših sportista. I ovoga puta je pokazano da značajan broj (40%) sportista ne doručkuje zbog toga što nemaju naviku ili ne žele da ustanu ranije pre treninga da bi doručkovali.

Dokaz da sportisti (46%) malo znaju o ishrani i energetskoj potrošnji je i činjenica da misle da u proseku troše 1000 kcal. Srećom kurs ima edukativni karakter pa su do kraja kursa naučili da im je bazalni metabolizam između 2000 i 2500 kcal, a energetska potrošnja oko 3500 kcal.

Predavanje o hidraciji je pokazalo da samo 14% sportista zna da tečnost treba da se unosi pre nego što sportista oseti žeđ, ali i da samo 29% njih zna da je važno piti sportsko piće, odnosno tečnost u kome ima više soli i ugljenih hidrata, kao i da unos tečnosti ne treba da bude manji od 500 ml na sat tokom fizičke aktivnosti. S druge strane ne procenjuju dehidraciju realno, jer smatraju da se ona ne odražava negativno na organizam dok čovek ne izgubi 10% (tačno je od 1 do 3%). Dokaz da nije lako pogoditi koliko sportista gubi na utakmici je potvrđeno činjenicom da je samo 36% sportista pogodilo da npr. košarkaš gubi na utakmici oko 3 litra.

Oblast suplementa je posebno interesantna. Na prvo pitanje iz te oblasti koje se odnosi na suplemente koji nedvosmisleno utiču na sportsku sposobnost samo je 14% znalo da su to kofein i kreatin. Međutim, 71% odbojkaša nije znalo da kreatin ne treba da se koristi u svim sportovima, već samo onim gde je potrebna eksplozivna energija, kao npr sprint ili skok u dalj. Predavačima je posebno bilo važno da nauče odbojkaše da kreatin ne treba da koristi niko ko je mlađi od 18 godina. S druge strane 35% odbojkaša uzima protein u nekoj fazi treninga ili takmičenja, bez obzira na unos hranom, što je jedno on najkontroverznijih pitanja u sportskoj ishrani.

U zaključku možemo reći da su odbojkaši ocenili kurs kao izuzetno koristan i dobro organizovan, kao i da su ukazali na dodatna pitanja koja ih interesuju, a koja će biti obrađena na drugom kursu krajem godine.

Kurs planiran za sledeći vikend neće biti održan zbog Uskršnjih praznika, a svi ostali kursevi do kraja maja su popunjeni. Svi kursevi Praktične sportske ishrane su besplatni, jer su deo projekta edukacije sportskih stipendista i sportskih stručnjaka zaduženih za njihov trening.

 

 

9. april 2012

Seminar sportske ishrane i suplementacije u omladinskoj školi fudbala Crvena Zvezda

U okviru projekta edukacije naših najboljih sportista stručnjaci Udruženja za medicinu sporta Srbije (UMSS) i Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS) gostovali su u omladinskoj školi fudbala Crvena Zvezda.

Osnovna ideja da se sa problemima dopinga i pravilne sportske ishrane i suplementacije upoznaju pre svega najmlađi sportisti potvrđena je na svim dosadašnjim ispitivanjima koje je sprovelo UMSS i ADAS kod mladih sportista koji još nisu usvojili pogrešne navike. Omladinske fudbalske škole su idealne za edukaciju, jer fudbaleri provode dosta vremena zajedno, zajedno treniraju, a ponekad imaju i zajedničke obroke u zavisnosti od stepena organizacije.

Novi interaktivni pristup omogućio je predavačima da tokom predavanja procene znanje slušalaca. Tako je npr. samo 8% prisutnih znalo koliko je bilo doping pozitivnih slučajeva u Srbiji, dok je samo 18% fudbalera potvrdno odgovorilo da razume štetnost delovanja anaboličih steroida. Ako je za utehu 44% ih je znalo da marihuna ostaje u organizmu i do 3 nedelje i da jednom nesmotreno uzimanje može da ih učini doping pozitivnim mnogo dana nakon toga.

