Nakon velikog broja aktivnosti u nedelji nakon maratona ADAS može da se pohvali još jednim uspehom. Tačno 94% od ukupno 500 anketiranih učesnika maratona podržava rad Antidoping agencije Republike Srbije i Udruženja za medicinu sporta Srbije.

Napori Antidoping agencije Republike Srbije i Udruženja za medicinu sporta Srbije su očigledno uticali i na shvatanje anketiranih da se sportski rezultat može postići i bez dopinga.

Poslednjih meseci Udruženje za medicinu sporta Srbije je uložilo veliku energiju u edukaciju sportista i rekreativaca u neophodnost korišćenja sportskog pića pre, tokom i nakon fizičke aktivnosti. Sa farmaceutskom kućom Esensa napravljen je novi proizvod Hydrostar, sportsko piće koje bi trebalo svojim sastavom, ali i dostupnošću najvećem broju sportista, da nadomesti nedostatak sportskih pića na našem tržištu. Dokaz da su lekari Udruženje za medicinu sporta Srbije bili u pravu, predstavlja i podatak da 84% maratonaca pije samo vodu.

Činjenicu da o bazičnim stvarima iz sportske ishrane uvek treba pričati, najbolje je ilustrovao podatak da je svega 45% maratonaca povećao količinu ugljenih hidrata u ishrani. Očigledno da pravilnoj sportskoj ishrani svi treba da posvetimo više pažnje, jer bez nje nema ni dobrog rezultata. Novoosnovani Centar za sportsku ishranu i suplementaciju (www. cis.edu.rs) stoji svim sportistima i rekreativcima na raspolaganju.

I ovog puta je analiza suplementacije maratonaca pokazala ono što su Udruženje za medicinu sporta Srbije i Antidoping agencija Republike Srbije već dobili u prethodnim ispitivanjima. Najveći broj sportista koristi vitamine i minerale, zatim proteine i sportske čokoladice i gelove.

Maraton je bio i prilika da se sportisti i javnost upoznaju sa Listom zabranjenih supstanci, pa su tako sertifikovani doping kontrolori ADAS pet dana pred maraton odgovarali na pitanja i edukovali sve one koju su pokazali interes na štandu Antidoping agencije Republike Srbije i Udruženja za medicinu sporta Srbije.