Posebno je iznenađujuća činjenica koju su doktori UMSS dokazali na Evropskom šampionatu u košarci U20 u Sarajevu 2011 je da sportisti piju vodu tek kada su žedni, potvrdili su i fudbaleri Crvene Zvezde. Upravo ta činjenica dovodi do toga da su sportisti hronično dehidrirani. Nepoznavanje osnova sportske suplementacije možda se najbolje ogleda u hidraciji jer su sportska pića neophodna za postizanje adekvatne sportske sposobnosti. Akcija UMSS sa društvom za proizvodnju dijetetskih suplementa Esensa ovim je još jednom dobila potvrdu, a proizvedeno sportsko piće Hydrostar su mladi fudbaleri imali mogućnost da degustiraju na kraju kursa.

Kako su predavači ocenili kurs kao je bio neophodan u edukaciji jer su fudbaleri kroz ovaj program čuli kako da se pravilnije i zdravije hrane i time pomognu sebi u očuvanju energije i dobrog zdravlja, ali i ne dozvole da budu dopingovani.

 

9. april 2012


Prvi kurs Praktične sportske ishrane u novom edukacionom centru Udruženja za medicinu sporta Srbije (UMSS)

 

Prvi kurs Praktične sportske ishrane akreditovan od Zdravstvenog saveta Srbije i pod pokroviteljstvom Lekarske komore Srbije održan je 6. aprila u novom edukacinom centru Udruženja za medicinu sporta Srbije.

Ono za šta se UMSS od samog početka zalagalo najbolje je potvrđeno i na ovom kursu. Na jednom mestu je bilo 23 lekara, faramaceuta, nutricionista, trenera i fitnes instruktora koji se u svom radu susreću sa problemima sportske ishrane i suplementacije. Izdvajamo goste sa Medicinskog fakulteta iz Prištine, koji iako u nemaju dobre uslove, imaju značajno iskustvo i sportskoj ishrani i suplementaciji. Interaktivna prezentacija, odnosno mogućnost glasanja pomogla je svima da razumeju šta je ono što je najvažnije i na šta treba obratiti pažnju.

Predstavljen je i novi proizvod Esense, sportsko piće Hydrostar, ali je ponovo naglašen značaj poštovanja podele suplemenata u 4 grupe i neophodnosti uzimanja samo onih za koje postoje naučni dokazi zasnovani na činjenicama.

Kurs planiran za sledeći vikend neće biti održan zbog Uskršnjih praznika, a svi ostali kursevi do kraja maja su popunjeni. Svi kursevi Praktične sportske ishrane su besplatni, jer su deo projekta edukacije sportskih stipendista i sportskih stručnjaka zaduženih za njihov trening.

 

 

5. mart 2012

OTVOREN JE EDUKATIVNI CENTAR UDRUŽENJA ZA MEDICNU SPORTA SRBIJE

Udruženje za medicinu sporta Srbije sa ponosom predstavlja svoj novi klub u samom centru grada u ulici Kralja Milana 60. Klub je otvoren izložbom podvodnih fotografija Zorana Rubinjonija. Zamišljen je kao edukativni centar i već su zakazani prvi kursevi i edukacioni seminari Herbalife-a, Pan Sporta, Esense, Farmalogista i ostalih partnera UMSS. Pozivamo sve članove da u prijatnom ambijentu, uz Wi-Fi pristup internetu posete klub, upoznaju se i druže, sto je i osnovni razlog za osnivanje ovog prostora.

Udruženje za medicinu u sporta Srbije trenutno ima 420 registrovanih članova, a svojim međunarodnim aktivnostima predstavlja Srbiju u FIMS-u (Internacionalnoj federaciji sportske medicine), EFSMA (Evropskom uduženju sportskomedicinskih asocijacija) i ECSS-u (Evropskom koledžu sportskih nauka). 

 

14. februar 2012

Promocija novog predsednika UMSS

 Udruženje za medicinu sporta Srbije sa ponosom predstavlja svog novog predsednika. Nakon višegodišnjeg uspešnog vođenja UMSS od strane Prof. dr Slobodana Živanića, na čelo Udruženja za medicinu sporta Srbije došao je Prof. dr Zdeslav Milinković. Prof. Milinković javnosti je poznat pre svega kao šef spinalnog centra Ortopedske klinike Banjica, ali i kao doktor naše teniske reprezentacije. Njegov rad sa sportistima je svakodnevan i upravo zbog toga je napisao knjigu Sportska medicina – u pitanjima i odgovorima, koju možete pročitati i na našem sajtu. U predstavljanju svog programa Prof. Milinković je pozdravio sve dosadašnje aktivnosti UMSS koje trenutno ima 403 člana i najavio kongres za poslednji kvartal 2012. godine sa temama koje će pokriti sportsku medicinu od prevencije do terapije.


 

 

30. novembar 2011

USPEŠNO JE ODRŽAN TREĆI KONGRES O DIJETETSKIM SUPLEMENTIMA

 

Po treći put u poslednje četiri godine svi zainteresovani su se okupili u Domu vojske Srbije 25-26.novembra da razgovaraju o novinama, najznačajnijim temama i rezultatima koji su postignuti u stručnom i naučnom radu u oblasti suplementacije. Zahvaljujući interesovanju za dijetetske suplemente kao najznačajnijem motivu, ovaj kongres je uspeo da, sad već tradicionalno, okupi domaće stručnjake iz oblasti zdravstvene regulative, iz oblasti kontrole kvaliteta i bezbednosti suplemenata, naučne radnike koji proučavaju efekte primene suplemenata i biološki aktivnih supstanci, predstavnike pojedinih grupa potrošača, ali i predstavnike proizvođača i uvoznika suplemenata.Prvi dan kongresa će ostati upamćen po velikom broju i dominaciji najboljih sportista Srbije kojima je prisusutvo na ovom kongresu bila ugovorna obaveza prema Ministarstvu omladine i sporta. 220 sportista su imali priliku da, u okviru radionica Centra za sportsku ishranu i suplementaciju Udruženja za medicine sporta Srbije, čuju praktične savete vezane za sportsku ishranu i suplementaciju jer su to oblasti koje njih najviše zanimaju i zahtevaju adekvatnu edukaciju.Pružene informacije su svakako bile korisne i farmaceutima, farmaceutskim tehničarima i lekarima kojih je bilo oko 200 na ovom skupu. Njih je više zaintrigirala tema vezana za novu zakonsku regulativu o dijetetskim suplementima i dijetetskim proizvodima koja je doneta sredinom 2010. godine i koja će početi u potpunosti da se primenjuje od 2012. godine i o čemu je diskutovano za okruglim stolom drugog dana kongresa.Naučni program kongresa je kao i prethodnih godina ostao nešto što je doprinelo ukupnom kvalitetu skupa imajući u vidu da je prezentovano 40 poster prezentcija i više od 10 usmenih predavanja. Pokazalo se da je ovaj kongres tradicionalno postao mesto gde se mogu prikazati rezultati različitih istraživanja i studija iz ove oblasti.Pored domaćih stručnjaka, i ove godine je održano predavanje kolege Paul Kroon koji je preneo svoja iskustva i rezultate iz stranih institucija vezano za zdravstvene efekte polifenola.Antidoping agencija Republike Srbije je u okviru mini simpozijuma predstavila projekat testiranja suplemenata na domaćem tržištu na prisustvo supstanci sa Liste zabranjenih doping sredstava. Nalepnica "DOPING FREE", koja se nalazi na testiranim preparatima označava da se u njima ne nalaze doping supstance iz grupe anaboličkih steroida i stimulansa.Kongres je takođe mesto susreta teorije i prakse, a u praktičnom delu svoj doprinos su dale i sponzorske kuće koje su slušaocima predstavile svoje proizvodne i uvozne programe. Prisutni su bili predstavnici Alkaloida, Calivita, Vidapharm, Fortas, Galenika, Aleksandar MN, Evropa lek, Lama, Salvus, Ivančić i sinovi i Fructus. Kao prijatelji kongresa su se pojavili i BB soft i Društvo za ishranu.Nadamo se da će Treći kongres o dijetetskim suplementima ostati u sećanju po kvalitetnom naučnom i radnom programu, po novim korisnim informacijama koje su prezentovane, ali i po susretima i druženjima u lepom ambijentu Doma vojske Srbije.

 

 

30. novembar 2011

DR FEELGOOD IZDANJA – NAJBOLJA MEDIJSKA PODRŠKA SPORTSKOJ MEDICINI

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije ima posebno zadovoljstvo što može da objavi na svom portalu integralna izdanja Dr Saše Plećevića: Zona zdravlja i 505 – Dr Feelgood šifra za zdrav život. Dr Plećević je svojom fitnes filozofijom bitno promenio razmišljanje velikog broja rekreativaca i ubedio i one najtvrdokornije da vežbaju. Ono što je bila nemoguća misija kroz program franšiza dobilo je podršku više od 1000 članova širom Srbije u više od deset gradova. Jednostavna i razumljiva priča Dr Feelgooda je time dobila potvrdu, a njegova šifra za zdrav život je prihvaćena kao osnova zdravog životnog stila.

 

 

17. jul 2011

16. Kongres Evropskog koledža sportskih nauka

 

16. godišnji kongres Evropskog koledža sportskih nauka (ECSS) održan je u Liverpulu, sa oko 2000 prijavljenih učesnika iz brojnih zemalja svih delova sveta. Članovi Udruženja za medicinu sporta Srbije (UMSS), kao jedini predstavnici naše zemlje, dali su svoj doprinos kongresu kao i razvoju sportske nauke u Srbije sa nekoliko oral i poster prezentacija. Mr ph Ivana Baralić i dr Nenad Radivojević održali su dva usmena predavanja na temu efekata antioksidanasa na sportske sposobnosti. Poster prezentacije prikazali su dr Marija Anđelković, Doc. dr sci ph Brižita Đorđević, Mr ph Ivana Baralić, prof. Dušica Đorđević, dr Siniša Vujić i dr Nenad Radivojević. Učešće na kongresu uzela je i dr Milica Vukašinović-Vesić. Član naučnog odbora ECSS dr sci med. Nenad Dikić učestvovao je u vođenju sesija i donošenju odluke o nagradi za najbolji rad mladih istraživača.
Domaćini su se pobrinuli da pored dobre organizacije kongresa, detaljno isplanirane satnice i odabira predavača, učesnicima obezbede i zanimljiv kulturni život u gradu Bitlsa.

 

 

23. jun 2011

Naučno istraživanje – osnovna delatnost UMSS

 

Jedna od najvažnijih aktivnosti Udruženja za medicinu sporta Srbije (UMSS), naučnu istraživački rad, u 2011 je doživeo punu afirmaciju. Na godišnji kongres Evropskog koledža evropskih nauka (ECSS) primljeno je 7 radova članova UMSS, a rad dr Marije Anđelković je u pulu za nagradu za najboljeg mladog autora. Ako se tome doda pozivno predavanje na kongresu Evropske federacije sportskomedicinskih asocijacija (EFSMA) i 5 radova, pozivno predavanje u Moskvi na sastanku regionalnih antidoping organizacija, kao i očekivano publikovanje radova u nekih evropskim časopisima, onda je jasno da i naša sportska medicina prati uspehe naših sportista, što je u potpunosti podržano od Ministarke Snežane Samardžić Marković.
UMSS trenutno ima 4 doktora na doktorskim studijama iz sportske medicine.

 

 

11. maj 2011

ADAS i UMSS kao saradnici na promociji "Sportske medicine" tokom Medicinijade 2011

 

Sportska medicina u pitanjima i odgovorimaMedicinijada 2011 se ove godine održala u Budvi gde su pored značajnih sportskih dešavanja, svi prisutni studenti imali priliku da prisustvuju promociji knjige profesora Zdeslava Milinkovića. "Sportska medicina" čiji je profesor autor, je knjiga koja je između ostalog upravo namenjena studentima koji ovim putem mogu da se informišu o segmentu medicinskih nauka kom se na fakultetu često ne posvećuje potrebna pažnja. Ova knjiga je takođe i idealan udžbenik za sve sportske radnike koji žele više da saznaju o fiziologiji sporta, dopingu, opštim medicinskim aspektima, povredama u sportu, terapiji i zakonskim normama u sportu. Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa ADAS-om i UMSS-om je i ovoga puta uz podršku UNICEF-a uspelo da plasira ideju o antidoping edukaciji i zdravom sportu. Budući lekari koje je na Medicinijadu dovela ljubav prema sportu su bili veoma zainteresovani za sadržaj knjige i čitavu tematiku. Svesni da će neko od njih u budućnosti verovatno biti angažovan kao timski lekar, imali su pitanja za profesora Milinkovića i dr Mariju Anđelković o aktuelnoj problematici sa kojom se prvi put susreću. Ovo je dokaz da je edukacija neophodna i među doktorima kojima je ova tema najlakše za prihvatanje i razumevanje.

 

 

6. maj 2011

Online izdanje knjige "Sportska medicina u pitanjima i odgovorima"

 

 

"Sportska medicina u pitanjima i odgovorima" je prvo delo ove vrste na našem jeziku i u regionu. Sam format teksta, kao i način obrade različitih područja pokrivenih tematikom, imaju za cilj da čitaocu približe štivo na jedan nov, moderan, jednostavan i razumljiv način.
Knjiga je namenjena studentima medicine, lekarima na specijalizaciji, fizioterapeutima, trenerima i takmičarima, kao i svima uključenim u sport i takmičenja.
Ova knjiga je uključila veliki broj institucija i stručnjaka različitih specijalnosti pod uredništvom Prof. dr Zdeslava Milinkovića uz pomoć Prof. dr Vesne Starčević i dr Nenada Dikića kao ko-urednika.
Iskreno se nadamo da će ova knjiga biti podsticaj svima uključenima u sport da potraže dodatne izvore informacija. Očekujemo vaša pitanja, sugestije i primedbe, koje ćemo smatrati najboljim parametrom ispravnosti ciljeva ove knjige.

 

 

6. maj 2011

Nova edicija časopisa "Sportska medicina"

 

Časopis "Sportska medicina" je nakon 6 godina prestao sa izlaženjem 2009 godine. Ostvarivanje naše želje da nastavimo njegovo Internet publikovanje nije bilo jednostavno, jer se u Srbiji objektivno ne piše i jedva da ima dvadesetak apstrakata u oblasti sportske medicine i sportskih nauka na internacionalnom nivou i svega nekoliko in-extenso radova, uglavnom na engleskom jeziku. Zbog toga svaki rad napisan na srpskom jeziku predstavlja pravi podvig, pogotovo ako je nastao u saradnji sa Zdravstvenom komisijom Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), a govori o filozofiji OKS u izgradnji tima i upravljanju zdravstvenom zaštitom sportista. Čast da otvori novu ediciju časopisa "Sportska medicina" pripala je dr Goranu Vasiću, tim doktoru OKS i hirurgu KBC "Dr Dragiša Mišović", Beograd. Prema novoj koncepciji članci će se primati na godišnjem nivou, a onda će biti sabrani u jedan broj i izdati za datu godinu. Verujemo da će ovaj članak biti podsticaj za druge članove Udruženja za medicinu sporta Srbije, ali i da će istovremeno pokrenuti novi ciklus publikovanja časopisa "Sportska medicina" na Internet prezentaciji Udruženja.

 

 

22. decembar 2010

Knjiga „Sportska kardiologija - klinički slučajevi“ na sajtu UMSS

 

 

Na zahtev velikog broja zainteresovanih postavili smo elektronsku verziju knjige „Sportska kardiologija - klinički slučajevi“ na sajt Udruženja za medicinu sporta Srbije, gde članovi Udruženja sada mogu besplatno da je čitaju.
Ovu knjigu, u čijem je nastanku učestvovao veliki broj autora, uredio je Antonio Pelića (poznati autoritet u sportskoj medicini i oblasti kardiovaskularnih bolesti sportista i predsednik Grupe za sportsku kardiologiju u EACPR) važan je doprinos u razumevanju ove oblasti koja se razvija. Dr Pelića okupio je međunarodne eksperte i kroz vinjete ilustrovao neke dileme i teškoće u stvaranju preporuka za učestvovanje sportista sa kardiovaskularnim bolestima u sportu. Predstavljene su razne situacije koje su zahtevale individualnu procenu, često kod elitnih sportista čiji život zavisi od učestvovanja u sportu. U povlačenju „linije u pesku“ između sposobnih i nesposobnih iako se klinički lekari mogu osloniti na konsenzusom usvojene preporuke, na kraju je ipak neophodna individualna klinička procena. Zbog toga Pelićeova knjiga predstavlja posebno korisno izdanje jer će uticati na kliničku praksu u sportu.

 

 

17. novembar 2010

Kurs za klupske lekare, Teleoptik – trenažni centar F.K. Partizan, 16. novembar 2010.

 

 

Velika je privilegija edukovati 15 lekara koji žele da budu klupski lekari i da svojim neposrednim radom na terenu rade sa sportistima. Ovo je 6 kurs Udruženja za medicinu sporta Srbije čime UMSS dosledno ispunjava misiju edukacije sportskih lekara da bi dostigli onaj nivo profesionalizma u svojoj profesiji kojim će osigurati bolje zdravstveno stanje svih učesnika u sportu i fizičkim aktivnostima. UMSS je započeo ovaj projekat mnogo godina unazad, a kurs je uspešno sproveden među klupskim lekarima u fudbalu, košarci, borilačkim sportovima itd. Kurs prati izvanredna publikacija FIMS-a koju su preveli dr Sanja Mazić i dr Nenad Dikić pod nazivom Priručnik za Klupske lekare. Kurs za klupske lekare je priznat od strane FIMS-a.

 

 

26. oktobar 2010

BODIBILDERI SU U OKVIRU PRIPREMA PROŠLI KURS PRAKTIČNE SPORTSKE ISHRANE

 

 

U nedelju 24.10.2010 godine hotel “Omorika” na Tari je ugostio sportiste Saveza za bodi bilding, bodi fitness, fitnes i aerobik koji su tu došli na višednevne pripreme ali takođe je poslužio i kao mesto gde su svi oni prošli kurs “Praktična sportska ishrana”. Oko 30 sportista i aktivista saveza su u okviru celodnevnog kursa dobili jedinstvenu priliku da od dr Nenada Dikića i dr Marije Anđelković čuju osnovne pojmove o ishrani i suplementaciji. Naravno, akcenat je bio na specifičnostima vezanim za sam bodi bilding. Imajući u vidu da se često smatra da je ovaj sport nezamisliv bez suplemetacije, ponekad poistovećene sa dopingom, kurs je pružio šansu sportistima da shvate koje su njihove greške i zablude vezane za ishranu koja bi trebala samo da im pomogne u treningu.

 

 

25. oktobar 2010

EDUKACIJA O SUPLEMENTIMA ODRŽANA U UŽICU

 

 

Zahvaljujući dobroj saradnji između Udruženja za medicinu sporta, Antidoping agenije Republike Srbije i farmaceutske kuće „Alkaloid“ u subotu 23.10.2010 godine je održan edukativni seminar farmaceutima u užičkom regionu. Preko 120 farmaceuta i farmaceutskih tehničara je slušala predavanja o koenzimu Q10, izoflavonima, vitami nima i ajkulinom ulju. Na celodnevnom seminaru predavači su bili dr Nenad Dikić kao predstavnik ADAS-a i UMSS-a i dr Branko Jakovljević ispred Institut za higijenu i medicinsku ekologiju,Medicinskog fakulteta u Beogradu. Suplementacija je uvek aktuelna tema i konstantna edukacija na ovom polju je neophodna zbog svakodnevnih novina na ovom polju. Isti seminar će biti održan i u narednom periodu u više gradova Srbije.

 

 

4. oktobar 2010

Na trenerskom seminaru Rvačkog saveza održan je kurs o praktičnoj sportskoj ishrani

 

 

Stručna komisija RSS je na osnovu plana rada za 2010. godinu organizovala 1. oktobra u prostorijama stadiona „Partizan“ stručni seminar iz oblasti dopinga, suplemetacije i stručne analize nastupa reprezentativaca. Tom prilikom je Rvački savez ugostio članove Udruženja za medicinu sporta Srbije i svim prisutnim trenerima je održan kurs prema knjizi „Praktična sportska ishrana“. Predavači ispred UMSS su bili dr Vera Blaženčić-Mladenović, dr Nenad Dikić i dr Marija Anđelković. Predavanje o praktičnoj sportskoj ishrani ukazalo je na opšta načela vezana za zdravu i pravilnu ishranu i suplemetaciju, kao i na posebne nutricionističke zahteve u rvanju. Svi prisutni dobili su primerak knjige i izrazili su interesovanje za ovu tematiku jer je to jedna od retkih prilika gde su mogli da čuju korisne savete o ishrani i suplementaciji.

 

 

4. oktobar 2010

Održan je ovogodišnji BLS/AED kurs

 

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije od 2004. godine redovno održava kurseve u okviru svojih edukativnih aktivnosti. U tom duhu je 1. oktobra ove godine u Sportskom centru FK Partizan Teleoptik završen još jedan u nizu kurs iz osnovne životne potpore i upotrebe automatskog eksternog defibrialtora (BLS i AED kurs). Predavači su bili dr Nenad Dikić i dr Sanja Mazić a polaznici kursa su bili lekari i fizioterapeuti koji su aktivni na polju sportske medicine. Pored teorijskog znanja iz oblasti kardiopulmonalne reanimacije, iznenadne srčane smrti i defibrilacije, svi su imali jedinstvenu priliku da praktično vežbaju na modelu i time steknu sliku o tome kako to izgleda u stvarnosti, što i jeste cilj BLS/AED kursa.

 

 

21. septembar 2010

IV kongres medicine sporta i sportskih nauka

 

 

IV akreditovani kongres UMSS ce biti odrzan u svecanoj sali Narodne banke Srbije.

Zahvaljujuci gostoprimstvu i ljubaznosti zaposlenih u Narodnoj banci, 15 godina UMSS ce biti proslavljeno u svecanoj sali ove znamenite institucije. Kao i sve prethodne aktivnosti Udruzenja za medicinu sporta, i ovaj kongres je akreditovan od strane Lekarske komore sa 12 bodova za predavace i 6 za pasivno ucesce. Posto je broj prisutnih limitiran na 200 ljudi, ovom prilikom molimo sve zainteresovane da sto pre potvrde svoje ucesce prijavom na sledeci link: www.smas.org/4-kongres/prijava.html

 

 

18. avgust 2010

Konferencija o povredama u vaterpolu u Zagrebu

 

 

U Zagrebu će se 2. septembra održati Konferencija o povredama u vaterpolu. Detaljnije informacije mogu se naći na zvaničnoj internet prezentaciji: www.otours.hr.

Preliminarni program možete preuzeti ovde.

Učešće na kongresu je besplatno (nema kotizacije).

 

 

18. avgust 2010

Dva nova kursa UMSS

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije organizovaće još dva kursa - Kurs za klupskog lekara i Kurs iz osnovne životne potpore i upotrebe automatskog eksternog defibrialtora (BLS i AED kurs).

Više detalja o ovim kursevima možete pročitati ovde.

 

 

2. jun 2010

IV kongres medicine sporta i sportskih nauka

 

IV akreditovani kongres UMSS ce biti odrzan u svecanoj sali Narodne banke Srbije.

Zahvaljujuci gostoprimstvu i ljubaznosti zaposlenih u Narodnoj banci, 15 godina UMSS ce biti proslavljeno u svecanoj sali ove znamenite institucije. Kao i sve prethodne aktivnosti Udruzenja za medicinu sporta, i ovaj kongres je akreditovan od strane Lekarske komore sa 12 bodova za predavace i 6 za pasivno ucesce. Posto je broj prisutnih limitiran na 200 ljudi, ovom prilikom molimo sve zainteresovane da sto pre potvrde svoje ucesce prijavom na sledeci link: www.smas.org/4-kongres/prijava.html

 

 

15. april 2010

Sport medicine congress in Bled 2011

 

 

FIVB World congress of sport medicine and volleyball will be held in Bled, from 13th till 15th January 2011,under sponzorship of World volleyball federation and supported by slovenian president, Mr. Türk.

The leading focus of the conference is gathered towards the practical issues of working with volleyball athletes as a team of health professionals. Over 450 physicians, physical therapists, athletic trainers, fitness coaches working in volleyball and other participants will discuss how to prevent, diagnose and treat injuries, commonly seen among volleyball and beach volleyball players at all level of participation. In addition, the best and most recent researches, related to health and performance in volleyball, will be presented.

 

 

15. februar 2010

Petnaest godina UMSS

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije tokom 2010. godine slavi petnaest godina rada. U jubilarnoj godini sva izdanja UMSS će biti dostupna preko internet sajta svim članovima UMSS, a članarina će za sve u 2010. godini biti besplatna.

 

 

18. januar 2010

Izdata knjiga "Praktična sportska ishrana"

 

Izdavačka inicijativa Udruženja za medicinu sporta Srbije je još jednom uspešno sprovedena u delo. Knjiga „Practical Sport Nutrition“ autorke Luiz Burk je zahvaljujući timskom radu lekara i eksperata UMSS-a prevedena sa ciljem da doprinese razvoju još jedne oblasti sportske medicine bez koje se ne mogu postići veliki rezultati, a to je- ishrana i suplementacija sportista. Ova knjiga je najbolji početak praktičnog rada na ishrani u sportu mnogih timskih lekara, a li i svih onih koji nisu znali, a želeli su da pomognu sportistima na takmičenju, treningu ili tokom priprema.

Knjigu “Praktična sportska ishrana” možete kupiti u prostorijama Udruženja za medicinu sporta Srbije, Lazarevački drum 14, Beograd počev od 18. januara 2010. godine, po ceni od 2.000,00 dinara. Sve potrebne informacije možete dobiti na broj telefona 011/3052031 i 011/3052047.

 

 

12. decembar 2009

Godišnja skupština Udruženja za medicinu sporta Srbije

 

Na godišnjoj skupštini održanoj 12. decembra 2009. godine u Hotelu Continental rad UMSS u 2009 je ocenjen kao izuzetno pozitivan, pre svega zbog uspešno organizovanog 2. kongresa o dijetetskim suplementima i izdanju eksluzivne knjige "Praktična sportska ishrana" ali i zbog činjenice što je i u teškim ekonomskim uslovima nastavljena uspešna saradnja sa EFSMA, FIMS, ECSS i ACSM. Projektovani zadaci u 2010 se odnose pre svega na obeležavanje 15 godina od osnivanja UMSS i organizaciju 4. kongresa medicine sporta i sportskih nauka.

 

 

 

 

26. januar 2009

6. evropski kongres sportske medicine

 


6. evropski kongres sportske medicine će se održati u Antaliji, Turska od 14. do 18. oktobra 2009. godine.

Ovde možete pogledati detalje o kongresu.

 

 

15. oktobar 2008

3. srpski kongres sportskih nauka i medicine sporta

 

3. srpski kongres sportskih nauka i medicine u sportu će se održati na Kopaoniku od 4. do 7. decembra 2009. godine na temu “Timski doktor karika koja nedostaje”. Nakon 1. srpskog kongresa 2003. godine (126 abstrakta) i 2. kongresa 2005. godine zajedno sa 10. kongresom ECSS (111 abstrakta), na 3. kongresu ćemo pokušati da odgovorimo na neka od najznačajnijih pitanja vezanih za ulogu timskog doktora u našim sportskim savezima kako po pitanju medicine tako i po pitanju dopinga. Ovde možete pogledati detalje o kongresu.

 

 

30. avgust 2008

Kongresi u inostranstvu 2008/09

 

1-4 oktobar 2008. godine 15. Balkanski kongres sportske medicine. Više informacija na www.bsma.info. Udruženje za medicinu sporta Srbije ima tri pozivna predavanja (Dr Sead Malićević, Dr Jelena Suzić, Dr Nenad Dikić) i dve usmene prezentacije (Dr Jelena Oblaković Babić i Dr Milica Stefanović). Pored toga Dr Sanja Mazić je član naučnog odbora, a Dr Nenad Dikić član naučnog odbora i zajedno sa Prof. dr Slobodanom Živanićem član Izvršnog odbora BSMA.

 

18-23 novembar

 

2008. godine 30. Svetski kongres sportske medicine. Više informacija na http://www.femede.es/congressbarcelona08/. Udruženje za medicinu sporta Srbije ima pet radova (Dr Jelena Suzić, Dr Milica Stefanović, student Milica Sinobad, Dr Jelena Oblaković Babić i Dr Nenad Dikić). Pored toga Dr Nenad Dikić je član skupštine FIMS.

 

24-27 jun 2009. godine. 14. Kongres ECSS. Više informacija na http://www.ecss-congress.eu/OSLO2009/. Udruženje za medicine sporta biće predstavljeno sa 4 rada. Pored toga Dr Nenad Dikić je član naučnog odbora ECSS i žirija za nagradu najboljem mladom autoru.

 

14 – 18 oktobar 2009. godine 6. Evropski kongres sportske medicine. Više informacija na http://www.efsma2009.org/. Udruženje za medicinu sporta Srbije biće predstavljeno sa 4 rada. Pored toga Dr Nenad Dikić je član naučnog odbora EFSMA.

 

 

28. avgust 2008

Kursevi UMSS

 

Udruženje za medicinu sporta Srbije napravilo je nekoliko kurseva koji imaju prvenstveno za cilj da edukuju i osavremene znanje svih zainteresovanih, bez obzira na članstvo u UMSS. (detaljnije)

 

 
 
Linkovi
organi i organizacije partneri korisni linkovi
 
Udruženje za medicinu sporta Srbije
Maršala Tolbuhina 8, 11000 Beograd
Tel: (011) 3058 376, Fax: (011) 3058 376,
Mob: (063) 7345 226, e-mail: smas.info@gmail.com
Pratite nas na Facebook-u
BASEM virtual Spring Conference on 28th May 2021
Pratite nas na Facebook-u
Vita-Maxima
Udruženje za medicinu sporta Balkana
Aerolit
Sportski savez Srbije
Antidoping agencija Republike Srbije
Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije